El 13 de març del 2020 va ser el dia que el president Pedro Sánchez va anunciar la declaració de l’estat d’alarma a causa de la pandèmia de la covid-19, que es va formalitzar l'endemà. Així, aquest divendres es compliran cinc anys d’un moment històric, l’inici del confinament, que va durar fins al 21 de juny del 2021. Amb motiu d’aquesta efemèride, Radiotelevisión Española (RTVE) té programada per a aquest dijous l’emissió d’un especial que s’emetrà simultàniament a La 2, el Canal 24 hores i RTVE Play, presentat per Xabier Fortes, anomenat La pandemia que paró el mundo. Aquest especial, que començarà a les 21.55 hores, inclourà el documental 7291, que porta com a títol el nombre de persones grans que van perdre la vida a les residències madrilenyes el març i l'abril del 2020 a conseqüència de les polítiques sanitàries i la gestió de la crisi que durant la pandèmia va fer el govern de la presidenta Isabel Díaz Ayuso, del PP.
7291, dirigit i produït per Juanjo Castro, s’estrenarà aquesta nit a les 23.10 hores a La 2 i al Canal 24 Horas, i es podrà veure també en streaming a través de la plataforma RTVE Play. En el Canal 24 Horas l’haurà precedit aquest programa especial, que comptarà amb periodistes com Javier Casqueiro, Manuel Rico, Lucía Méndez o Paloma Esteban, però també amb les veus dels qui van estar ocupant aleshores el càrrec de comandament: l'exvicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i també entrevistarà l'actual ministra de Sanitat, Mónica García, i el secretari general del PP de Madrid, Alfonso Serrano.
La presidenta Isabel Díaz Ayuso, a través del conseller de Presidència i portaveu del govern de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel García, ha demanat al director d’RTVE José Pablo López, que a més del documental 7291 sobre les morts en residències a la pandèmia, es reprodueixi la declaració de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, i un vídeo sobre la gestió de la crisi de la covid-19. La Corporació, però, ha rebutjat emetre el vídeo que exigia Ayuso al·legant que “RTVE és un mitjà públic, però no governamental".
Ayuso vol reescriure la història
Isabel Díaz Ayuso vol reescriure ara la història de la pandèmia per contrarestar aquesta xifra la persegueix politiicament, fins al punt que va fer públic aquest dimecres, amb motiu del cinquè aniversari de la pandèmia del coronavirus, un comunicat en què s'assevera que “el nombre real de morts en residències va ser de 4.100” i no de 7.291, xifra que, segons la Comunitat de Madrid, “va ser un invent del llavors conseller Alberto Rey, de Ciudadanos.
Una xifra convertida en símbol
Però per la història ha quedat aquesta xifra de 7.291 com el símbol de la controvèrsia i la crítica cap a la gestió que va fer Ayuso durant la pandèmia, i per això 7291 és el documental que destapa les vergonyes d’Ayuso i recorda aquestes persones grans que van perdre la vida en aquestes residències geriàtriques perquè no van ser derivades als hospitals degut als coneguts com a “protocols de la vergonya”, que restringien els trasllats de persones grans malaltes des de les residències als hospitals. Aquests protocols, que van tenir quatre versions entre el 18 i el 25 de març del 2020, establien criteris per a la derivació hospitalària basats no en el grau de malaltia del resident, sinó en el seu grau de dependència. El resultat és que el 76% dels residents que van morir per Covid-19 en aquest període van morir en les mateixes residències, sense ser traslladats als hospitals, on haurien pogut tenir alguna oportunitat. Aquests protocols han estat objecte d’investigacions, denúncies legals i debat polític, però sense conseqüències ni penals ni polítiques per Ayuso.

La incertesa i l’angoixa de les famílies
El documental posa el focus en els testimonis de les famílies de les víctimes per apropar l’espectador a la incertesa i l’angoixa que els va envoltar durant la tragèdia. 7291 es va presentar el passat mes de novembre i relata el que va succeir a les residències madrilenyes en la primera onada de la pandèmia. Castro, que descriu l’obra com “difícil i molt dura”, es basa en proves presentades en comissions d’investigació i els testimonis de familiars de les víctimes, treballadores de les residències, periodistes i responsables polítics implicats en aquest episodi tràgic de la història de la comunitat madrilenya. El documental busca responsabilitzar els polítics per les seves decisions i aconseguir una “reparació’ pels familiars de les víctimes. 7291 parteix principalment de les compareixences dels actors tant de la Comissió d'Investigació de l'Assemblea de Madrid -que si bé va arribar a iniciar-se va ser tombada pel PP després d'obtenir la majoria després de les eleccions del maig del 2021- com de la Comissió Ciutadana per la Veritat a les Residències de Madrid.