I dic cinc per no dir-ne cinc-cents. Si parlem de xarxes socials, Instagram és, encara avui i amb permís de Tik Tok, la festa que ningú es vol perdre. I amb permís de Twitter, on també tothom hi vol dir-hi la seva, però on es viu un ambient més de bar: gent alliçonadora, generalment enfadada, donant la seva opinió sense escoltar massa la de la resta i, dedueixo, anant a dormir tranquil·la sabent que gràcies a la seva frase lapidària de 280 caràcters el món és un lloc millor. A Instagram això no passa. A Instagram tothom és feliç. Instagram és l’idíl·lic món de les vacances eternes, el paradís de l’hedonisme on només el culte a l’esbarjo, al present i a l’ego importa. Instagram és la festa on tothom llueix la seva jaqueta preferida i el més radiant (que no necessàriament sincer) dels seus somriures.

Una dona banyant-se en la felicitat que li proporciona haver estat una hora mirant Instagram / Jill Wellington - Pixabay

En fi, podríem estar hores fent metàfores sobre les bondats d’aquesta xarxa social, però anirem al gra. Instagram és un lloc tan plaent i que ens aporta tan elevada producció de serotonina que pot arribar a ocupar massa hores del nostre dia, fet que fàcilment acabarà derivant en un sentiment de culpa davant la sensació d’estar perdent el temps. Obviarem preguntar-nos per què i a continuació exposaré cinc motius per abandonar aquest sentiment i poder seguir dedicant hores a consumir la bateria del mòbil en aquesta app, o perquè els outsiders que a 2020 encara no la tenen se la puguin descarregar convençuts que la seva vida millorarà.

1. Hi abunda la creativitat i resulta un lloc inspirador. Fotografia, il·lustració, música, vídeo, poesia... Qualsevol disciplina artística té cabuda a Instagram i qualsevol artista ha de ser a Instagram per, simplement, ser. Per suposat que passar-te el dia veient vinyetes de la Flavita Banana o compartint els vídeos dels Stay Homas convalida anar a una exposició o a un concert. T’encanta la cultura i per això ni la practiques ni en consumeixes, a Instagram ja en tens prou de tanta que n’hi ha.

2. Es comparteix coneixement i és un lloc de reflexió. No és cap secret que la velocitat i la gana d'immediatesa regnen el moment històric que vivim, així que no cal aprofundir gaire en una tediosa lectura de Žižek si llegir un post de Cuellilargo amb quatre frases ja satisfà al sociòleg o sociòloga que portes dins. Que en algun moment la societat requereix d’una participació més activa? Penjar una imatge negra al teu perfil és una acció prou contundent per acabar per sempre i des del sofà de casa amb el racisme estructural que impregna tots els estaments de la societat.

 

Comparteix aquest post als teus stories i aquell conegut del poble amb deliris filofeixistes estarà a la secció mixta de la pròxima mani del 8-M

3. Hi trobes informació actualitzada per estar al dia del que passa al món. Seguint amb les bases del punt anterior, en una societat on cada vegada llegim més el titular i menys la notícia, Instagram és el lloc ideal per informar-se ràpidament de tot. Segueix les xarxes d’un parell de diaris afins al teu criteri, que et diguin el que vols sentir, i amb 5 titulars ja t’has fet una idea prou precisa del que passa al món que t’atorga el poder suficient per posar-te a discutir amb gent que ni coneixes als comentaris de cada publicació.

4. Et permet mantenir el contacte amb coneguts. Perquè indubtablement necessites veure les fotos del casament d’aquell company d’institut de qui ja ni recordes el seu segon cognom, o si la noia aquella que vas conèixer d’Erasmus a Bolonya ja ha aconseguit aquella feina de periodista a l'Orient Mitjà que tant anhelava. Les coses estan fatal i el futur pinta pitjor, així que als millennials ens cal una bombolla amb l’aparença que tot va bé per poder-nos convèncer que el món és aquell lloc bonic, meritocràtic i ple d’èxits que els nostres pares i mares ens van prometre que seria quan fóssim grans.

5. És un espai on compartir les pròpies vivències. I, sobretot, on rebre l’aprovació dels demés en forma de Likes: la unitat de mesura de l’èxit, així com un bé de primera necessitat a la societat occidental del segle XXI. Només cal fixar-se en què no ens va faltar ni un dia durant les setmanes més restrictives de l’estat d’alarma: paper de vàter, aspirines, tabac i feedback a Instagram.