El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha insistit en la necessitat d'implementar un règim sancionador per garantir el seguiment de les restriccions d'ús d'aigua davant de la greu sequera que pateix el país. Aquesta demanda arriba just després que es declarés la situació d'emergència per sequera a una vintena de municipis de l'Alt Empordà i dos del Baix Camp. "A l'aqüífer Fluvià-Muga hi ha 22 municipis que treuen aigua del mateix punt, que és un dels pous de Peralada, i hi ha municipis que estan consumint el doble del que els pertoca. Això seria l'aigua de tres o quatre municipis petits. L'excedent de consum d'aigua de Peralada és l'equivalent al consum dels 30 municipis més petits de Catalunya", ha explicat a Catalunya Ràdio per mostrar la necessitat de regular el seguiment de les restriccions.
🔴 Declarada la situació d'emergència per sequera a 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 del Baix Camp
Malgrat que hi ha municipis que consumeixen molta més aigua de l'establerta, no s'han aplicat sancions. Tot plegat es deu al fet que el Parlament va decidir que, per ara, no s'imposaven aquestes mesures sancionadores. Per això el director ha remarcat la seva importància: "El problema és que no podem sancionar i això ha permès que s’omplin piscines i es facin plantacions verdes per alguns ajuntaments".
Tanmateix, Reyes ha subratllat: "És difícil generalitzar, a vegades es diu que l'agricultura gasta molt, però he vist camps a l'Empordà amb sistemes de reg molt eficient. Per això, no podem criminalitzar un sector o una població". Reyes ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva per reduir el consum d'aigua.
En contra dels talls
Reyes no s'inclina per fer talls d'aigua en l'actual context de sequera. "Jo evitaria els talls, però també hem de veure que cada casuística i cada municipi és molt diferent", ha afirmat i ha recordat que quan s'entra en emergència encara hi ha marge de mesos amb l'aigua garantida.
La sequera i la repetició electoral
Preguntat sobre el possible impacte que tindria una repetició electoral, Reyes ha apuntat: "Des de Madrid tenen tots els fons europeus i em preocupa que s'endarrereixin les atribucions o les resolucions de les convocatòries. Suposadament, l’Estat ha d'invertir 400 milions d’euros per dues dessalinitzadora, si hi ha eleccions s'endarrerirà encara més". A més ha mostrat el seu desconcert amb la reacció del Madrid davant a la gestió catalana de la sequera. Concretament, ha fet referència al fet que l'Executiu de Pedro Sánchez hagi impugnat la llei contra la sequera aprovada pel Parlament.
El govern de Pedro Sánchez pretén impugnar els punts de la llei que faculten les administracions públiques a contractar per la via d’emergència les obres que consideri necessàries per combatre la sequera, com ara millorar la connexió de les xarxes d’abastament d’aigua o els processos de tractament. La Moncloa va iniciar els tràmits el passat mes de juliol.