Polèmica a Lidl. El 97,9% de les safates analitzades en establiments de la marca Lidl mostren estries blanques, una patologia que no té efecte perjudicant en la salut humana, però sí que disminueix el seu valor nutricional. Segons revela Público la troballa ha estat detectada per l'Observatori de Benestar Animal (OBA), després d'estudiar 6.097 mostres recollides en 321 punts de venda distribuïts a tot l'estat espanyol, el que representa un 48% del total de supermercats que la marca alemanya té a Espanya. L'estriat blanc detectat als pits de pollastre són una miopatia —una malaltia derivada d'anomalies musculars— que redueix la qualitat i la textura de la carn. En concret, hi ha un 224% més de greix, entre un 7% i un 21% més de calories, 10% menys de col·lagen, i fins a un 9% menys de proteïnes. Des d'OBA, la veterinària i responsable de Benestar Animal, Míriam Martínez, ha afirmat al digital que "molta gent decideix menjar pollastre perquè se suposa que és més sa, però no té en compte aquestes condicions". 

Impossible de detectar

La veterinària ha afirmat al mitjà, que resultaria impossible per al supermercat determinar en l'etiquetatge el valor nutricional concret de cada lot. Dins de la mateixa safata, pot haver-hi peces amb més o menys estries, i que també poden aparèixer en major o menor greu. Aquesta impossibilitat fa que el consumidor tingui un major desconeixement respecte a la qualitat de la carn del pollastre. 

Per la seva banda, des de Lidl han afirmat a Público, que "garantir la qualitat dels nostres productes és una prioritat", i que per aquesta raó fan uns "exhaustius controls de qualitat al llarg de tota la cadena de subministrament a través d'organismes independents i acreditats". En aquest sentit, asseguren que els constrols són fins i tot "més estrictes" que els límits legals. "La presència d'estries blanques en la carn d'ocell és un element comú en el pollastre que es comercialitza habitualment en els supermercats d'Espanya", afegeix la cadena. "Es tracta d'un factor visual que separa el greix de la carn, que no afecta el valor nutricional del producte i, ni de bon tros, a la seva qualitat i seguretat alimentària", asseguren. 

En paral·lel, l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS) afirma que "no és un problema de marca" i que "la legislació garanteix estàndards de benestar animal". Des de l'organització insisteixen en que l'augment de greixos no perjudica la salut i asseguren que gairebé no hi ha cap incidència sobre el valor nutricional. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha indicat que "des del punt de vista de la seguretat alimentària, no suposa un problema".

Troballa dels animalistes 

Segons ha explicat la veterinària Míriam Martínez, diverses organitzacions animalistes d'altres països van trobar aquestes estries blanques en el pollastre de Lidl. Precisament, aquesta troballa va ser el que va motivar l'OBA a iniciar el seu propi estudi dels productes de la cadena a l'estat espanyol. Segons explica l'OBA l'estriat blanc es desenvolupa a causa de la contínua descomposició i reconstrucció del múscul causada pel seu ràpid creixement. La selecció genètica a la qual s'ha sotmès a aquests pollastres implica "un creixement quatre vegades més ràpid que a mitjan segle XX".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!