L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha prorrogat fins al desembre la possible entrada del sistema Ter-Llobregat, que afecta l'àrea metropolitana de Barcelona, a la fase d'emergència per sequera, dos mesos més tard del que estava previst. Segons ha explicat el director de l'ACA, Samuel Reyes, aquest ajornament és "gràcies a les pluges" registrades en els darrers dies. "Al maig parlàvem de l'entrada en emergència al setembre, ara ja podem parlar del desembre gràcies a les pluges", ha remarcat.
En una roda de premsa celebrada aquest dimarts juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, Reyes ha explicat que a principis de cada mes l'ACA calcula les previsions de canvis d'estat a les diferents unitats, i ha afegit que, segons el darrer càlcul fet l'1 de setembre, el Ter-Llobregat endarrereix l'entrada d'emergència per les precipitacions.
Sobre les previsions de pluges davant la sequera, el director de l'ACA ha afirmat que en el que queda de mes de setembre "no es preveuen grans pluges", més enllà de les que puguin produir-se durant aquesta setmana. En canvi, l'octubre sí que es preveu que sigui més humit i "novembre i desembre seran normals", amb una mitjana de pluges habitual. Tot i això, la irregularitat del clima mediterrani pot fer variar els càlculs.
12 municipis més de l'Alt Empordà, en situació d'emergència
Precisament, aquest dimarts el Govern de la Generalitat ha declarat la situació d'emergència a l'embassament Darnius Boadella, situat a l'Alt Empordà, que es troba en un 17% de la seva capacitat. Aquesta decisió afecta els municipis que depenen d'aquest pantà, que són Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. Deu d'aquestes localitats compleixen amb les dotacions fixades en el Pla de Sequera, mentre que només dos superen els límits fixats dins de l’escenari d’excepcionalitat que ha estat vigent durant els darrers mesos: Llers, amb 511 litres per habitant i dia, i Santa Llogaia d'Àlguema, amb 689. A banda, cal recordar que hi ha 22 municipis més de l'Alt Empordà que es troben en situació d'emergència. Es tracten dels que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga.
La decisió l'ha pres la Comissió Interdepartamental de Sequera, seguint la recomanació feta per l'ACA, amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen d'aquest embassament tinguin problemes d’abastament. Així, un total de 149.000 habitants estaran en fase d’emergència, 123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes. Ara mateix, el pantà de Darnius Boadella es troba en situació d'excepcionalitat, però la setmana vinent —quan ja s'hagi publicat la resolució del DOGC—, entrarà en fase d'emergència.