Alerta màxima: el 99% de la població mundial respira aire contaminat. Així consta en l'últim informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), on s'adverteix que l'aire té nivells de qualitat inferiors als mínims fixats. El document s'ha publicat aquest dimarts amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut, el pròxim 7 d'abril. En l'estudi s'han analitzat més de 6.000 ciutats de 117 països i es demana frenar l'ús de combustibles fòssils i prendre mesures "tangibles" per reduir la contaminació amb l'objectiu de millorar aquesta pèssima taxa. Així doncs, es tracta de la base de dades més important sobre les concentracions a les ciutats de diòxid de nitrogen, un contaminant urbà comú i precursor de partícules i ozó.
L'OMS detalla que malgrat el monitoratge de l'estat de l'aire, les persones segueixen respirant nivells "insalubres" de contaminants. El percentatge del 99% suposa en xifres absolutes aproximades uns 7.700 milions de persones, de manera que es calcula que més de tretze milions de morts a tot el món cada any es deuen a causes ambientals "evitables". La directora del departament de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l'OMS, Maria Neira, ha alertat que aquesta contaminació de l'aire està augmentant els casos de malalties respiratòries en el món. "Després de sobreviure a una pandèmia, és inacceptable tenir encara milions de morts prevenibles i incomptables anys de bona salut perduts prevenibles per mor de la contaminació de l'aire. Això és el que diem quan observem la muntanya de dades, proves i solucions disponibles sobre la contaminació de l'aire. Tanmateix, encara s'està invertint massa inversió en un medi ambient contaminat en lloc d'en un aire net i saludable", ha dit.
El biaix de classe en la contaminació
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha apuntat la "importància" d'accelerar la transició cap a sistemes energètics més nets. És a dir, que és necessari que els governs "intensifiquin" les accions per revisar els estàndards nacionals de qualitat de l'aire i implementar-los d'acord amb les directrius de l'OMS. Amb això, l'organització assenyala que les autoritats han de tirar endavant mesures que permetin la transició cap a l'ús "exclusiu" d'energia neta a les llars i reforçar els sistemes de transport públics per fer-los "segurs, assequibles i favorables". D'altra banda, l'organització considera que els governs han de millorar la gestió dels residus municipals, i implementar normes "més estrictes" pel que fa a les emissions dels vehicles. "El doble desafiament de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic mostra la urgent necessitat d'accelerar el pas cap a un món menys dependent dels combustibles fòssils", ha assenyalat.
Les dades de l'agència mostren com la contaminació aèria és més elevada en els països més pobres. No obstant això, tot i que els països amb ingressos més alts veuen menys contaminació per partícules, la majoria de ciutats tenen greus problemes amb el diòxid de nitrogen. És a dir, que un 99% de les ciutats en països amb ingressos mitjans i baixos i un 17% de les nacions més riques no compleixen amb els estàndards respecte de les matèries en suspensió, ni en el cas de les PM10 (10 micres de diàmetre) ni en les més nocives PM2.5 (amb un diàmetre inferior a 2,5 micres). En el cas del diòxid de nitrogen, associat a l'asma i a altres problemes respiratoris, són més alts que els recomanats per l'OMS en el 77% de les ciutats que mesuren aquesta mena de pol·lució.
Mesures per a la qualitat de l'aire
L'any 2021 l'OMS va revisar les seves directrius de qualitat de l'aire, fent-les més estrictes en el que consideren "un esforç per ajudar els països a avaluar millor la salut del seu propi aire". I és que només el 10% de les ciutats de tot el món compleix amb els nivells de qualitat de l'aire recomanats per l'agència. És per això que ha demanat els governs adoptar o revisar i implementar estàndards nacionals de qualitat de l'aire d'acord amb les últimes directrius, així com donar suport a la transició cap a l'ús exclusiu d'energia domèstica neta per cuinar, escalfar i il·luminar. També ha demanat reduir la incineració de restes en el sector agrícola, la reducció de la producció de carbó vegetal i invertir en millor eficiència energètica a l'hora de dissenyar habitatges, centrals o indústries.
Les recomanacions de l'OMS no s'acaben, motiu pel qual ha instat a la construcció de sistemes de transports públics segurs i adients i xarxes amigables per a vianants i ciclistes; implementar normes més estrictes sobre emissions i eficiència dels vehicles; fer complir la inspecció i el manteniment obligatoris per vehicles; i millorar la gestió de residus industrials i municipals. Finalment, reclama que més ciutats del planeta s'uneixin a la xarxa global de control de qualitat d'aire i que els governs adoptin i revisin els nous estàndards fixats l'any passat per l'OMS en aquest sentit.