L'Audiència Nacional condemna al president de l'entitat "Catalunya Acció" Santiago Espot per delicte d'injúries a la Corona i un delicte d'ultratges a Espanya a la pena de dotze mesos de multa, amb quota diària de 20 euros, que es fixa en 7200 euros. El jutge Vazquez Honurubia considera que el manifest que l'acusat va publicar el 28 de maig de 2015 a la xarxa social Facebook en què proposava la xiulada a l'himne d'Espanya i al Rei a la final de la Copa del Rei de futbol, no està emparat pel dret a la llibertat d'expressió, difusió de pensament, idees o opinions.
En la seva sentència el jutge Vazquez Honrubia considera provat que l'acusat, en execució d'un pla preconcebut i planificat per ell mateix i amb el deliberat i ferm propòsit d'ofendre i menysprear al Cap de l'Estat espanyol i l'himne nacional, de manera que tots dos representen com a símbols per als sentiments col·lectius identificats amb la nació espanyola, va publicar el 28 de maig de 2015 al perfil de Facebook de l'entitat "Catalunya Acció" que presidia un manifest titulat "per la xiulada a l'Himne espanyol i al Rei Felip de Borbó" .
Entre d'altres extrems, el citat comunicat convocava a una xiulada general per al 30 de juny, durant el transcurs de la final de la Copa entre el FC Barcelona i l'Athletic de Bilbao, "com una ocasió immillorable per manifestar una vegada més que volem deixar de ser súbdits del regne d'Espanya per convertir-nos únicament en ciutadans d'una Catalunya independent ".
La preservació del sistema constitucional
El jutge rebutja la tesi de la defensa que el contingut d'aquell manifest, al qual es van adherir una altra sèrie d'associacions independentistes, venia emparat pel dret a la llibertat d'expressió. El jutge recorda que el bé jurídic protegit és la Institució de la Corona com a institució integrant de l'estructura constitucional.
En tant que la persona del Rei encarna la institució de la Corona, la sentència destaca el tractament especial que dóna el Codi Penal a les injúries a la Corona, que en lloc de incloure dins l'apartat de "Delictes contra el honor", ve regulat en el títol dels delictes contra la Constitució; és a dir, no és un delicte privat sinó "un delicte de naturalesa pública perquè el que es protegeix no és, com en aquells, la dignitat personal de particulars sinó la pròpia estabilitat del sistema, de tal manera que atorga una protecció reforçada de la Corona així que la figura del Rei és el símbol de la unitat i permanència de l'Estat, ja que el bé jurídic protegit és la preservació del propi sistema constitucional ".
Per reivindicar la independència és innecessari menystenir el rei
La sentència explica que una de les característiques del delicte d'injúries al Rei reiterada en la jurisprudència del TS, TC així com en l'article 10.2 del Conveni Europeu de Drets Humans i Llibertats Fonamentals és l'anomenada "no necessitat": quan l'expressió del menyspreu no guarda relació amb l'exercici de la idea que es tracta d'expressar, l'exercici de la llibertat d'expressió té com a límit la defensa de l'ordre públic, la prevenció del delicte i els drets aliens perquè la Constitució no reconeix un dret a l'insult i la llibertat d'expressió i ideològica no són drets absoluts.
En aquesta línia, Vazquez Honrubia argumenta que si del que es tractava era d'expressar la idea d'aconseguir la independència de Catalunya, per aconseguir aquesta finalitat d'independència "era innecessari menysprear al Rei, símbol de la unitat d'Espanya constitucional i procurar la seva humiliació pública. D'acord al vídeo visionat - afegeix el magistrat - ni hi va haver proclames corejades, ni pancartes o altres expressions o crits tendents a exterioritzar que els assistents a l'esdeveniment esportiu pretenien la independència, i, per cert, en el manifest de l'acusat el que s'insta és a xiular l'himne d'Espanya i al Rei ". El jutge considera que l'acusat pretén excusar-se en la llibertat ideològica per ocultar el veritable propòsit perseguit, el de menysprear al Rei d'Espanya i la seva dignitat institucional. "En definitiva -conclou el jutge- per declarar en públic idees independentistes és innecessari l'escarni i vilipendi a la figura del Rei i l'himne nacional. Es perseguia insultar i menysprear amb l'additament de la desmesura en l'acció en ser el partit retransmès a tota la nació espanyola i fins i tot fora de les nostres fronteres, i és convenient recordar que el Rei, d'acord amb la CE, assumeix la més alta representació de l'Estat espanyol en les relacions internacionals ".
El jutge es basa en sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans i del TC que distingeixen entre manifestacions ideològiques i actes d'intoleràncies excloents. De la lectura del seu manifest el jutge considera evident l'ànim d'excloure de la vida política als que no comparteixen el seu ideari independentista "i això és el que va transmetre als espectadors que van realitzar materialment la xiulada". Igual que en les sentències analitzades, en aquest cas també concorre l ' "absència d'espontaneïtat en el comportament dels autors de la xiulada" ja que no va sorgir de forma espontània en el context de l'esdeveniment esportiu sinó que l'acusat va preparar de manera coordinada amb altres associacions independentistes l'acte enjudiciat amb la finalitat d'atacar la Corona, utilitzant per a això les xarxes socials i propagant la promoció de la xiulada, en coordinació amb totes les associacions independentistes.
A l'tipificar els fets el jutge admet l'al·legació de la defensa, en relació amb el concurs ideal de delictes perquè efectivament es tracta d'un sol fet, la xiulada, que constitueix dos delictes: injúries a la Corona i ultratge a Espanya per la xiulada a l' himne nacional, així que s'ha d'aplicar la multa més greu (ultratges a Espanya) en la meitat superior. S'imposa la màxima possible, dotze mesos, donada la transcendència "per la redoblada publicitat" que va voler donar-se i es va donar a l'acció ". Pel que fa a la quantia de la quota diària, el jutge després d'analitzar la situació econòmica de l'acusat conclou que la suma de 20 euros diaris resulta perfectament adequada a les circumstàncies del cas.