El 60% de les converses als patits dels instituts de Valls són en castellà. Així ho mostra l'estudi sociolingüístic elaborat per Plataforma per la Llengua. Davant d'aquesta situació, el consistori de la capital de l'Alt Camp ha tancat un acord amb l'entitat per engegar un pla d'actuació amb l'objectiu d'incentivar l'ús social del català entre els joves de la localitat. 

A partir d'aquest mes de juliol, es començarà a desenvolupar la primera fase del pla amb tallers de dues hores destinats a adolescents d'entre 13 i 16 anys. Els dimarts s'impartirà un taller de rap, que culminarà amb l'enregistrament d'un tema propi, i els dijous es farà un taller de xarxes socials, un de mems, un de doblatge i un de retransmissions esportives. Totes les activitats estaran finançades per l'Ajuntament de Valls i els usuaris hi podran accedir gratuïtament.

En aquest sentit, Plataforma per la Llengua subratlla en un comunicat que es vol incidir en la resta de contextos socials en què es relacionen els estudiants. Així, per exemple, es preveu treballar en els àmbits del lleure i l'esport, les xarxes socials i el consum cultural, entre d'altres. La idea és que els joves de la comarca es "relacionin més sovint amb el català". 

Caiguda de l'ús del català

L'Estudi sociolingüístic als patis d’escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya publicat el 2019 per Plataforma per la Llengua mostra que en el pas de la primària a la secundària l'ús del català cau del 35% al 14,6%. Arran d'aquests resultats, l'Ajuntament de Valls va encarregar un estudi dels usos lingüístics en els tres instituts públics del municipi, que s'ha efectuat amb una enquesta als estudiants i amb un estudi amb observació no participant. 

Amb una mostra de 1.820 converses, extretes als patis dels instituts i a l’entrada i a la sortida dels centres, l’entitat ha conclòs que la llengua majoritària entre els alumnes dels tres instituts és el castellà. Concretament, un 59% de les converses observades són en aquesta llengua, mentre que un 39,4% són en català i un 1,6% en altres llengües. Per cicles, el castellà és la llengua majoritària a l'ESO (63,7%) i als cicles formatius (74,6%). Mentre que el català és d'ús majoritari al Batxillerat (58,6%).

L’estudi també conclou que la participació de les noies afavoreix que les converses siguin en català. Així, la presència del català és més elevada en les converses entre noies i en les mixtes (41,7% i 41,3%), mentre que l’ús del català baixa fins al 31,1% en les converses en què només participen nois.

Així mateix, també s'ha detectat que els adolescents segueixen majoritàriament perfils de creadors de continguts castellanoparlants a les xarxes socials. De fet, la presència de referents en català en aquest top 3 dels estudiants és pràcticament residual: l’1,6% a TikTok i YouTube i el 2,9% a Instagram.

Així, l'entitat conclou que les dades de l’estudi sociolingüístic fet als instituts públics de Valls demostren que la situació d’emergència lingüística també afecta les poblacions amb un alt grau de catalanoparlants.

 

Imatge principal, Valls / ACN