El Dia Mundial del Refugiat se celebra aquest diumenge, coincidint aquest any amb el 70 aniversari de la Convenció de l’Estatut dels Refugiats. Enguany la jornada ha estat celebrada arreu de Catalunya i l’Estat amb concentracions reivindicant l’acollida de més persones refugiades, l’ampliació de recursos destinats al seu acolliment, la regularització de les persones migrades i el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. 

El nombre de refugiats i desplaçats arreu del món ha continuat creixent el 2020 malgrat la pandèmia, assolint els 82,4 milions de persones. Quatre de cada deu desplaçats són menors i gairebé un milió de nens han nascut sent refugiats en els últims tres anys, segons l'informe anual de l'agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Acte a Girona

A Girona, l’oenagé Girona Acull ha fet una acció aquest diumenge al migdia per reclamar la llibertat de moviments de migrants i refugiats. A la plaça del Mercadal, han pintat un mural simulant una tanca amb concertines a la part de dalt i han llegit un manifest per denunciar la resposta dels estats als moviments migratoris: "Impedim per tots els mitjans que puguin arribar i, quan ho fan, seguim impedint de totes les maneres possibles que puguin trobar refugi". L'entitat exigeix la fi de les deportacions i l'anul·lació de les ordres d'expulsió i acusa les administracions de ser còmplices de milers de morts i desaparicions per intentar passar fronteres.

“Seguim sense ser refugi”

El seu manifest denuncia que 70 anys després de l'aprovació de l'Estatut del Refugiat "seguim sense ser refugi": "No només això, sinó que seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats". L'entitat denuncia que, al llarg del 2020, només un 5% de les persones que van demanar protecció a l'estat espanyol la van rebre i, en paral·lel, les sol·licituds es van reduir fins a les 87.000 pel tancament de fronteres i les oficines on fer el tràmit arran de la pandèmia.

Girona Acull apunta que el tancament de fronteres i els controls militars ha abocat les persones migrades a buscar "camins més perillosos i mortífers" com el de Canàries: "Gairebé 1.900 persones mortes i milers més de desaparegudes. Persones sense nom que no tenen ni dret a ser vetllades".

L'entitat també critica l'estratègia "d’illes-gàbies" feta a Lesbos, Quios o Samos i que ara "s'ha volgut copiar" a les Illes Canàries. Subratllen que són "presons a cel obert" on es vulneren tots els drets de les persones migrades.

Tres anys d’Aquarius 

Els migrants que van arribar a València rescatats per l’Aquarius s'han concentrat per a reclamar al govern espanyol la seva regularització quan es compleixen tres anys de la seva arribada per a "tenir una vida digna".

Amb càntics contra els CIE i frases com "ser refugiats no és una elecció", "som iguals" o "som família", els immigrants que queden a València arribats el 17 de juny de 2018 en l'Operació Esperança, han recordat que "el món els ha obligat a deixar les seves llars". En el text llegit han valorat que "ho han deixat tot enrere per a poder seguir endavant" i han "passat per molt", com ara les dones que han escapat del tràfic o els nens que no han estat alimentats de manera adequada.


"No és per caritat. No és un favor. És una qüestió d'humanitat, de justícia social i d'igualtat. Sense papers, sense regularització, mai podran tenir una vida normal"

 

Arriben més persones migrades

Aquest mateix diumenge, el vaixell de Salvament Marítim Salvamar Macondo ha rescatat 45 persones, vuit són nens i 24 dones, d'una pastera que es trobava a 38 quilòmetres al sud de Gran Canària, i que va ser vista per un vaixell que va alertar que cap dels migrants portava armilla salvavides. Les persones han estat traslladades al moll d'Arguineguín (Gran Canària) on van ser atesos per persones de Creu Roja i el Servei Canari de Salut.

 

efe migrants nen canarias cruz roja rescate Creu Roja rescata un nen arribat en pastera aquest diumenge / Efe

Sánchez fa ciberactivisme

Seguint en la seva línia usual, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha limitat a reivindicar aquest dia al seu compte de Twitter, on ha reivindicat una “cooperació internacional per pal·liar” la situació dels refugiats i oferir-los “igualtat d’oportunitats”.