Un cop superada la selectivitat, és el moment per a la reflexió. I una de les conclusions que poden extreure's de les Proves d'Accés a la Universitat d'enguany és que el català conserva encara la seva força com a llengua d'examinació. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, dels més de 40.000 estudiants que van presentar-se, un 95% va demanar els enunciats de les proves en català, mentre que només un 5% va sol·licitar la versió en castellà. Una distància abismal que demostra que, malgrat que el castellà avança inexorablement com a llengua d'ús social a les aules en les converses entre els alumnes i també amb els docents, els estudiants encara identifiquen el català com la llengua pròpia de l'escola i l'institut. El fet de preferir rebre els enunciats en aquesta llengua evidencia la comoditat que suposa fer les proves en la llengua emprada normalment a classe, sigui per fer els deures o a l'hora de fer els exàmens.
Va ser el 2021 quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar el Govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat en català i castellà, en resposta a una demanda de l'entitat espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe. A l'edició de la selectivitat de l'any vinent, els alumnes van poder triar per primer cop en quina llengua volien els enunciats. Un procediment que va fer-se a través d'un formulari anònim, però que incitava l'estudiant a triar l'opció de fer tots els exàmens en català.
El 2022 va ser un 97%, una xifra similar
Aquell any, van facilitar-se les dades sobre les examinacions, i va saber-se que un 97,2% dels estudiants van escollir el català com a llengua dels enunciats dels exàmens de les PAU i un 2,8% van optar pel castellà. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va celebrar que, en un any "especialment complicat per les interferències", el català va mantenir-se com "la llengua de la selectivitat".
I ho ha tornat a ser enguany, amb només una baixada mínima. La proporció d'estudiants que han optat per fer els exàmens en català en aquesta selectivitat (95%) és força similar a la dels altres anys. Novament, els estudiants han tingut l'opció de sol·licitar rebre els enunciats en català o en castellà, a través del mateix formulari anònim que s'havia facilitat anteriorment. De fet, en algunes universitats on es feien les examinacions s'han pogut veure alguns cartells d'entitats com S'ha Acabat que recordaven als alumnes que podien optar pel castellà. Però, un any més, l'ofensiva espanyolista a la selectivitat ha fracassat.