Els casos diagnòstics de càncer segueixen en auge en els darrers anys, una malaltia que també afecta econòmicament els qui la pateixen. El segon baròmetre de càncer i treball a Catalunya, impulsat per la Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer (FECEC) i elaborat per l’agència de sociologia GAPS Política i Societat, ha detectat un augment del 16% del nombre de persones que diagnosticades amb càncer tornen a la feina per motius econòmics. En concret, el 58% dels pacients tornen a treballar per aquest motiu. El baròmetre, presentat aquest dimecres a Barcelona, ha estat elaborat a partir de 1.002 enquestes en línia, i inclou una submostra de 12,4% de persones diagnosticades. La recollida de dades es va fer entre el 17 i el 31 de gener d'aquest 2024.  

El director de GAPS, Oriol Molas, ha detallat que en comparació amb el primer estudi (2022) s'ha passat d'entre el 41-42% al 58% actual. Per això, ha dit que "caldrà posar la lupa per si continua" aquesta tendència. Per la seva part, la gerent de la FECEC, Clara Rosàs, ha celebrat la idea de la baixa laboral flexible, proposada per la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, perquè "és positiu que s'obri el debat".

Retorn progressiu a la feina

En relació amb les baixes, Clara Rosàs ha lamentat que el sistema actual "és molt rígid", però ha indicat que "ha de ser voluntària, amb supervisió mèdica, no afecti els drets dels treballadors i alhora ha de ser positiva per a les empreses". La gerent de la FECEC s'ha mostrat a favor de la iniciativa, ja que, segons ha recordat, "l'any passat es va aprovar el dret a l'oblit oncològic, que va suposar un avenç". La gerent de l'entitat ha remarcat que es tracta de "garantir una protecció sociolaboral" d'aquests empleats i que "hauria d'incloure el retorn progressiu a la feina". Rosàs ha considerat que aquestes dades del Baròmetre "demostren que els problemes que es presenten són estructurals i encara queda molt per fer per garantir que tots els treballadors puguin fer un retorn progressiu a la feina” després d'un càncer.

Oriol Molas ha detallat que el 40% dels enquestats no han gaudit "'d'un retorn progressiu després del tractament i el 60% l'hagués volgut". En aquest sentit, ha destacat que en comparació amb el 2022, una creixent "demanda de protocols i un suport establert més clar" als centres de treball. D'altra banda, el director de l'agència GAPS ha indicat que en aquesta segona onada "s'ha reduït del 27% al 19% l'opinió que el seu entorn laboral ha estat més distant". En la mateixa línia, fa dos anys un 53% considerava que havia tingut suport de l'empresa, enguany ha variat al 65%.

En l'àmbit empresarial, Rosàs ha proposat que es dissenyi un "protocol-guia per gestionar l'impacte de la malaltia en l'organització". La iniciativa hauria d'incloure mesures per "informar, divulgar i prevenir", així com "per acompanyar els treballadors afectats i també minimitzar l'impacte en els companys". Rosàs ha reconegut que "la col·laboració empresa i entitats de suport a pacients encara té marge de millora". 

Baròmetre a Espanya

El baròmetre també revela que el 45% de les persones diagnosticades a Espanya no ha pogut fer una tornada progressiva a la feina un cop finalitzat el tractament, tot i que a la majoria li hagués agradat. Per a l'elaboració del baròmetre hi han participat 2.000 persones de tot Espanya d'entre 16 i 65 anys. El 64% de les persones treballadores enquestades ha opinat que la seva empresa hauria de comptar amb un protocol per gestionar l'impacte de la malaltia a la feina i el 48% ha afirmat que la companyia no ha buscat un substitut per a la persona amb càncer durant la baixa laboral.

El 31% ha indicat que l'empresa no dona prou suport a les persones treballadores que pateixen aquesta malaltia, el 12% ni tan sols comunica que pateix càncer i el 35% estima que els afectats no tenen les mateixes oportunitats de creixement laboral. Entre les persones enquestades i diagnosticades de càncer, el 67 % afirma que treballar és important per a ells, dotze punts més respecte a persones no diagnosticades que opinen sobre aquesta mateixa qüestió. Pel que fa a la reincorporació laboral després de la malaltia, el 66 % ha afirmat que va poder tornar al seu lloc de treball i un 11 % va haver de canviar de tipus de treball per la situació de salut. El 82 % van seguir treballant malgrat la malaltia principalment per motius econòmics, un 44 %, i només el 18 % va esgotar la baixa laboral, tenint en compte que les afectacions a la salut segons el tipus de càncer que es pateixen poden ser molt diverses.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!