El 58% dels enquestats pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) creu que la gent jove viurà pitjor que els seus pares al llarg de la seva vida, mentre que un 19,7% opina que viuran millor i un 18,6% que ho faran de la mateixa manera. D'altra banda, el 86,4% assegura que estan "molt o bastant" preocupats que hi hagi desigualtats socials, mentre que un 13,1% reconeix que "poc o res". Un 51,2% assegura que a Espanya existeixen grans desigualtats "en alguns aspectes, però en altres no", un 35,4% afirma que existeixen grans desigualtats socials i, en canvi, un 8,7% que existeixen poques. A més, gairebé la meitat (47,9%) afirma que actualment hi ha més desigualtats que fa 10 anys, un 35,8% que hi ha menys i un 11,7% considera que existeixen les mateixes. En la mirada cap al futur, el 50,6% creu que d'aquí 10 anys existiran més desigualtats, enfront del 31,6% que opina que n'hi haurà menys. Així ho revelen les dades sobres les 'Desigualtats i tendències socials'. 

L'enquesta també ha fet referència a les expectatives de futur, la majoria dels enquestats, 47,2% creu que la seva vida millorarà durant els pròxims 5 anys, un 33,6% opina que la seva vida empitjorarà i un 14,5% que la seva vida es quedarà igual. En relació amb la identificació de classe en comparació amb la dels pares, el 62,4% afirma que la seva classe social ha canviat respecte a la dels seus pares. Del total, 62,3% opinen que ha canviat a “molt millor o millor”. En aquesta línia, el 51,9% assegura que ara tenen “moltes més o més” oportunitats econòmiques que les que van tenir els seus pares, enfront del 37,3% que afirma que ara hi ha “menys o moltes menys”.

L'atur, el problema més important

Entre els problemes més destacats per als enquestats està l'atur, en concret, així ho consideren el 85,2% dels enquestats. També hi ha consens sobre l'afirmació "a Espanya hi haurà més pobres que rics", ja que així ho comparteixen el 76,2%, mentre que un 62,1% apunta al fet que “a Espanya les dones tindran la mateixa presència que els homes en tots els àmbits de la societat”. En relació amb el nivell de vida, el 64,5% afirma sentir-se "molt o bastant satisfet" amb el seu nivell de vida, davant del 30,6% que assegura sentir-se "poc o gens satisfet", mentre que el 3,3% pensa que la seva situació personal és "regular". El 41,6% dels enquestats considera que formen part de la classe mitjana-mitjana, mentre que el 23,8% es cataloga de classe obrera. Pel que fa als moviments socials, un 55,7% afirma que ha viscut una mobilitat social ascendent al llarg de la seva vida, un 26,5% creu que ha estat descendent i un 15,3% que no ha tingut mobilitat de cap mena. Un 56,9% creu que l'educació és el principal element que afecta la mobilitat social, un 45,5% assegura que és l'esforç personal i el treball dur, i un 31,9% opina que el principal factor és la família.

Sobre les situacions que generen desigualtats, el 83,3% està en desacord amb la idea que “les persones pobres no saben gestionar bé la seva economia”, per contra, el 88,8% creu que “la pobresa infantil necessita una acció urgent i decidida del govern espanyol”. I el 74,5% està a favor que “el govern espanyol ha de garantir que la riquesa es distribueixi de manera justa entre tots els espanyols”. L'enquesta també revela que el 70,7% opinen que els més rics haurien de pagar més impostos perquè el govern tingui més mitjans per poder combatre la pobresa i el 85,5% assegura que la millor política social és l'ocupació. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!