Els universitaris concentrats tota la setmana al pati de l'edifici històric del claustre de la Universitat de Barcelona (UB) en solidaritat de Palestina, han advertit que respondran amb "unitat i contundència" davant un possible desallotjament aquest diumenge coincidint amb les eleccions catalanes, ja que l'edifici és col·legi electoral. Tanmateix, els estudiants han assegurat que no tenen cap intenció d'intercedir en la jornada electoral, però no aixecaran el campament fins que no es facin efectius els acords adquirits al claustre de dimecres. Els estudiants han recordat que el dimecres el claustre extraordinari de la UB va aprovar la moció per exigir als màxims responsables de la universitat la ruptura de relacions amb centres d'Israel, i que continuaran l'acampada fins a veure "accions concretes" del centre.
Moment d'excepcionalitat
En roda de premsa, el portaveu de l'acampada per Palestina UB, Marc del Alcázar, ha afirmat que no entendrien "de cap de les maneres que l'acampada fos desallotjada el diumenge", ja que segons ha defensat no impedeix la celebració de la jornada electoral. Ha assegurat que de moment, no han tingut cap comunicació amb la Junta Electoral per desallotjar l'edifici, però ha advertit que "estem preparats i sabem com reaccionar". Un altre dels membres del moviment, Pablo Castilla, ha insistit que l'acampada no molesta per a la jornada electoral del 12-M i ha considerat necessari mantenir la protesta el diumenge: "Estem clarament en un moment d'excepcionalitat quan el Govern i la Generalitat estan sent còmplices".
En el manifest que han llegit aquest divendres els estudiants davant els mitjans, defensen que el diumenge mantindran l'acampada perquè defensen els drets de Palestina "no permetrem que una protesta que defensa la vida i els drets d'un poble acabi amb violència i repressió contra els seus defensors". Sobre la durada de l'acampada, han advertit que no l'aixecaran fins que es compleixin els punts de la moció i es ratifiqui "el mandat democràtic derivat del claustre". I han afegit "exigim a l'equip rectoral un compromís escrit que asseguri la ruptura de totes les relacions econòmiques, polítiques i acadèmiques amb les institucions i empreses israelianes i aquelles còmplices del genocidi". A més, han instat a l'equip del rectorat de la UB a convocar una sessió extraordinària del consell de govern de la universitat, en la brevetat més gran possible, amb visió de la setmana que ve: "No volem que aquestes resolucions es quedin només en paraules i declaracions d'intencions". El portaveu ha assenyalat que estan en contacte amb organitzacions juvenils per plantejar de cara a la setmana vinent la convocatòria d'una vaga estudiantil a Catalunya en solidaritat amb Palestina. "Volem que sigui la punta de llança d'un moviment que ha de continuar creixent", i al final la roda de premsa el centenar de concentrats ha corejat lemes com 'No és una guerra és un genocidi', 'Palestina, llibertat' i 'Boicot a Israel'.
Moviment universitari
Els estudiants han fet referència a la decisió de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) de suspendre els acords de col·laboració amb les universitats israelianes que no mostrin un compromís ferm amb la pau i el Dret Internacional Humanitari: “Considerem el posicionament de la CRUE un triomf de la mobilització i les ocupacions a tot l’Estat”, han apuntat. Amb tot, han advertit que no en tenen prou “amb un posicionament que manté un discurs equidistant i del qual difícilment se’n derivaran fets que contribueixin a aturar la complicitat”. Per aquesta raó, han demanat que “s’activin immediatament tots els mecanismes necessaris per trencar totes les relacions amb Israel i les seves institucions”. També han avisat que no pararan fins que és s'interrompi "tota la cadena de complicitats amb l’Estat genocida".