L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) contempla "portar vaixells amb aigua" si continua la sequera, com ja es va fer l'any 2008. Així ho ha expressat aquest dijous el seu president, Samuel Reyes, en una entrevista a TV3 —on ha assegurat que "no es pot descartar cap actuació". Reyes ha reconegut que la situació que es viu a Catalunya és molt preocupant i que els embassaments de les conques internes catalanes estan al 21% de la seva capacitat, el mínim històric dels darrers 15 anys. No hi ha previsió que plogui gaire en els següents dies.
"El 2008 vam arribar al 21% en 18 mesos i ara ha estat en 36 mesos; gràcies al pla sequera i a les mesures quirúrgiques de fa dos anys, la baixada ha estat molt més lenta", ha indicat el president de l'ACA. Tanmateix, la previsió és que l'àrea metropolitana de Barcelona entri a la fase d'emergència al desembre. Si no plogués ni el mínim (pràcticament, ni una gota), l'emergència es podria avançar a mitjans de novembre. És així que ha alertat que s'ha vist "un setembre sec, a excepció de les Terres de l'Ebre" i que "els primers dies d'octubre seran secs també". A principis d'agost, ja es van aplicar severes restriccions d'aigua a 24 municipis de l'aqüífer Fluvià-Muga i del pantà de Riudecanyes.
Reaccionar a la sequera
També és veritat que Reyes ha insistit en el fet que la capacitat de reacció actual és molt més elevada perquè en els darrers anys s'han construït dessaladores com la del Prat i perquè s'han impulsat polítiques per reduir el consum d'aigua en tots els sectors. "Tenim un pla de sequera que és una meravella", ha defensat, tot afegint que gràcies a aquesta eina el Govern ha pogut anticipar-se i anar aplicant les restriccions de forma progressiva. "S'ha garantit l'abastament ciutadà amb el mínim d'impacte en les activitats econòmiques", ha comentat. A més, ha confiat que les obres de la segona dessalinitzadora de la Tordera a Blanes (Selva) i les de Foix a Cubelles (entre Tarragona i Barcelona) es puguin licitar a principis de l'any vinent.
Finalment, el president de l'ACA ha indicat que s'han enviat requeriments per excés d'aigua a uns 170 municipis i 41 indústries que "si no redueixen els seus consums seran sancionats". Les multes poden arribar fins als 200.000 euros, amb un objectiu que no és el de recaptar diners: l'objectiu és "aconseguir que la gent sàpiga que hi ha un problema". Les notificacions s'han fet arribar després de l'estiu, un cop finalitzada la moratòria que va aprovar el Parlament sobre aquestes penalitzacions.