Més de 9.000 gats viuen assilvestrats als carrers de la ciutat de Barcelona, on el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha comptat fins a 700 colònies de felins, en un fenomen creixent que preocupa els veterinaris pels problemes de zoonosi i salut pública que pot comportar.
Per aquest motiu, el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya ha creat l'Observatori de Gestió Integral Felina (GIF-VET) per recollir informació sobre la creixent presència de colònies de gats assilvestrats a les ciutats i poder fer front als problemes de zoonosi, salut pública i benestar animal.
El Consell de Col·legis Veterinaris, que agrupa els col·legis professionals de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, ha presentat aquest dijous a Barcelona el Programa i l'Observatori GIF-VET durant una jornada dedicada a "Gats ferals i colònies urbanes, un repte per a la professió".
En la jornada, els veterinaris han demanat "més implicació de les administracions locals" perquè es dotin d'eines per a una actuació professional que sigui capaç de fer front a la zoonosi i de garantir la salut pública i el benestar animal.
Els veterinaris han expressat la seva preocupació per la creixent quantitat de gats que viuen al carrer i als parcs de pobles i ciutats "sense cap tipus d'intervenció o control veterinari" i sense tenir en compte que la progressió felina de creixement estableix que una sola gata pot tenir una descendència indirecta de més de 1.700 gats i gates en només tres anys.
"Els problemes relacionats amb les colònies de gats no controlats són sanitaris, de convivència i per al medi ambient, per la qual cosa és necessari establir una gestió global i transversal que permeti adoptar mesures per resoldre la problemàtica i, al mateix temps, la vida dels gats en bones condicions de salut i integrats als espais urbans", han dit els veterinaris.
Aquest és l'objectiu del Programa i l'Observatori per a la Gestió Integral Felina GIF-VET, que recomana fer actuacions a mida per a cada municipi i desaconsella que només es procedeixi "únicament i exclusivament" a la retirada d'una colònia de gats i el seu trasllat complet a un centre d'acollida.
El programa GIF-VET neix per promoure "un posicionament eficaç respecte al control de la proliferació de gats als nuclis urbans, amb la finalitat de reduir els problemes generats per les colònies de gats urbans mitjançant el mètode CER (captura, esterilització i retorn), per aconseguir arribar al sacrifici zero i la natalitat zero a les colònies de gats urbans", han explicat els seus impulsors