El 60% de la població catalana afirma estar d'acord amb la immigració, mentre que només un 22% la veu negativament. Així ho reflecteix el sondeig elaborat per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), un consorci de la Diputació de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Una de les dades més rellevants és que la societat catalana és més tolerant que fa vint anys, quan els que s'hi mostraven en desacord era el 30%. El total de persones al qual el fenomen migratori els és indiferent també augmenta respecte al 2000, i se situa gairebé en el 20%, quan fa 24 anys se situava per sota del 10%. Les dades s'extreuen del quadern ‘La immigració a Catalunya: Un debat construït?, que s'ha fet a partir de 1.200 entrevistes presencials a persones de més de 18 anys entre el 31 d'octubre i el 20 de novembre del 2023, recuperant fins a set preguntes relacionades amb aquest fenomen que feia anys que no s'incloïa. El director de l'entitat i politòleg, Oriol Bartomeus, ha assegurat que "constatem que com més immigració, l’opinió és més positiva". Tanmateix, els motius que s'esgrimeixen de rebuig a la immigració són majoritàriament culturals, mentre que el 1992 eren econòmics. 

L'Enquesta Sociopolítica del CEO del mes de juliol va revelar que la immigració és una de les qüestions que més preocupa als catalans, en concret, gairebé la meitat creu que hi ha massa immigrants. La mateixa enquesta apuntava que el 51% dels enquestats considera que les lleis que regulen l’entrada i la permanència dels estrangers a Espanya són "massa o més aviat tolerants". 

Entrada d'immigrants

L'enquesta també indica el canvi d'opinió en relació amb la necessitat de limitar l’entrada d’immigrants al país respecte a fa trenta anys. Mentre que fa trenta anys, la majoria dels enquestats (65%) considerava que s'havia de fer, ara es mostra un lleuger avantatge en el nombre de població en desacord amb limitar l’entrada de persones immigrades (51%), mentre que un 44% s'hi mostra a favor. Les dones d'entre 24 i 35 anys són el col·lectiu que està més en contra de regular-la, amb un 75,4%. L'ICPS destaca aquesta dada, tenint en compte que la població immigrant a Catalunya s'ha multiplicat per deu en els darrers 30 anys. Respecte a les situacions que es poden associar a la immigració, gairebé la majoria dels enquestats (96%) no considera greu tenir un veí immigrant. En aquesta línia, el 73% no veu com a greu edificar una mesquita a prop de casa. 

El sondeig també ha revelat un canvi en els motius del rebuig a la immigració, mentre que el 1992 la majoria de respostes (55%) indicaven que el motiu era laboral "prenen la feina dels d'aquí", ara, més de trenta anys després només un 17% manté aquest argument. En canvi, la majoria, és a dir, el 35%, addueixen motius eminentment culturals “no accepten els nostres costums” o "tenen religions diferents". El creixement d'aquesta resposta és de 20 punts, així com han augmentat els que apunten a diferències religioses, que passen del 10% al 3%. 

Dones joves, més a favor de la immigració

L'enquesta assenyala que les persones que mostren una actitud menys favorable a la immigració solen ser homes de més de 64 anys o dones de més de 49, amb estudis secundaris o inferiors, ubicats al centredreta o a la dreta, votants del PP, Vox o Ciudadanos, pertanyents a la classe de propietaris o treballadors manuals, amb especial incidència entre les persones que fan tasques de la llar no remunerades. En canvi, les més favorables acostumen a ser dones menors de 50 anys amb estudis superiors, que se situen a l’esquerra i al centreesquerra. En general, el sondeig mostra que les generacions joves tenen una actitud més favorable vers la immigració que les antigues. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!