En perill el canvi generacional al sistema sanitari català. Un 70% dels metges residents es planteja abandonar el sistema sanitari públic un cop acabi el MIR i gairebé un 40% no es veu treballat a la sanitat pública en 10 anys per la sobrecàrrega de treball. Així ho demostren els resultats d'una enquesta del sindicat Metges de Catalunya (MC) realitzat a 767 metges interns residents (MIR) —aproximadament entre el 20% i el 25% del total— de les unitats docents del territori català entre febrer i març del 2024 per avaluar les condicions de treball i les perspectives de futur. 

Des del sindicat atribueixen les dades a les condicions laborals dels residents, ja que, un 68% qualifica d'"aclaparadora o molt aclaparadora" la sobrecàrrega de treball. De fet, un 81% superen les 48 hores de treball setmanal establertes pels estàndards europeus, segons ha detallat el secretari de residents i joves facultatius d'MC, Àlex Mayer. Precisament, per aquests motius és que molts denuncien que tenen problemes per conciliar amb la seva vida personal, un aspecte que sumat a "les baixes retribucions" en comparació amb altres països europeus, pot acabar comportant una "captació més gran del sistema privat". En aquest sentit, Mayer ha advertit "últimament, s'ha detectat molta demanda de metges a l'entorn privat de Catalunya. Si les condicions continuen empitjorant, aquest imant d'atracció de la privada o concertada ho tindrà més fàcil per captar nous adjunts que acaben la seva formació". 

Falta de descans

Des de Metges de Catalunya adverteixen de l'onada de jubilacions prevista per als pròxims anys de la generació del baby boom, i per aquesta raó posen el focus en la necessitat que els professionals que es formen al sistema públic agafin el relleu. Des del sindicat consideren que el pròxim Govern que es formi a Catalunya "ha de tenir clara la necessitat de crear un Estatut MIR per fixar uns mínims atractius. Fan falta uns 11 anys per formar un metge especialista, cal tenir uns incentius perquè es vulguin quedar al sistema públic", ha afirmat Mayer. MC ha explicat que l'estatut per garantir una regulació mínima de les condicions dels metges interns residents a Catalunya, respecte a les hores de treball setmanal, el nombre màxim de guàrdies i salaris, que "siguin atractives i favorables perquè els MIR vulguin mantenir-se en el sistema".

A més, el vocal dels residents de la societat catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Marc Albiol, ha defensat que "els estudiants MIR no som mà d'obra barata, sinó persones amb vocació en etapa d'aprenentatge, però amb vida personal fora del contracte". En aquesta línia, ha assegurat que "no hem d'acceptar l'explotació. Som personal amb vocació". Precisament sobre la falta de descans, ha destacat que el 18% dels MIR no té garantit el descans de 12 hores entre jornades. Albiol ha destacat que les especialitats quirúrgiques i medicoquirúrgiques són algunes de les que presenten "més problemes amb l'excés d'hores acumulades", igual que les del nucli de família, en especial, els metges adjunts. 

Les guàrdies de 24 hores, al centre del problema

Altres de les qüestions que denuncien i una de les grans lluites dels últims anys han estat posar fi a les guàrdies de 24 hores. La resident de quart any a l'Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí, Mercè Gili, ha assenyalat que "fins a un 77 % de residents explica que té problemes per equilibrar treball i vida personal, cosa atribuïble a les hores d'alta intensitat i a un calendari amb una acumulació contínua de guàrdies setmanals i mensuals". En aquest sentit, ha denunciat que "treballar 24 hores és esgotador a nivell físic i mental i també suposa un risc per als pacients". Segons les dades de l'enquesta de MC, el 85% dels residents estan a favor de suprimir les guàrdies de 24 hores i el 77% estaria disposat a canviar-ho per un format de torns de 12 hores encara que suposi anar més dies a l'hospital.

A banda, l'enquesta revela que 3 de cada 10 residents s'han plantejat deixar la formació per aquest malestar general i un 37% deixar-ho per motius de salut mental. Tanmateix, un dels aspectes positius que destaca l'estudi és que el 62% dels residents assegura que no fa més de 4 guàrdies mensuals, i els qui ho fan és "de forma voluntària".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!