Aquest 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una jornada reivindicativa arreu del món en què es duran a termes actes i protestes per celebrar-lo. Des d'ElNacional.cat seguirem els actes i discursos durant tot el dia així com les manifestacions que es preveuen més de cara a la tarda com la de Barcelona prevista per les 18 hores, que començarà al passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a l'Arc de Triomf. Enguany, el lema escollit per l'Assemblea 8M per commemorar la diada és "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis" amb l'objectiu de reforçar el compromís d'assenyalar els tres eixos de violència que travessen les nostres vides: les precarietats, el règim de fronteres i els genocidis.
- Manifestació del 8M 2024 a Barcelona: horari i recorregut del Dia de la Dona
- Guia del 8M a Barcelona: activitats i concentracions pel Dia de la Dona
- Què fer aquest 8M a Catalunya: protestes, recorreguts i horaris del Dia de la Dona
- Vaga d'estudiants del 8M a Barcelona i Catalunya: horaris i manifestacions
- Hi ha vaga el 8 de març de 2024 pel Dia de la Dona a Catalunya?
- Aquests són els serveis mínims per la vaga del 8 de març a Catalunya
- 29 cançons feministes per al Dia de la Dona que no podràs parar d'escoltar
- Feliç Dia de la Dona: frases curtes i inspiradores per enviar per WhatsApp aquest 8M
- Per què commemorem el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona?
Fins aquí el seguiment del Dia de la Dona a Barcelona i Catalunya, que ha acabat amb una multitudinària manifestació a la capital per reivindicar la igualtat en aquest 8-M.
Més de 2.500 persones s'han manifestat aquest divendres pel centre de Girona en favor dels drets de les dones i per reclamar "seguir amb la lluita feminista". Una gran pancarta amb el lema 'Per una vida que valgui la pena viure' ha encapçalat la manifestació, que ha sortit de la plaça U d'octubre i ha transcorregut pels carrers de Girona en direcció al barri de Santa Eugènia, on s'ha trobat amb la marxa que la comissió 8-M de Salt ha organitzat a la ciutat veïna de Girona. Durant el recorregut s'han cridat constants consignes en contra del masclisme i exigint una "igualtat real".
Unes 500 persones, segons els Mossos d'Esquadra, han sortit als carrers de Lleida aquest divendres a la tarda per reivindicar una igualtat "efectiva i real" entre homes i dones durant la manifestació convocada per Marea Lila. Sota el lema 'Fins al pap del patriarcat', la manifestació ha donat el tret de sortida a dos quarts de set de la tarda a la plaça Ricard Vinyes fins arribar a la Plaça Sant Joan, on s'ha fet la lectura d'un manifest.
Milers de dones tornen a plantar cara al masclisme un 8M més als carrers de Barcelona
Un vuit de març més, les feministes han omplert els carrers del centre de Barcelona per reivindicar la igualtat efectiva i plantar cara el masclisme que continua present encara en el nostre dia a dia. Fins a 100.000 persones segons l'organització, 40.000 segons la Guàrdia Urbana, de totes les edats, però sobretot joves en un context on els nois de la Generació Z s'han rebotat contra el moviment i viren cada cop més cap a l'extrema dreta, han omplert el centre de la capital catalana entre els Jardinets de Gràcia i l'Arc de Triomf de color lila i pancartes reivindicatives.
✍🏻 Nura Portella
➡️ Creus que cal defensar més la igualtat entre dones i homes? Vota a l'enquesta del dia
A Madrid, l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, ha enviat un missatge molt reivindicatiu: "Davant els que diuen que no es pot, que cal conformar-se, que hem anat massa lluny, crec que els carrers s'ompliran de dones que diran això només acaba de començar".
Frente a los machistas que nos dicen que hemos ido demasiado lejos, hoy las calles se llenan de mujeres que dicen:
— Irene Montero (@IreneMontero) March 8, 2024
✊ESTO NO HA HECHO MÁS QUE EMPEZAR 💜 #8M pic.twitter.com/KtGAftID7w
La vicepresidenta segona del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha celebrat els avenços aconseguits en matèria d'igualtat, però ha alertat que "cal continuar conquerint molts més drets". "És un dia molt important per a totes les dones i els homes feministes del nostre país, és el moviment d'emancipació per excel·lència, és el moviment que canvia la vida dels homes i les dones i sobretot, és el moviment que guanya llibertats per a la nostra societat", ha dit en la manifestació a Madrid.
El manifest s'ha centrat a reivindicar la necessitat d'assolir la igualtat per a totes les dones, ja que algunes pateixen més discriminació dins el sistema patriarcal, com són les dones immigrades, les que treballen a la llar, o les que tenen diversitat funcional. I en aquest sentit reivindica la lluita de totes les dones per fer possible aquesta igualtat real.
"No tindrem una societat equitativa i ecològicament sostenible fins que no desmuntem el patriarcat, el masclisme, la LGTBIQA+fòbia, el racisme, la islamofòbia, l’antigitanisme, el capacitisme, la xenofòbia i les bases colonials del capitalisme. Dones, lesbianes i trans i totes les identitats dissidents, juntes contra la precarietat, les fronteres i els genocidis. Visca, visca, visca, la lluita feminista!, conclou el manifest.
"Exigim la fi del negoci d’armes, la ruptura de relacions comercials amb Israel, un alto el foc immediat i permanent i la finalització de l’ocupació i del genocidi. Ens oposem fermament a totes les guerres i denunciem i condemnem tots els genocidis", clamen.
"El genocidi a Gaza, que recolza en la indiferència i la complicitat dels països occidentals, ha aniquilat la vida de 30.000 persones, de les quals 13.000 són nenes i nens. Contra aquest i tots els genocidis i contra totes les guerres capitalistes, fem vaga feminista per una pau justa i contra totes les violències de conquesta i de saqueig", reivindiquen, alhora que recorden altres genocidis a Sudan, Etiòpia o a la República Democràtica del Congo.
"La llei d'estrangeria també és violència masclista, perquè nega els drets de ciutadania i impossibilita la denúncia de múltiples violències. Les polítiques migratòries, xenòfobes i racistes, no tenen cap altre objectiu que irregularitzar administrativament la diàspora originada per l’espoli colonial. Per totes les persones migrades, racialitzades i excloses exigim “Regularització, ja”, reclama l'Assemblea del 8-M.
"Denunciem les violències i vulneracions que pateixen totes les treballadores d’àmbits feminitzats i precaritzats: les cambreres de pis, les d’atenció domiciliària i les dels serveis sanitaris. Fem nostra la lluita de les jornaleres, les pageses, les dones amb diversitat funcional, les pensionistes i les que treballen a les seves llars, atenent familiars amb necessitats de cures específiques permanents i que no gaudeixen de reconeixement ni de remuneració", reclamen en la lectura del manifest.
Aquest és l'ambient a l'arribada a l'Arc de Triomf:
Vídeo: Júlia Gómez
Un cor de dones canta a l'escenari de l'Arc de Triomf mentre continuen arribant les manifestants que caminen encara per la ronda de Sant Pere fins plaça Catalunya. D'aquí a pocs minuts començaran els discursos.
A l'arc de Triomf hi ha instal·lat un escenari on hi haurà actuacions musicals, es faran parlaments i es llegirà de forma coral el manifest de l'Assemblea del 8-M, que se centrarà a denunciar els "genocidis" que tenen lloc arreu del món, i que suposen un impacte afegit a les dones, que ja pateixen moltes altres discriminacions.
Algunes manifestants arriben a l'Arc de Triomf, però encara hi ha moltes persones que es troben a l'altura de la plaça Catalunya, ja que la concentració s'ha anat dilatant i les participants estan molt disperses.
La Guàrdia Urbana rebaixa les xifres d'assistència de les organitzadores, i xifra en 40.000 persones els assistents a la manifestació del 8-M a Barcelona.
La manifestació, que està a punt d'arribar a l'Arc de Triomf, està encapçalada per un primer sector que inclou dones, lesbianes i trans, incloent-hi un bloc amb dones amb diversitat funcional. Al darrere, hi ha organitzacions feministes de països i territoris en conflicte; organitzacions de dones migrades i racialitzades i entitats col·lectives feministes no mixtes de pobles, barris i ciutats de Catalunya, i sectors no-mixtes dels moviments socials.