La 5G és el futur pel que fa a la tecnologia mòbil. Es tracta de la cinquena generació de telefonia sense fils i es preveu que es converteixi en una nova gran revolució pel que fa a la relació entre les persones i les màquines. Aquesta mateixa setmana el Govern presentava una guia que explicava com ha d’arribar als municipis catalans aquesta infraestructura bàsica perquè la ciutadania pugui gaudir de la internet del futur. En aquest document s’especifica quin serà l’impacte de la 5G als municipis catalans, i es concreta com podrà viure la ciutadania l’arribada d’aquesta cinquena generació de tecnologia mòbil.
Cotxes autònoms que es comuniquen entre ells per evitar accidents, operacions quirúrgiques a distància, una millora de les capacitats del teletreball i l'educació telemàtica… i càmeres de vigilància amb més habilitats. És possible que la 5G desperti moltes passions entre els fanàtics de la tecnologia, coneguts com a geeks, així com aquells que celebren les passes endavant cap a la societat del benestar, però també algunes preocupacions entre aquells que hagin llegit 1984 de George Orwell.
“Això ja no és un tema de la tecnologia, sinó de l’ús que en fem”, manifesta en declaracions a ElNacional.cat Claudi Berenguer, enginyer de Telecomunicació i expert en 5G de Telecos.cat, una de les persones que ha participat en l’elaboració del document que el Departament de Polítiques Digitals va presentar aquest mateix dijous. Segons aquest expert en la cinquena generació de tecnologia mòbil, l’arribada de la 5G en un Estat de “tendències dictatorials” pot representar un problema i es pot convertir en una vulneració constant de la intimitat.
Un dels altres perills que podria generar la 5G en les societats del futur és la “confiança cega” en els ordinadors i les seves capacitats. “A vegades els ordinadors fan coses espectaculars i això pot fer que acabem confiant massa en la tecnologia”, assegura Berenguer. L’enginyer posa com a exemple un departament de recursos humans d’una empresa que decidís fiar-se d’un programa d’ordinador que classifica les persones “entre bones i dolentes” segons les seves faccions. “És molt difícil substituir els humans”, recorda l’expert.
Cotxes i trànsit
Però aquests són els únics aspectes negatius que li vénen al cap a Berenguer. Tot i que reconeix que encara queden “bastants anys” per arribar a aquest escenari, pronostica un món en el qual tots els cotxes siguin autònoms i estiguin interconnectats entre ells i el seu entorn. En què es tradueix això? Doncs tal i com s’especifica al document presentat pel Govern, això pot implicar una reducció dràstica del nombre d’accidents de trànsit que es registren a les carreteres. També podria haver una revolució pel que fa als embussos de les grans ciutats, ja que els semàfors es podrien regular en temps real en funció del trànsit que hi ha en aquestes poblacions.
Operacions quirúrgiques a distància
Es tracta d’un dels aspectes més llaminers que pot dur la tecnologia 5G. És a dir, que des d’un hospital es faci una operació a un pacient que es troba en un altre centre hospitalari. Tot i que gràcies a aquesta tecnologia això ja no és ciència ficció, Berenguer demana calma en declaracions a aquest diari i admet que encara queda molt de temps per a això: “És arriscat si es té en compte la precisió que cal tenir amb un bisturí”. Ara bé, sí que diu que “en un futur força immediat” hi haurà ambulàncies circulant amb tecnologia de videoconferència en temps real i d’alta qualitat perquè un doctor que és a l’hospital pugui donar instruccions als metges de l’ambulància si es troben amb un pacient en estat crític.