Aquest any ha sigut el més calorós a Europa des que hi ha registres, i a casa nostra la temperatura ha provocat centenars de morts que fan evident que el canvi climàtic ja està provocant estralls. Segons les dades definitives de l'Institut de Salut Carlos III, entre el gener i l'agost d'enguany a Catalunya hi ha hagut 707 morts que atribueixen a les altes temperatures. Aquesta xifra és set vegades més alta que el 2021, quan el nombre de defuncions no va superar el centenar. "Tot i que encara no hi ha dades a nivell europeu, a Espanya ja tenim constància que els 42 dies d'onada de calor comptabilitzats aquest estiu han produït un excés de mortalitat", expliquen els directors de la Unitat de Referència del Canvi Climàtic de l'Institut de Salut Carlos III, Cristina Linares Gil i Julio Díaz.
Les morts comptabilitzades a Catalunya representen un 12% del total de morts que han registrat arreu de l'Estat espanyol, que en són 5.738. Catalunya és la segona comunitat amb més defuncions atribuïbles a la temperatura d'aquest any, només per darrere de la Comunitat de Madrid on se n'han produït 1.308 segons el monitoratge de l'institut madrileny, que depèn del ministeri de Sanitat.
Quatre vegades més morts que en un estiu normal a Espanya
En total, a l'Estat espanyol, s'han produït quatre vegades més morts que en un estiu normal. De fet, segons el registre del Servei de Canvi Climàtic europeu Copèrnicus, aquest any les temperatures mitjanes han estat 1,34 °C per sobre de les dades habituals des que van començar el registre el 1991.
Vuit comunitats han superat aquest any les 250 morts atribuïbles a la calor, segons els càlculs de l'Institut Carlos III: Catalunya, Castella i Lleó, Andalusia, Aragó, Castella La Manxa, País Valencià, Galícia i Extremadura. I quatre n'han registrat entre 100 i 200: Astúries, País Basc, Navarra i La Rioja.
No només és per les temperatures
Segons apunten els directors de l'Institut Carlos III, Linares Gil i Díaz, altres fenòmens derivats de les altes temperatures també es trobarien darrere d'aquest augment de mortalitat. Com les sequeres. "Augmenten la morbimortalitat a curt termini per causes circulatòries, respiratòries, renals i fins i tot malalties mentals, augmentant també les malalties transmeses per la manca d'aigua i la seva menor qualitat", asseguren en un article.
També els incendis forestals provocats per les altes temperatures tenen un efecte en la salut a curt termini. "Els incendis forestals incideixen en la mortalitat per causes cardiovasculars i respiratòries, en els parts prematurs i en el baix pes en néixer en llocs allunyats fins a centenars de quilòmetres del focus de l'incendi", asseguren els investigadors, que també afegeixen l'augment de malalties transmeses per mosquits com una altra de les conseqüències del canvi climàtic.