Més de 4.500 docents s'han quedat sense plaça per poder treure's el nivell C2 de català, requisit imprescindible per exercir la professió en l'escola pública a partir del curs 2025-2026, tal com ha denunciat aquest dijous el sindicat majoritari, la USTEC-STEs (IAC). El col·lectiu professional lamenta que enguany només s'han habilitat 1.500 places, la meitat que l'any passat, quan ja varen ser insuficients: el 2023 es van presentar 6.000 sol·licituds i 3.000 aspirants es van quedar sense poder optar-hi. Aquest 2024, encara pitjor, denuncien els docents: "Si el compromís amb la llengua és real, és urgent que l’oferta de formació s’ajusti a la demanda", assenyalen des del sindicat.

El conseller de Política Lingüística del Govern, Francesc Xavier Vila, ja s'ha pronunciat sobre la qüestió i ha afirmat que treballen a incrementar l'oferta de cursos del C2 de català. Mentrestant, insta a optar per "l'autoaprenentatge" en línia. En ser preguntat per la qüestió aquest dijous en una entrevista a Els Matins de TV3, Vila ha fet una crida als docents i tothom que vulgui treure's el C2 a no esperar i emprar els "materials accessibles" que hi ha disponibles a Internet. "Cada vegada hi ha més formació en línia", ha reblat, en referència als cursos del Departament d'Educació, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) i de les escoles oficials d'idiomes.

El requisit del C2 de català per als nous docents l'aprovà el Departament d'Educació l'estiu del 2023, sota la direcció de la consellera Anna Simó (Esquerra Republicana). El nou professorat interí o que es presenti a oposicions per a docent haurà d'acreditar aquest nivell de la llengua a partir del curs 2025-2026. Tanmateix, en data d'estiu del 2024, només el 25% dels 90.000 mestres i professors de Catalunya —siguin funcionaris, interins, substituts o personal laboral— compten amb el C2 de català. El tenen el 29,2% dels professors de secundària i el 21% dels mestres de primària. El requisit, però, ateny a les noves incorporacions al sistema a partir del curs 2025-2026.

Vila urgeix a incrementar la formació en català dels sanitaris que s'incorporen

A banda de la qüestió relativa al C2, el conseller Vila ha afirmat en l'entrevista d'aquest matí que la situació del català és "diversa, complexa i delicada" en alguns casos, si bé ha evitat parlar d'"emergència". "Diem que és delicada perquè hi ha algunes tendències que són negatives. També és veritat que hi ha tendències que són positives", ha argumentat Vila, que afegeix que hi ha molts factors que condicionen la salut de la llengua, com són l'economia, la demografia o la tecnologia. A part de la docència, Vila ha urgit a incrementar "substancialment" la formació en llengua catalana als professionals sanitaris, per garantir una bona atenció en català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!