Un nou estudi publicat a la revista Science mostra com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle generats per l'acció humana estan escalfant actualment el planeta a un ritme molt més accelerat que els esdeveniments d'escalfament més ràpids de l'Eó Fanerozoic. És a dir, el planeta s'escalfa a una velocitat sense precedents en els darrers 500 milions d'anys. L'estudi també mostra com en els darreres 485 milions d'anys la concentració diòxid de carboni (CO₂) a l'atmosfera ha modificat la temperatura de la terra. 

Les troballes de la investigació es basen en l'anàlisi de les dades geoquímiques de més de 150.000 fòssils repartits per tot el món, per reconstruir-ne la temperatura. D'aquesta manera, fòssils d'organismes unicel·lulars similars a les amebes o de petxines microscòpiques han ajudat a comprendre el clima durant una era geològica anomenada Eó Fanerozoic. 

La relació entre el CO₂ i la temperatura

Els resultats de la investigació que "quan la concentració de CO₂ ha estat baixa, la temperatura ha estat freda; i que quan ha estat elevada s'ha correspost amb temperatures càlides", subratlla una de les autores de l'estudi Jessica Tierney, paleoclimatòloga de la Universitat d'Arizona. "El diòxid de carboni i la temperatura no només estan estretament relacionats actualment, és una associació que s'ha produït durant almenys 485 milions d'anys, i què és vàlida tant per a la calor com per al fred", continua la investigadora en un comunicat de la universitat d'Arizona.

La reconstrucció del clima dels darrers 485 milions d'anys també ha revelat que la temperatura mitjana de la superfície de la Terra ha variat més del que es pensava, entre els 11 graus centígrads i els 36. Els autors han identificat cinc estats climàtics diferents en el període Fanerozoic i han comprovat que la major part de la història de la Terra ha transcorregut en climes més càlids que freds.

A més, les troballes han mostrat que la temperatura mitjana global de la superfície terrestre actualment, de 15 graus Celsius, és més freda del que ha estat la Terra durant gran part del Fanerozoic. Tot i això, subratllen que "les emissions de gasos d'efecte hivernacle degudes al canvi climàtic provocat per l'home estan escalfant el planeta a un ritme molt més ràpid que els fenòmens d'escalfament previs".

Els investigadors incideixen que cal continuar afinant i millorant les dades de com ha evolucionat la temperatura de la Terra al llarg del temps perquè és "una informació crucial per comprendre millor el canvi climàtic modern".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!