La temporada de risc d’incendis d’aquest estiu es preveu complicada a conseqüència de la sequera i les altes temperatures que s’han registrat durant aquest hivern, amb rècords històrics que se superen mes a mes. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest dilluns el nou pla INFOCAT del Govern que s’ha revisat per adaptar-lo a les noves condicions que provoca el canvi climàtic. La principal novetat d’aquesta revisió implicarà que tots els municipis catalans tinguin l'obligació, un 80%, o la recomanació, un 20%, de tenir un pla d'incendis forestals. Elena ha detallat que els que hauran de disposar d'aquest document passaran de 628 a 757 i els que hauran de complir amb la recomanació s'elevaran a 190. El primer pla de Protecció Civil dissenyat per fer front al canvi climàtic també inclou millores en l'anàlisi del risc, la direcció i la coordinació, i incorpora el nou pla Alfa dels d'Agents Rurals, que s'ha dotat amb un nivell nou de perill extrem, el 4, que permetrà actuar amb major precisió i, per exemple, restringir l'accés a 19 massissos catalans.

 

Revisió cada quatre anys

El pla especial de protecció civil d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) va ser aprovat pel Govern de la Generalitat en data 29 de setembre de 1994, i posteriorment s’han aprovat, amb aquesta, quatre revisions (1 d’agost de 2003, 24 de maig del 2011, 21 d’octubre del 2014) i l’actual del 2024. Els plans de protecció civil s’han de revisar per adequar-los als canvis en el risc o en les estructures organitzatives o les mesures de protecció de la població necessàries i, en tot cas, cada 4 anys com a màxim.  L'objectiu del Pla INFOCAT és establir el marc organitzatiu per donar una resposta eficaç i coordinada a les situacions de risc o emergència greu per incendis forestals, dins de l'àmbit territorial de Catalunya, i en el marc de les competències de protecció civil.

Previsió d’incendis simultanis

L'objectiu principal d’aquesta darrera revisió del pla INFOCAT és reforçar la capacitat del sistema de protecció civil i emergències amb relació al risc i les emergències per incendis forestals en el context del canvi climàtic a través d’una major coordinació. En aquest sentit, la revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.

Recomanació pel 20% de municipis

Entre les novetats que incorpora, hi ha la d’incorporar 151 nous municipis, del Pirineu, Prepirineu i comarques de Lleida, que estaran obligats a tenir un pla municipal de protecció civil contra incendis. Així s’eleva del 66% (628) al 80% (757) municipis que estan sotmesos a aquesta obligatorietat. Els municipis amb recomanació d’elaborar aquest pla també augmenten amb 154 nous municipis (comarques de Lleida, sud de les Terres de l’Ebre, Baix Camp, comarques de Barcelona i Golf de Roses), i per això es passa del 12% (113 municipis) al 20% (190) els que compten amb aquesta recomanació.  Cal tenir en compte que 22 municipis deixen d’estar obligats a fer el pla.

Nivell extrem al Pla Alfa dels Agents Rurals

El nou INFOCAT també incorpora el nou Alfa dels d'Agents Rurals, que s'ha dotat amb un nivell nou de perill extrem, el 4, que permetrà actuar amb major precisió i, per exemple, restringir l'accés a 19 massissos catalans. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions es graduen en 5 nivells operatius, de 0 a 4, i cadascun correspon a un nivell d’incendi forestal. L'activació de cada nivell comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius. 

En els nivells 1, 2 i 3 els Agents Rurals vetllen pel compliment de les restriccions d’activitats amb risc d’incendi forestal que determina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Quan s’activa el nivell 4 per perill extrem d’incendi forestal es restringeix l’accés a espais naturals. Aquesta mesura té un doble objectiu: protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc i disminuir el risc que es produeixi un incendi. Extraordinàriament, també pot comportar la restricció d’activitats de lleure, la circulació motoritzada o l’obra pública, entre d’altres.

Activat el nivell 2 a Collserola

Precisament, Protecció Civil va haver d’activar aquest diumenge el nivell 2 del pla Alfa a la part més occidental de Collserola. Concretament, al vessant vallesà del Parc Natural. Les altes temperatures registrades aquest diumenge, sumades a una humitat relativa inferior al 30 % i uns vents de més de 30 quilòmetres per hora, han obligat a elevar el nivell d’alerta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!