Aquest 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una jornada reivindicativa arreu del món en què es duran a termes actes i protestes per celebrar-lo. Des d'ElNacional.cat seguirem els actes i discursos durant tot el dia així com les manifestacions que es preveuen més de cara a la tarda com la de Barcelona prevista per les 18 hores, que començarà al passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a l'Arc de Triomf. Enguany, el lema escollit per l'Assemblea 8M per commemorar la diada és "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis" amb l'objectiu de reforçar el compromís d'assenyalar els tres eixos de violència que travessen les nostres vides: les precarietats, el règim de fronteres i els genocidis.
- Manifestació del 8M 2024 a Barcelona: horari i recorregut del Dia de la Dona
- Guia del 8M a Barcelona: activitats i concentracions pel Dia de la Dona
- Què fer aquest 8M a Catalunya: protestes, recorreguts i horaris del Dia de la Dona
- Vaga d'estudiants del 8M a Barcelona i Catalunya: horaris i manifestacions
- Hi ha vaga el 8 de març de 2024 pel Dia de la Dona a Catalunya?
- Aquests són els serveis mínims per la vaga del 8 de març a Catalunya
- 29 cançons feministes per al Dia de la Dona que no podràs parar d'escoltar
- Feliç Dia de la Dona: frases curtes i inspiradores per enviar per WhatsApp aquest 8M
- Per què commemorem el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona?
Fins aquí el seguiment del Dia de la Dona a Barcelona i Catalunya, que ha acabat amb una multitudinària manifestació a la capital per reivindicar la igualtat en aquest 8-M.
Més de 2.500 persones s'han manifestat aquest divendres pel centre de Girona en favor dels drets de les dones i per reclamar "seguir amb la lluita feminista". Una gran pancarta amb el lema 'Per una vida que valgui la pena viure' ha encapçalat la manifestació, que ha sortit de la plaça U d'octubre i ha transcorregut pels carrers de Girona en direcció al barri de Santa Eugènia, on s'ha trobat amb la marxa que la comissió 8-M de Salt ha organitzat a la ciutat veïna de Girona. Durant el recorregut s'han cridat constants consignes en contra del masclisme i exigint una "igualtat real".

Unes 500 persones, segons els Mossos d'Esquadra, han sortit als carrers de Lleida aquest divendres a la tarda per reivindicar una igualtat "efectiva i real" entre homes i dones durant la manifestació convocada per Marea Lila. Sota el lema 'Fins al pap del patriarcat', la manifestació ha donat el tret de sortida a dos quarts de set de la tarda a la plaça Ricard Vinyes fins arribar a la Plaça Sant Joan, on s'ha fet la lectura d'un manifest.
Milers de dones tornen a plantar cara al masclisme un 8M més als carrers de Barcelona
Un vuit de març més, les feministes han omplert els carrers del centre de Barcelona per reivindicar la igualtat efectiva i plantar cara el masclisme que continua present encara en el nostre dia a dia. Fins a 100.000 persones segons l'organització, 40.000 segons la Guàrdia Urbana, de totes les edats, però sobretot joves en un context on els nois de la Generació Z s'han rebotat contra el moviment i viren cada cop més cap a l'extrema dreta, han omplert el centre de la capital catalana entre els Jardinets de Gràcia i l'Arc de Triomf de color lila i pancartes reivindicatives.
✍🏻 Nura Portella
➡️ Creus que cal defensar més la igualtat entre dones i homes? Vota a l'enquesta del dia
A Madrid, l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, ha enviat un missatge molt reivindicatiu: "Davant els que diuen que no es pot, que cal conformar-se, que hem anat massa lluny, crec que els carrers s'ompliran de dones que diran això només acaba de començar".
Frente a los machistas que nos dicen que hemos ido demasiado lejos, hoy las calles se llenan de mujeres que dicen:
— Irene Montero (@IreneMontero) March 8, 2024
✊ESTO NO HA HECHO MÁS QUE EMPEZAR 💜 #8M pic.twitter.com/KtGAftID7w
La vicepresidenta segona del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha celebrat els avenços aconseguits en matèria d'igualtat, però ha alertat que "cal continuar conquerint molts més drets". "És un dia molt important per a totes les dones i els homes feministes del nostre país, és el moviment d'emancipació per excel·lència, és el moviment que canvia la vida dels homes i les dones i sobretot, és el moviment que guanya llibertats per a la nostra societat", ha dit en la manifestació a Madrid.
El manifest s'ha centrat a reivindicar la necessitat d'assolir la igualtat per a totes les dones, ja que algunes pateixen més discriminació dins el sistema patriarcal, com són les dones immigrades, les que treballen a la llar, o les que tenen diversitat funcional. I en aquest sentit reivindica la lluita de totes les dones per fer possible aquesta igualtat real.

"No tindrem una societat equitativa i ecològicament sostenible fins que no desmuntem el patriarcat, el masclisme, la LGTBIQA+fòbia, el racisme, la islamofòbia, l’antigitanisme, el capacitisme, la xenofòbia i les bases colonials del capitalisme. Dones, lesbianes i trans i totes les identitats dissidents, juntes contra la precarietat, les fronteres i els genocidis. Visca, visca, visca, la lluita feminista!, conclou el manifest.
"Exigim la fi del negoci d’armes, la ruptura de relacions comercials amb Israel, un alto el foc immediat i permanent i la finalització de l’ocupació i del genocidi. Ens oposem fermament a totes les guerres i denunciem i condemnem tots els genocidis", clamen.
"El genocidi a Gaza, que recolza en la indiferència i la complicitat dels països occidentals, ha aniquilat la vida de 30.000 persones, de les quals 13.000 són nenes i nens. Contra aquest i tots els genocidis i contra totes les guerres capitalistes, fem vaga feminista per una pau justa i contra totes les violències de conquesta i de saqueig", reivindiquen, alhora que recorden altres genocidis a Sudan, Etiòpia o a la República Democràtica del Congo.
"La llei d'estrangeria també és violència masclista, perquè nega els drets de ciutadania i impossibilita la denúncia de múltiples violències. Les polítiques migratòries, xenòfobes i racistes, no tenen cap altre objectiu que irregularitzar administrativament la diàspora originada per l’espoli colonial. Per totes les persones migrades, racialitzades i excloses exigim “Regularització, ja”, reclama l'Assemblea del 8-M.
"Denunciem les violències i vulneracions que pateixen totes les treballadores d’àmbits feminitzats i precaritzats: les cambreres de pis, les d’atenció domiciliària i les dels serveis sanitaris. Fem nostra la lluita de les jornaleres, les pageses, les dones amb diversitat funcional, les pensionistes i les que treballen a les seves llars, atenent familiars amb necessitats de cures específiques permanents i que no gaudeixen de reconeixement ni de remuneració", reclamen en la lectura del manifest.
Aquest és l'ambient a l'arribada a l'Arc de Triomf:
Vídeo: Júlia Gómez
Un cor de dones canta a l'escenari de l'Arc de Triomf mentre continuen arribant les manifestants que caminen encara per la ronda de Sant Pere fins plaça Catalunya. D'aquí a pocs minuts començaran els discursos.

A l'arc de Triomf hi ha instal·lat un escenari on hi haurà actuacions musicals, es faran parlaments i es llegirà de forma coral el manifest de l'Assemblea del 8-M, que se centrarà a denunciar els "genocidis" que tenen lloc arreu del món, i que suposen un impacte afegit a les dones, que ja pateixen moltes altres discriminacions.
Algunes manifestants arriben a l'Arc de Triomf, però encara hi ha moltes persones que es troben a l'altura de la plaça Catalunya, ja que la concentració s'ha anat dilatant i les participants estan molt disperses.
La Guàrdia Urbana rebaixa les xifres d'assistència de les organitzadores, i xifra en 40.000 persones els assistents a la manifestació del 8-M a Barcelona.

La manifestació, que està a punt d'arribar a l'Arc de Triomf, està encapçalada per un primer sector que inclou dones, lesbianes i trans, incloent-hi un bloc amb dones amb diversitat funcional. Al darrere, hi ha organitzacions feministes de països i territoris en conflicte; organitzacions de dones migrades i racialitzades i entitats col·lectives feministes no mixtes de pobles, barris i ciutats de Catalunya, i sectors no-mixtes dels moviments socials.
A la concentració hi participa un grup de prostitutes que ha enarborat paraigües vermells, i que crida consignes com 'Sense les putes no hi ha feminisme' i duu una pancarta on es pot llegir 'Ni víctimes, ni criminals. Putes i activistes en lluita'. La prostitució és un dels temes més controvertits en el moviment feminista, ja que un sector defensa l'abolició de la prostitució, mentre que un altre defensa legalitzar el treball sexual.
100.000 persones han assistit a la manifestació del 8-M Barcelona, segons les entitats organitzadores
La marxa a Barcelona continua per la ronda Sant Pere, i aquest és l'ambient:
Vídeo: Júlia Gómez
A Madrid, on tot just comença la manifestació d'aquest 8-M, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha fet una crida a "reivindicar". "És fonamental que se segueixin fent passes endavant, hi ha un problema real, que és l'extrema dreta, i les seves polítiques pretenen prendre els drets de les dones a unes posicions que creiem haver resolt, per això estem aquí avançant en drets", afirma. També estan presents a la marxa la ministra d'Educació, Pilar Alegría, i la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez.

La manifestació continua avançant a bon ritme i ja arriba a la plaça de Catalunya.
Vídeo: Júlia Gómez
Un sector de dones denuncia en diverses pancartes la violència a la qual s'enfronten les dones a Mèxic, així com l'alt nombre de feminicidis que es registren al país.

La guerra a Gaza està molt present en la manifestació d'enguany, tant en les pancartes com en els càntics. El mateix lema "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis", fa referència a la situació al territori palestí, on ja han mort més de 30.000 persones a causa de l'ofensiva israeliana. Un grup de dones ha fet una performance a l'inici de la marxa, i duien petits sacs blancs tacats de vermell, simulant cadàvers de nens embolicats a Gaza.
Vídeo: Júlia Gómez
La manifestació avança a bon ritme. El sector anticapitalista de la marxa ha encès torxes. "Cremem el sistema", criden.

El centre de Barcelona es tenyeix de violeta en aquest 8-M. A la manifestació hi ha dones i homes de totes les edats, però destaca la presència de moltes nenes acompanyades de les seves mares i àvies.
Vídeo: Júlia Gómez
Un dels lemes més repetits en la manifestació d'enguany és 'Se acabó', que fa referència al moviment que van iniciar les jugadores de la selecció espanyola de futbol després de la polèmica generada pel petó que el llavors president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, va fer a la jugadora Jennifer Hermoso en la celebració de la final del Mundial a Sydney. També és el títol d'una cançó de la cantant Maria Jiménez, que parla sobre el maltractament contra les dones, i que s'ha tornat a popularitzar després de la seva mort el passat setembre.
🔴 Arrenca la manifestació! La capçalera comença a desfilar pel passeig de Gràcia. "Visca, visca, visca, la vaga feminista!", criden les participants.
La diputada Mar Ampurdanès (CUP) defensa que el feminisme és "defensar el territori, la pagesia, l'escola i la sanitat públiques i el dret a l'habitatge". Assegura que també és combatre els discursos feixistes i "denunciar i lluitar contra el genocidi a Palestina"
Arriben columnes de diferents barris de Barcelona, i ja es poden sentir els primers càntics i algunes batucades, que donen un ambient festiu a la manifestació.
A la capçalera de la manifestació fan un castell format només per dones, noies i nenes. Fins que no el descarreguin la mobilització no començarà a avançar pel passeig de Gràcia.

La manifestació feminista del 8-M a Barcelona encara no ha començat a caminar, però cada vegada hi arriba més gent i l'ambient va en augment.
La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, afirma que cal treballar perquè "no calgui commemorar un Dia Internacional de la Dona". Lamenta que encara existeix una bretxa salarial, que les dones pateixen violència psicològica, violència sexual i violència física. "No hi ha cap moviment social que treballi tant per la igualtat i per la justícia social com ho ha fet el feminisme, ha de ser un objectiu de tots els partits polítics", afirma.
La socialista Lluïsa Moret reivindica que "invertir en igualtat és avançar com a societat", i ha volgut reconèixer la feina de totes les dones que al llarg de la història han fet possible per a les dones aconseguir drets. En aquest sentit, reivindica les polítiques a favor de la igualtat impulsades pels governs socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero i de Pedro Sánchez. Amb tot, diu que cal "continuar lluitant contra qualsevol discriminació amb motiu de gènere".
Per primer cop, aquest 8 de març el feminisme es manifestarà dividit a Barcelona per les discrepàncies provocades per la llei trans. L'Assemblea 8-M, convocant de la manifestació principal, defensa la inclusió de les persones trans, mentre que la que organitza Feministes de Catalunya es posiciona en contra de la llei trans, que considera que amenaça l'espai de les dones.
Abans de l'inici de la manifestació a Barcelona, representants dels diversos partits polítics fan declaracions. La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI i portaveu d'ERC, Raquel Sans, afirma que encara hi ha "moltes desigualtats i molta lluita a fer", i ha assenyalat la bretxa salarial o la violència masclista. "No ens aturaran malgrat el creixement del discurs retrògrad", assegura.
Lleida ha homenatjat aquest divendres totes les dones que al llarg de la història han estat víctimes del "patriarcat ancestral" o castigades per "sortir-se de la norma". Alhora, ha instat les noves generacions a continuar amb la lluita per la igualtat agafant el relleu de les dones d'edat més avançada. Ho ha fet amb la lectura de tres relats a càrrec de dones vinculades als àmbits culturals o institucionals de la ciutat. Els tres testimonis s'han unit mitjançant la lectura de diversos poemes reivindicatius per part de membres del col·lectiu Poetry Slam Lleida.

La manifestació convocada a Barcelona aquest 8 de març per l'Assemblea 8M començarà a les 18 hores al passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal i acabarà a l'Arc de Triomf. El lema escollit per l'Assemblea 8M per commemorar la diada és "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis".

La Societat Catalana de Metges Generals i de Família (SEMG Catalunya) ha celebrat aquest divendres la II edició de la jornada 'Dona'm Salut', amb l'objectiu d'abordar les patologies més freqüents en les dones i ajudar els professionals sanitaris a reconèixer les diferències en malalties comunes d'ambdós sexes. Els experts han assenyalat que malgrat que les malalties no distingeixen entre gèneres, existeixen matisos que cal identificar.
Correus ha presentat aquest divendres un segell commemoratiu del Dia de la Dona, en què demana celebrar el 8M "tot l'any" recordant dones pioneres del feminisme a Espanya. Dissenyat per l'artista Isa Muguruza, el segell mostra Clara Campoamor, Maruja Mallo, Almudena Grandes o María Blanchard envoltant la data '8M' amb alguns dels objectes més representatius de les seves vides i professions.
Celebramos #8M2024 con un sello especial que rinde homenaje a mujeres importantes de la historia. @isamuguruza ha captado la esencia de todas en este nuevo sello de la colección #8MTodoElAño
— Correos (@Correos) March 8, 2024
Argentina celebra el primer 8 de març sota el govern de l'ultradretà Javier Milei, que ha expressat en reiterades ocasions la seva oposició a les polítiques de gènere. I el dia ha estat marcat per la polèmica després que s'hagi anunciat que el govern argentí canviarà el nom del 'Saló de les Dones' de la Casa Rosada pel de 'Saló dels Pròcers'.
El Papa Francesc ha afirmat aquest 8 de març que les dones "fan el món més bonic" perquè "el protegeixen i el mantenen viu". En un missatge a X el pontífex ha afirmat que les dones "impliquen la gràcia de la renovació, l'abraçada de la inclusió i la valentia de donar-se. La pau, llavors, neix de les dones, sorgeix i es revifa amb la tendresa de les mares".
Las #mujeres hacen el mundo más bello, lo protegen y lo mantienen vivo. Traen consigo la gracia de la renovación, el abrazo de la inclusión y la valentía de donarse. La paz, entonces, nace de las mujeres, surge y se reaviva con la ternura de las madres.
— Papa Francisco (@Pontifex_es) March 8, 2024
Milers d'estudiants s'han manifestat a Barcelona pel 8-M perquè es deixi de negar el masclisme. Unes 5.000 estudiants han sortit pel centre de la capital per reivindicar el feminisme i la seva llibertat, en el marc del Dia de la Dona Treballadora.

El president espanyol, Pedro Sánchez ha carregat contra les polítiques dones que "banalitzen el feminisme", en una referència implícita a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que aquest 8 de març ha demanat "quan és el dia de l'home". Sánchez ha criticat que això suposa "menysprear la feina de les dones" al llarg de la història.
La ministra de sanitat, Mónica García, ha anunciat que presentarà a les CCAA un protocol per garantir que les dones puguin triar on exercir el seu dret a la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE), assegurant l'equitat territorial. El document orientarà les comunitats sobre com elaborar el registre dels professionals objectors de consciència i planificar l'atenció.
Activistes de l'entitat Futur Vegetal han llençat pintura lila a la façana del Palau Episcopal de Barcelona per protestar per les posicions de l'Església pel que fa a l'avortament i els drets reproductius de les dones. Han criticat els posicionaments de l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, pel que fa a la salut sexual i reproductiva, la interrupció voluntària de l'embaràs o la llei trans.
Pongamos cara a quienes impunemente cubren la violencia sexual a la infancia, a quienes deciden sobre los cuerpos de las personas gestantes y quienes no defienden los derechos de las personas LGTBI+. pic.twitter.com/N2xi4jqSDB
— FuturoVegetal🍒 (@FuturoVegetal) March 8, 2024
UGT de Catalunya ha demanat "corresponsabilitat" als homes i a les empreses per posar fi a les desigualtats de gènere en l'entorn laboral. El sindicat ha celebrat un acte-performance a les portes de la seu de Barcelona, i en aquest marc s'han apuntat les principals reivindicacions i reptes pendents: seguir retallant la bretxa salarial entre homes i dones, acabar amb la violència i assetjament als centres de treball i, també, fer que la conciliació laboral i familiar no recaigui essencialment amb les dones.
L'acte institucional per commemorar el 8-M a Lleida ha homenatjat totes les dones que al llarg de la història han estat víctimes del "patriarcat ancestral" o castigades per "sortir-se de la norma". Alhora, ha instat les joves a continuar amb la lluita per la igualtat agafant el relleu de les dones d'edat més avançada.

La manifestació feminista d'aquest matí organitzada per la CGT han boicotejat comerços per lluitar contra l'onada reaccionària.
Al piquet de la #VagaFeminista assenyalem els còmplices del genocidi a Palestina #BoicotIsrael pic.twitter.com/LzzCrcKp26
— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) March 8, 2024
Unes 500 persones han participat aquest divendres al migdia en la manifestació unitària del 8-M a Tarragona. La marxa, convocada per la Plataforma Feminista del Camp, ha aglutinat diferents moviments del Camp de Tarragona i ha tingut un caràcter reivindicatiu. S'han cantat consignes feministes, a favor de l'empoderament femení i contra el patriarcat, a més de suport a Palestina.
🟣⚫ Fem de la ràbia, revolució!
— CGTReus (@CGTReus) March 8, 2024
✊🏾🔥 Avancem juntes a la manifestació unitària del Camp de Tarragona pic.twitter.com/ROwvFUBS7E
CCOO ha reclamat aquest divendres "avançar" en l'expansió dels plans d'igualtat a les empreses per erradicar la bretxa salarial entre homes i dones. La secretària de Dones i Polítiques LGTBI+, Mentxu Rodríguez, ha explicat que a Catalunya hi ha 7.000 plans d'igualtat que han de ser "obligatoris i efectius" a les empreses, però ha denunciat que encara hi ha qui fa més de 15 anys que són "incomplidores".
Centenars d'estudiants s'han manifestat aquest divendres pel centre de Barcelona per reivindicar el feminisme i la seva llibertat, en el marc del Dia de la Dona Treballadora. La mobilització, convocada pel Sindicat d'Estudiants de Catalunya, ha estat un clam contra el masclisme i les violències que pateixen les dones, amb proclames com ara: "I si no dic que sí, també és violació", "amb roba o sense roba, el meu cos no es toca" i "em cuiden les meves amigues i no la policia".

El Col·legi d'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha reivindicat la necessitat de posar fi a les desigualtats salarials i d'oportunitats entre dones i homes, i que les primeres tinguin una participació igualitària en tots els àmbits de la vida pública i privada. En un manifest llegit aquest matí davant la seu de l'ICAB per les advocades i representants de la Comissió de Dones Advocades Teresa Blasi, Victòria Prada i Lidia Borrell, han denunciat que segueixen "infrarepresentades als òrgans de poder polític i econòmic".
Infermeres catalanes convocades pel sindicat Satse han demanat més reconeixement de la seva aportació a la sanitat: "Estem fartes que la nostra formació, qualificació i experiència professional no es reconegui", han dit en un manifest. S'han concentrat davant els hospitals Vall d'Hebron de Barcelona, Arnau Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona i Santa Caterina de Salt (Girona) per "denunciar la situació de cansament, desmotivació i desil·lusió que tenen pel desinterès de les administracions públiques cap a la seva realitat", informa el sindicat en un comunicat.
💪Exigim un tracte equitatiu amb altres professions d'igual nivell formatiu
— SATSE Catalunya (@SATSECatalunya) March 8, 2024
📍SATSE Barcelona #8M #EstemFartes #EstamosHartas pic.twitter.com/JKC116VKqX
Mig centenar de persones s'han manifestat aquest divendres al migdia al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pel 8-M i per denunciar els casos d'assetjament sexual per part de docents registrats en els darrers mesos. La Coordinadora d'Asemblees de Facultats (CAF) han convocat la marxa a la qual el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'hi han sumat, sense que hagin convocat jornada de vaga, a diferència d'altres anys.

El Sindicat d'Estudiants ha demanat una assignatura en Primària, ESO i Batxillerat una assignatura d'educació sexual inclusiva com a manera d'"erradicar els nivells de masclisme en la societat". Ho ha dit la portaveu del Sindicat d'Estudiants, Sofia Vàzquez, abans de l'inici de la manifestació estudiantil a Barcelona on ha demanat que aquesta assignatura "eduqui en el feminisme, en els drets LGTBI i que cap nen i nena s'assegui malament per ser qui és".

Globus liles amb missatges reivindicatius és l'acció que s'ha fet aquest matí a la plaça Gaudí de Vic amb motiu del 8-M. S'ha començat amb un esmorzar obert a tothom i tot seguit s'ha llegit un manifest en quatre llengües —català, castellà, àrab i anglès— on s'ha subratllat la importància de treure de la "invisibilitat" aquelles dones que "pateixen més desigualtats", especialment "les dones migrades, en situació administrativa irregular i d'exclusió residencial".
Les estudiants es manifesten pels carrers de Barcelona des de les 12:00 hores.

Salt ha volgut homenatjar les àvies aquest 8 de març i ho ha fet amb una acció organitzada per l'Ajuntament, conjuntament amb la comissió 8-M i algunes escoles de la localitat i en la que s'ha cridat a tota la ciutadania a participar-hi. L'objectiu és que, qui vulgui, pot portar un objecte referent a oficis que han desenvolupat les dones grans i la lluita d'aquestes àvies que "han permès guanyar els drets d'avui".

La manifestació d'aquest migdia a Barcelona està convocada per Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives, i la portaveu Sofia Vàzquez ha assegurat que com cada any els estudiants se situen "en primera línia de lluita contra el masclisme i la justícia patriarcal".
Barcelona de gom a gom als carrers. Les estudiants feministes antifeixistes, puny en alt contra el genocidi a Palestina, la transfòbia i els masclistes de VOX i PP 👊🏽 pic.twitter.com/D2zUtMx3gD
— Lliures i Combatives (@LliuresiCombat) March 8, 2024
Representants sindicals de COO, UGT i USOC han muntat un piquet a la plaça de Barcelona de Tortosa per plantejar als vianants una reflexió sobre les reivindicacions del 8M. Sobre taules o cores, s'havia d'escollir només una entre desenes de frases reivindicatives contra les violències masclistes, la bretxa salarial o en defensa de la corresponsabilitat i la igualtat, i deixar-la punxada en un llençol blanc.
Els estudiants avancen pels carrers de Barcelona sota la proclama: "els carrers seran feministes".

El Moviment Feminista del Maresme aprofita el 8-M per recordar la proliferació de casos d'abusos sexuals a la comarca en els darrers temps, tots ells seguint patrons molt similars. Clara Grífol García, membre del col·lectiu, assegura que es tracta d'homes heterosexuals, blancs i amb professions que els donen "cert poder i rellevància" als municipis on actuen. "Ens han venut el relat d'un agressor desconegut que t'ataca, però en molts casos són persones de l'entorn proper", afirma.

Una trentena d'infermeres s'han concentrat davant l'hospital Joan XXIII de Tarragona per denunciar l'escletxa de gènere a la sanitat. Coincidint amb la jornada del 8-M, el sindicat SATSE ha convocat una acció unitària als principals hospitals de l'estat espanyol per reclamar la incorporació de les treballadores al grup professional A.
💜Avui, #8M, Dia Internacional de la Dona, ens concentrem per reivindicar el que és de justícia.
— SATSE Catalunya (@SATSECatalunya) March 8, 2024
#EstemFartes #EstamosHartas" pic.twitter.com/u7mSCOyd3e
La manifestació unitària a Tarragona també ha arrencat cap a les 12:00 hores pels carrers de la ciutat.
🟣⚫ Avui és #8M i la @CGTCatalunya hem convocat #VagaGeneralFeminista.
— CGTReus (@CGTReus) March 8, 2024
✊🏾 Comencem la manifestació unitària del Camp de Tarragona convocada per la @Plataforma8M pic.twitter.com/hmho70eUAB
La manifestació feminista a Barcelona està convocada a les 18:00 hores i recorrerà la ciutat. Per aquesta raó, la Guàrdia Urbana informa que hi haurà restriccions a la circulació durant tota la tarda d'aquest divendres amb afectacions als districtes de Gràcia, Ciutat Vella i, sobretot, a l'Eixample.
📢 Avui hi haurà restriccions a la circulació de vehicles per la mobilització del #8M que tindrà lloc a la tarda i vespre, amb afectacions als districtes de Gràcia, Ciutat Vella i, sobretot, a l'Eixample.
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) March 8, 2024
🟣 https://t.co/uxto24x6rd@Bcn_Gracia @Bcn_CiutatVella @Bcn_Eixample pic.twitter.com/zoL4Tl09nT
A Tarragona, els estudiants també han convocat una manifestació a les 12:00 hores a la plaça Imperial Tarraco.
Centenars de persones es congreguen a la plaça Imperial Tarraco a punt d'iniciar la manifestació del #8M #Tarragona
— Gio Gonzales (@gonzas_g) March 8, 2024
Informa @tarragonaradio pic.twitter.com/JUhwzJoNy7
El govern espanyol ha aprovat, en el Consell de Ministres extraordinari pel 8-M, Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Llei orgànica Integral contra el tràfic de persones que va quedar pendent la passada legislatura en la seva mateixa redacció. El Consell de Ministres ha instat el ministeri d'Igualtat a desenvolupar l'article 41 d'aquesta Llei per a estendre les ajudes econòmiques a víctimes de violència de gènere a les víctimes de violència sexual.
🔴 El govern espanyol ha anunciat canvis en el sistema Viogén. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que a partir d'ara, els casos de violència de gènere en els quals els experts policials "no hagin apreciat risc només podran considerar-se inactius quan no existeixin mesures de protecció en vigor". En roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari pel 8-M ha assenyalat que "per constatar l'absència de risc hauran d'entrevistar-se almenys una vegada i de manera presencial amb la víctima".
Les estudiants ja estan a la plaça Universitat per arrencar la manifestació a partir de les 12:30 hores.
Arrancan las MANIFESTACIONES estudiantiles de este #8M2024 🔥
— Libres y Combativas (@LibrsyCombativs) March 8, 2024
La juventud volvemos a demostrar un año más que somos feministas, antifascistas y que no vamos a parar de luchar por nuestros derechos. ¡Somos el grito de las que ya no están! #8marzo2024 pic.twitter.com/pGfT6XHsaf
La Luisa, juntament amb la seva filla i la seva neta —de quatre anys—, van ser desnonades del pis on vivien, a l'avinguda Paral·lel, 134, aquest dijous a la nit: "Hem normalitzat que hagis de marxar de casa". Així ho ha expressat a l'ACN la portaveu del Sindicat d'Habitatge del Raval, Joana Sales, que ha detallat que la família ocupava el domicili des de feia quatre anys i per "la pressió de la propietat es va veure obligada a lliurar les claus".
🔴DESNONAMENT 8M: ATURAT
— Sindicat Habitatge Raval (@RavalSindicat) March 8, 2024
Els sindicats d'habitatge hem tornat a desmostrar FORÇA en un dia clau. Front les proclames buides de la socialdemocràcia; organització socialista.
GRÀCIES a tots els sindicats i companyes que us heu acostat avui a defensar la casa de l'OMAR - FIL 🧵 pic.twitter.com/77N8YyHP9U
Més del 60% dels usuaris de la xarxa de transport públic de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) són dones, que també han augmentat la seva presència entre el personal de la companyia, segons ha informat TMB en un comunicat. El perfil de les persones que utilitzen la xarxa de TMB és "majoritàriament" dona, resident a Barcelona, de fins a 45 anys, amb estudis secundaris i treballadores en actiu, segons l'Estudi de Percepció del Client del 2023.
Unes 100 manifestants feministes s'han concentrat aquest divendres al matí davant la Delegació del govern espanyol a Barcelona. L'acte s'ha celebrat en el marc de la protesta pel 8-M.
🟣 Sector social, sector fatal! #VagaFeminista pel reconeixement de les feines de cures o feminitzades #8M2024
— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) March 8, 2024
🔥 El sector social explota i precaritza! pic.twitter.com/5APYKTG9fs
El percentatge de les metgesses que lideren una prefectura del servei en hospitals públics a Espanya puja del 29 al 33% en 2022 respecte a 2019, no obstant això, les dones continuen infrarepresentades en els llocs de lideratge, segons ha informat la Federació d'Associacions Científic Metgesses Espanyoles (Facme).
Les primeres manifestacions amb motiu del 8-M ja recorren Barcelona.
💜🖤 VISCA, VISCA, VISCA
— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) March 8, 2024
LA LLUITA FEMINISTA! pic.twitter.com/UPZ8KkQAY0
L'Ajuntament de Barcelona ha fet una crida a seguir lluitant contra les violències masclistes "en tots els àmbits i formes" i ha refermat el seu compromís amb "la urgència de trencar el sostre de vidre". Així ho ha reivindicat l'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, durant la lectura d'un manifest amb motiu del 8-M.
🟣 Avui, #8M, Dia Internacional de les Dones, ens comprometem amb la lluita feminista i denunciem totes les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones, sobretot en l'àmbit laboral.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 8, 2024
Perquè cap barrera invisible limiti els somnis i els drets de les dones i les nenes. pic.twitter.com/1X3RhW1Xaa
Les dones suposen només el 20,4% dels empleats de les principals entitats ferroviàries d'Espanya, en les quals exerceixen labors basades en estereotips de gènere, un fet que el converteix en un dels sectors amb menys representació femenina, si bé l'últim decenni aquesta proporció s'està incrementant de manera gradual.
L'Assemblea del 8-M, que engloba les associacions feministes, ha convocat aquest divendres a les 18:00 hores a Barcelona la manifestació central pel Dia de la Dona. La manifestació és unitària i reuneix totes les sensibilitats, malgrat els matisos de cadascuna sobre assumptes com l'abolicionisme de la prostitució o les dones trans, encara que solen situar-se en blocs diferents però dins del mateix recorregut.
El 69% de les dones graduades universitàries o que actualment estan cursant els seus estudis considera que existeixen biaixos de gènere a l'hora de triar formació universitària, segons un informe de la Fundació CYD. L'enquesta, dirigida a 800 dones des de 18 a més de 64 anys, posa en relleu que el 43 % d'elles opina que a les dones se'ls orienta des de petites cap a àmbits d'estudi relacionats amb la cura com l'educació, la salut o els serveis socials.
Comença el piquet centra de la vaga feminista del 8-M a les portes de la casa Seat a Barcelona.
⚧️ Comença el piquet central de la #VagaFeminista a Barcelona
— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) March 8, 2024
🔥SEAT nega la conciliació, persegueix i reprimeix les que lluiten #8M2024 pic.twitter.com/4bZp9CkRkm
La CGT també ha convocat diverses protestes feministes durant tota la jornada del 8-M. Des de les 9:00 hores, s'han trobat als jardinets de Gràcia per fer un piquet central.
✊ Piquet central de Barcelona#8M2024 9.00h
— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) March 6, 2024
📌Jardinets de Gràcia pic.twitter.com/Ujibp8VLVt
Mans Unides va posar en marxa en 2023 un total de 81 projectes que "van canviar la vida" de gairebé 80.000 dones a través de projectes destinats a la promoció dels seus drets i l'equitat, que van comptar amb 6,5 milions d'euros. Un d'aquests programes es desenvolupa a l'Equador, on segons xifres de l'Aliança per al Mapatge dels Feminicidis a l'Equador, en 2023 van ser assassinades 321 dones per raons de gènere.
El 54% de les ONG espanyoles són dirigides per una dona, mentre que la mitjana de dones en els òrgans de govern és del 48%, enfront del 41,8% de l'Administració General de l'Estat (AGE), el 32% de les empreses cotitzades i el 25,6% de les càtedres universitàries.
Les dones ocupen per primera vegada el 40% dels llocs directius a Espanya, la taxa més gran de la Unió Europea (UE), segons es desprèn de l'informe 'Women in Business' dut a terme per Grant Thornton des de fa 20 anys i que constata que la presència de dones directives a Espanya ha augmentat 26 punts en lideratge femení empresarial.
El Sindicat d'Estudiants sortirà a les 12:00 hores de la plaça Universitat de Barcelona. Tanmateix, el plat fort de la jornada del 8-M a la capital catalana s'espera a la tarda, on la manifestació està convocada a les 18:00 hores als Jardinets de Gràcia.
TOTHOM A LA VAGA FEMINISTA DE DEMÀ #8M2024✊🏾Consulta aquí les mobilitzacions del matí i de la tarda a Catalunya i el País Valencià i participa-hi!
— Sindicat d'Estudiants🇵🇸 (@SindicEstudiCat) March 7, 2024
El jovent tornarem a buidar les aules i omplir els carrers contra la violència masclista i per una assignatura d'educació sexual! pic.twitter.com/5AiAKDgW3k
La presència de dones en els consells d'administració de les empreses cotitzades espanyoles continua creixent i puja més d'un 2% en 2023, fins al 34,49%, segons es desprèn del XII Informe de Dones en els Consells de l'Ibex 35 i VII Radiografia del Mercat Continu, elaborat anualment per ATREVIA i IESE.
El 49% dels joves afirma que les desigualtats entre homes i dones són grans o molt grans a Espanya, mentre que un 63,3% considera que la violència de gènere és un problema social molt greu, segons la quarta edició del 'Baròmetre Joventut i Gènere 2023', del Centre Reina Sofia de Fad Joventut, realitzada a través de 1.500 entrevistes a joves entre 15 i 29 anys.
Durant el 2023 Creu Roja ha atès 8.324 dones en l'àmbit de l'Ocupació, fet que representa el 60% de persones ateses. Tant aquesta organització com Càritas ofereixen formació, orientació i acompanyament per apropar-les al mercat i ajudar-les a trobar una feina. De les persones en situació d'extrema vulnerabilitat ateses per Creu Roja, una de cada dues persones ateses ha estat una dona. En total, 81.422 dones de les 158.143 persones ateses. És a dir, el 51%.
11 dones al dia de mitjana van ser víctimes de violència sexual l'any 2023 a Catalunya. Així ho recull el balanç fet per Mossos d'Esquadra amb motiu del 8-M, que indica que el cos policial va investigar l'any passat 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, fet que representa un increment de prop d'un 34% respecte de l'any anterior. En l'àmbit de la parella, les denúncies per violència masclista també van incrementar un 10,7%, passant de 15.154 fets denunciats a 16.789.
Des del cos de Mossos d'Esquadra, la portaveu Montserrat Escudé ha admès que les violències en el si de la parella "són extremadament complicades de detectar". Escudé ha recordat que "generalment" no impliquen o requereixen violència física, sinó que es concreta en molts altres mètodes, com és el xantatge emociona o l'extorsió. "S'ha de fer molta pedagogia, perquè hi ha molt mite i estereotip en aquesta qüestió", ha subratllat.
🟢 També ha quedat restablerta la circulació de la ronda de Dalt, i els manifestants abandonen la via.
Manifestants abandonen la via.
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) March 8, 2024
🟢 Restablerta la circulació.
Pel que fa als actes institucionals, davant l'Ajuntament de Tarragona es llegirà el manifest a les 13.00 hores, en un acte que comptarà amb una lectura dramatitzada de Realitats de les dones del món a l'Espai Jove Kesse.
🟢 Restablerta la circulació a l'avinguda Diagonal. Una manifestació feminista ha tallat la principal artèria d'entrada a Barcelona durant més d'1 hora amb motiu del Dia de la Dona.
Manifestants abandonen la via.
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) March 8, 2024
🟢 Restablerta la circulació.
Pel que fa a Tarragona, el 8 de març tindrà lloc la manifestació unitària del Dia de la Dona a les 12.00 hores a la plaça Imperial. Convocada per la plataforma 8M del Camp, marxaran sota el lema 'Fem de la ràbia revolució'. A les 18.00 hores del mateix dia també hi ha organitzada una concentració a la plaça del Mercat.
A Girona, la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista ha fet una crida a manifestar-se el 8 de març a les 18.00 hores a la plaça U d'Octubre. "Continuarem reivindicant que la lluita feminista és el moviment social més potent per liderar el camí en defensa dels drets de tota la classe treballadora i per la transformació de la realitat basada en un sistema capitalista i patriarcal, feixista, masclista, racista, homòfob, transfòbic i capacitista" asseguren.
Una vaga feminista talla la ronda de Dalt a l'altura de Valldaura en direcció Llobregat. Des de primera hora, hi ha retencions a ambdós sentits de la marxa.
⚫️ Tallada la ronda de Dalt a Valldaura en sentit Llobregat per #menifestació
— Trànsit (@transit) March 8, 2024
Retencions en tots dos sentits de la marxa#SCT pic.twitter.com/P45yb37NMR
Les primeres protestes del 8-M tallen l'avinguda Diagonal de Barcelona. Una manifestació també talla la ronda de Dalt a l'altura de la Plaça Karl Marx
El 8 de març a Lleida també serà una jornada plena de protestes i activitats. El dia a la capital del Segrià començarà amb un acte institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones a la plaça 8 de març a les 13.00 hores. Durant tot el dia hi ha organitzades diverses activitats participatives, conferències, tallers feministes en diferents punts de la ciutat per fer reflexionar a la població.
Al matí, les estudiants també surten als carrers de Barcelona en el marc del Dia de la Dona. La concentració se celebrarà a la plaça Universitat a les 12.00 hores i avançarà pel carrer Pelai, la plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana i carrer Jaume, fins a arribar a la plaça Sant Jaume. Convocades pel Sindicat d’Estudiants clama que "la joventut estudiantil és en la seva majoria feminista, antifeixista, anticapitalista i internacionalista, i defensa els drets de les persones trans i del conjunt del col·lectiu LGTBI".
Sota el lema 'Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis', des d'Assemblea 8-M fan una crida a celebrar "una jornada de vaga feminista de consum, de cures, laboral i estudiantil combativa, d’autoorganització feminista, antiracista, anticapitalista i anticapacitista".
Barcelona serà un dels principals epicentres del moviment feminista aquest Dia de la Dona. Des d'Assemblea 8-M han convocat una protesta a les 18.00 hores, que començarà als Jardinets de Gràcia i avançarà fins a Arc de Triomf.
Perquè no et perdis cap esdeveniment, des d'ElNacional.cat t'expliquem què pots fer aquest 8-M a Catalunya, amb totes les protestes del Dia de la Dona a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, els seus recorreguts i horaris.
Malgrat que els darrers anys quan es parla del 8 de març cau en un segon pla el concepte Dona Treballadora i es deixa simplement en Dona. Els orígens d'aquest dia reivindicatiu està intrínsecament lligat al moviment obrer. Aquesta celebració des de sempre ha inclòs més reivindicacions que no pas les lligades a les condicions laborals i al llarg dels anys s'ha anat imposant com una de les dates clau dels feminismes arreu del món.
Per altra banda, a Europa, el moviment obrer de diversos països s'organitzava internacionalment i, entre altres, des del 1907 es va començar a organitzar la Conferència Internacional de Dones Socialistes. En la segona edició d'aquesta conferència, que va tenir lloc l'any 1910 es va acordar organitzar anualment una jornada de la dona tenint per mira reforçar la seva lluita per obtenir el sufragi femení universal. Així doncs, en diversos països europeus es va començar a celebrar majoritàriament el 19 de març i a organitzar anualment una jornada per reivindicar la igualtat de la dona en la societat, destacant sobretot el dret a vot.
Les primeres manifestacions d'una organització obrera per celebrar un dia de la dona treballadora es troben l'any 1909 als Estats Units. El Partit Socialista dels Estats Units d'Amèrica va fixar el 28 de febrer com la data per celebrar aquest dia reivindicatiu. Aquesta data es va mantenir als Estats Units fins l'any 1913.
El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Una data destacada pel moviment feminista arreu del món des de fa dècades, però no sempre va ser així. El camí fins a unificar les reivindicacions de les dones treballadores en aquest concret dia de març té un llarg recorregut, ple d'històries dels moviments obrers de molts països, de solidaritats internacionals i, fins i tot, embolics amb calendaris.