Punt final a l'embolic de traficants, agents policials i confidents que ha durat més de 12 anys. L'Audiència de Barcelona ha absolt el subinspector dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú, Josep Ranea, jutjat per suposadament haver col·laborat amb una banda de narcotraficants i rebut diners d'un confident. En l'anomenat 'cas Macedònia', iniciat el 2009, el subinspector i 16 acusats més s'enfrontaven a penes de fins a deu anys de presó. No obstant això, el tribunal ha absolt 8 dels 17 encausats, inclòs el mosso d'esquadra. L'acusació en aquest cas era per organització criminal, tràfic de drogues, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, revelació de secrets i tinença il·lícita d'armes, informa l'ACN. El cas ha involucrat tant els Mossos com el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, i fins i tot va comptar amb el testimoni del major Josep Lluís Trapero. La investigació, iniciada el 2009 va créixer i va arribar a diversos jutjats. Algunes peces ja han estat arxivades i altres estan pendents de judici i algunes ja tenen sentència.
El mosso parlava amb els confidents
Després de gairebé 8 anys d'instrucció, el tribunal ha condemnat vuit dels 17 acusats a penes d'entre un any i mig i dos anys i mig de presó per tràfic de drogues, amb multes de 2.600 a 35.000 euros. A tres acusats els ha condemnat a mig any de presó per tinença il·lícita d'armes. En tots els casos se'ls ha reconegut a més l'atenuant de dilacions indegudes, pel temps que ha trigat a arribar la resolució. En canvi, el tribunal ha absolt tots els 17 acusats del delicte d'organització criminal i suborn. A un dels principals acusats, el confident policial, Manuel Gutiérrez Carbajo, l'han absolt de tots els delictes. A més, Ranea també ha estat absolt dels delictes de tràfic de drogues i de revelació de secrets. En la resolució, s'estableix que el subinspector "mantenia relacions per telèfon i trobades puntuals amb [...] confidents", que li facilitaven "informació sobre delinqüents", d'altra banda, deixen clar que dos dels acusats "eren confidents", però que al jutjat "no els constava com a documentat".
Sospitaven que els traficants subornaven el mosso
La fiscalia demanava fins a onze anys de presó per un dels caps de la banda, un antic confident policial, i deu i mig pel subinspector dels Mossos d'Esquadra i ex-número 2 de la comissaria de Vilanova i la Geltrú. Cinc dels 17 acusats van acceptar la pena pactada amb la fiscal. Segons la fiscalia i els investigadors de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos que van investigar el cas, bona part dels acusats es dedicaven al tràfic de drogues, sobretot cocaïna, marihuana i haixix, i obtenien informació policial privilegiada d'algun agent a canvi de suborns. Els dos màxims responsables de la DAI encarregats del cas van explicar que mentre investigaven un grup de traficants, que legalment es dedicaven a la compra i venda de vehicles, van descobrir que tenien contactes amb el subinspector Ranea i un caporal. Aquest diu que tenia alguns contactes amb ells com a confidents, però el que els va semblar estrany és que el policia donava més informació als confidents que a la inversa. A més, els traficants li demanaven favors com treure multes, informació sobre vehicles o sobre detencions. Fins i tot un dels sospitosos va demanar al subinspector que l'ajudés a entrar al cos dels Mossos d'Esquadra, cosa que no va aconseguir.
El major Trapero ho va negar tot
Durant el macrojudici, que va durar diverses setmanes, policies nacionals, guàrdies civils i mossos de la DAI van refermar les acusacions, mentre que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i un exresponsable anticorrupció de la policia catalana van defensar el subinspector de Vilanova i van criticar la investigació judicial. El tribunal ha exclòs diverses proves per vulneració de drets fonamentals, com diverses trucades telefòniques intervingudes i escorcolls domiciliaris. També s'han anul·lat les declaracions que van fer diversos detinguts a comissaria, perquè les detencions van durar més de les 72 hores legals, se'ls va mantenir incomunicats i van declarar sense conèixer cap acusació concreta.