L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) incrementarà el cànon de l'aigua que recapta en un 40% de la factura en el cas d'usos no domèstics, entre els quals la indústria, i d'un 28% per als usuaris domèstics. Aquest és l'augment resultant de l'actualització del cànon, que no es realitzava des del 2017, d'acord amb l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos de la Generalitat per al 2025 pactats pel Govern d'ERC amb el PSC, i pendent del previsible suport dels comuns.

L'augment permetrà a l'ACA ingressar com a mínim 97 milions extres, la qual cosa suposa un 26% més del que s'obtenia fins ara per aquest tribut. En total, s'estima que el cànon de l'aigua recaptat per l'ACA passaria d'uns 464 a més de 612 milions d'euros. Aquest increment inclou, a més del cànon recaptat a les factures de l'aigua dels usuaris domèstics i no domèstics, els increments previstos per als casos d'ús de fonts pròpies d'aigua i el cànon a pagar per les entitats subministradores per l'ús de l'aigua subministrada, que recapta directament l'Agència.

L'augment previst en la recaptació contrasta amb l'excedent de tresoreria de l'ACA, xifrat en 653 milions d'euros, així com amb la falta d'execució d'inversions previstes per a la sequera. L'increment se suma al 30% en el preu de venda de l'aigua que va anunciar la també empresa pública ATL (Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat), que subministra aigua en alta i depèn també del Govern.

Com afecta l'increment del rebut als usuaris?

D'acord amb la previsió de l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres del Govern, els increments seran com segueix:

Per als usuaris domèstics que consumeixen entre 6 i 9 metres cúbics al mes, la gran majoria, l'ACA proposa una pujada del cànon del 28%. Això suposaria que el conjunt dels usuaris domèstics de Catalunya pagarien uns 74 milions d'euros addicionals.

En els consums no domèstics, com és el cas de la indústria, l'increment serà d'un 40%, la qual cosa comporta un greuge molt significatiu per al teixit empresarial, que haurà de sufragar en el seu conjunt uns 77 milions d'euros addicionals. Com se sap, la indústria ja està patint dures restriccions en el subministrament en el marc de les mesures en vigor contra la sequera.

Per als habitatges sense consum, l'increment serà del 35%. Aquests usuaris hauran de pagar 4 € de cànon, quan avui abonen 2,96 €. Segons els experts, això desincentiva l'estalvi d'aigua en aquests casos concrets, ja que el cànon de l'aigua a pagar resulta ser menor fins a un consum de 7 m3/mes.

El cànon de l'aigua representa una part de la factura que paga l'usuari, i varia en cada municipi. La resta del rebut es compon del pagament per subministrament, fix i variable, així com d'altres taxes i l'IVA. D'acord amb l'avantprojecte pressupostari, ara, encara que el preu del metre cúbic d'aigua no variï, el cànon incorporarà un fix mensual, d'1 a 4 euros, segons la quantitat d'aigua que es gasti.

El superàvit de tresoreria de l'ACA

Durant els últims deu anys, el cànon de l'aigua de l'ACA s'ha destinat a sanejar la seva situació financera. El deute va quedar amortitzat totalment el 2019. Mentrestant, s'ha generat un excedent de tresoreria que arriba a acumular 653 milions d'euros d'acord amb les dades extretes dels últims comptes anuals de l'organisme, del 2022.

El 2020, primer any sense deute de l'ACA, l'agència disposava de 439,1 milions d'euros i en va destinar 51,1 a execució d'inversions. El 2021, la tresoreria s'elevava a 574,4 milions d'euros i en va destinar 86,2 a inversions. El 2022, amb 653,9 milions d'euros disponibles en tresoreria —79,23 milions més que a l'exercici anterior—, les inversions van ser de 87,3 milions d'euros -és a dir, tot just 1,1 milions d'increment.

L'excedent de tresoreria és conseqüència de la mínima inversió realitzada per l'ACA, així com d'una gestió precària del manteniment de la infraestructura hidràulica. Per això, en fonts dels sectors afectats sorprèn que no s'abordin les inversions per fer front al dèficit de recursos hídrics reconegut als documents de Planificació de la mateixa ACA.

Tot això augmenta les dificultats provocades per la sequera, com posa de manifest el cas dels hotelers de Lloret de Mar, obligats a comprar una dessaladora mòbil per omplir les seves piscines, amb un cost d'1,5 milions d'euros, que assumirà el sector.

En els pressupostos de l'ACA del 2023 i 2024 continua constant un gran excedent de tresoreria en conjunció amb un dèficit d'inversió per afrontar la sequera.