Milers de persones -15.000, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona- ho han tornat a fer. Han omplert una vegada més en motiu del 8-M els carrers de Barcelona per clamar contra la societat patriarcal i reivindicar el dret de les dones a viure amb els mateixos drets i llibertats que tenen els homes. Durant més de dues hores els manifestants, en la seva gran majoria dones, han proclamat lemes feministes, han fet servir pots de fum de colors, han passejat cartells amb centenars de missatges i han dut a terme batucades, cantades i balls. La convocatòria, a càrrec de l'Assemblea 8-M, ha començat a la plaça Universitat i ha acabat a l'Arc de Triomf de Barcelona, mesclant l'àmbit festiu amb el reivindicatiu.

8M dia de la mujer concentración  Barcelona dia de la dona - Sergi Alcàzar

Manifestació feminista a la Gran Via de Barcelona / Fotografia: Sergi Alcàzar

Els clams han estat múltiples, com ara "la nit és nostra, cap agressió sense resposta", "visca la lluita feminista", "no és no" o "el futur serà feminista o no serà". La manifestació també ha tingut una clara tendència antiracista i internacionalista. Les manifestants han fet proclames contra la guerra, en plena invasió russa d'Ucraïna, i també contra la llei d'Estrangeria de l'estat espanyol. De fet aquestes dues qüestions han estat ben presents en el manifest de les organitzadores, que s'ha llegit al final de la manifestació en un acte conduït per l'actriu Adriana Fuertes, que ha enviat un missatge de suport a tots els feminismes d'arreu del món "que diuen no a les guerres".

concentración 8M Barcelona Gran Via día de la mujer gesto manos feminista - Sergi Alcàzar

Dones fent el símbol feminista / Fotografia: Sergi Alcàzar

Han estat activistes de diversos sectors les que han fet lectura del manifest, amb el títol "Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les violències". En l'escrit, les dones han reivindicat un feminisme decolonial i antiracista, i han cridat a la sororitat per fer tremolar els privilegis, exigint també la regularització de les persones migrades. També han reclamat construir una societat que permeti a les dones accedir a un treball remunerat digne, amb l'existència de xarxes comunitàries i autogestionades de cures. I també la integració immediata de les treballadores de la llar al Règim General de la Seguretat Social.

Prostitució

La polèmica entre les abolicionistes i les partidàries de la regulació de la prostitució també s'ha fet palesa durant la jornada, principalment al matí en una convocatòria a plaça Sant Jaume on ambdós col·lectius s'han encarat. En el cas del manifest de la convocatòria de la tarda, aquest apunta que la llei de llibertat sexual aprovada pel govern espanyol, "malgrat els avenços positius", podria significar un retrocés i criminalització de les treballadores sexuals.

També han exigit que el dret a l'avortament es consideri com a dret fonamental, i que les institucions acullin integralment les dones víctimes de violència masclista sense l'obligatorietat de presentar una denúncia. "No volem sostenir nosaltres soles la vida. Sentirem la força i l'escalfor que totes sumem, cadascuna de nosaltres i en col·lectiu. Sentint la terra cridar, sabem que tenim la força i l'empenta de ser milions per a aconseguir-ho. Ens declarem comunitats d’acció i de resistència feminista i celebrem les nostres aliances, per sobre de les nostres diferències, per la vida, per la comunitat, per la possibilitat de seguir existint amb dignitat. Juntes, diverses i rebels som imparables", han tancat.

8M dia de la mujer concentración Barcelona ambiente Gran via - Sergi Alcàzar

Manifestació 8-M a Barcelona / Fotografia: Sergi Alcàzar

No a la guerra

L'acte també ha comptat amb referències cap a la situació d'Ucraïna. Les activistes han denunciat la militarització de la societat, una militarització "que promou la utilització de les armes per davant de la vida de les persones", com es veu clarament avui en la guerra d'Ucraïna. Precisament dues ucraïneses que fa temps que viuen a Barcelona han pujat a l'escenari i han reivindicat que Ucraïna és avui una dona que està sent violada: "Un agressor rus la viola, l'està matant davant els ulls de tothom. No és només un genocidi, és un feminicidi". També han reivindicat que la dona ucraïnesa està agafant les armes per protegir-se a ella mateixa, als seus fills i al seu país. També l'escriptora Bel Olid ha llegit un manifest específic contra la guerra, en el qual ha reivindicat l'educació en la pau i no deixar "militaritzar la ment", perquè la pau no passa pels exèrcits ni les armes.

 

Amplíssima representació

La manifestació ha comptat amb una llarga llista de membres de les institucions i de partits catalans. Per part de la Generalitat, hi han assistit el president Pere Aragonès i els consellers Laura Vilagrà, Roger Torrent, Tània Verge, Victòria Alsina, Josep Gonzàlez-Cambray, Teresa Jordà, Josep Maria Argimon, Joan Ignasi Elena, Violant Cervera, Natàlia Garriga i Lourdes Ciuró. Per part del Govern central, hi ha assistit la delegada Maria Eugènia Gay.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha defensat que el seu departament té l'encàrrec de fer de cada dia un 8-M en l'acció del Govern, i ha apostat perquè l'acció de l'executiu, amb aquesta nova conselleria que no fa ni un any que existeix, permeti avançar cap a la normalitat feminista i acabar amb la normalitat patriarcal.

També hi ha estat present la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acompanyada del el portaveu de Junts, Josep Rius; i de la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, entre d'altres. Borràs ha reivindicat la igualtat entre dones i homes com un "índex de qualitat democràtica". També ella ha reivindicat la necessitat que el 8-M "sigui cada dia" per aconseguir que les dones participin a la societat de forma completa, activa, plena i total: "Ens hem de comprometre tots per aspirar a poder tenir una societat més lliure i igualitària".

Laura Borràs 8-M / Sergi Alcàzar

Laura Borràs a la manifestació del 8-M / Sergi Alcàzar

Per part d'ERC hi eren presents el president Oriol Junqueras, la secretària general Marta Vilalta i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre d'altres. Des del PSC han assistit el primer secretari, Salvador Illa; la portaveu al Parlament, Alícia Romero, i la viceprimera secretària d'Organització, Lluïsa Moret. Dels comuns hi ha assistit la líder del grup al Parlament, Jéssica Albiach, acompanyada també per la diputada Susanna Segovia. Des de Ciutadans hi ha assistit el portaveu al Parlament, Nacho Martín Blanco, i la presidenta del grup a l'Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte.