El Departament d’Educació ha anunciat aquest divendres de la mà de diversos sindicats del món de l’ensenyament que han arribat a un acord per mantenir a les escoles i instituts part dels reforços covid que fins ara finançava l’estat espanyol. Es tracta de personal que tenia contracte fins el 31 d’agost i que Madrid considerava que ja no calia mantenir als centres per l’estat actual de la pandèmia. El Govern, però, invertirà 52 milions d’euros per prorrogar durant tres anys aquestes places i integrar-les al sistema de manera indefinida després d’això.
El Comitè Intercentres, amb representants dels sindicats Comissions Obreres, UGT, USTEC, Junts Docents de Religió i AMRC, ha celebrat l’acord perquè “assegura un munt de llocs de treball que fins ara estaven pendents de si continuaven o no”. El curs vinent s’incorporaran 85 educadors socials i 340 tècnics d’integració social, cosa que implica un increment d’aquests professionals al sistema. Es tracta d’un programa que, alhora, inclou la incorporació de 98 tècnics especials d’educació infantil, que se sumen a les 184 noves dotacions estructurals pel curs vinent.
El 40% d’aquests 52 milions d’euros provenen dels fons europeus, mentre que la resta surten de la butxaca del Departament, que ha hagut de fer alguns ajustos per poder-ho pagar amb el seu pressupost. Es tracta d’un moviment que ha hagut de fer després de la negativa reiterada de Madrid de prorrogar el finançament d’aquest personal, imprescindible des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus.
Les sindicalistes del Comitè Intercentres han manifestat durant la presentació d’aquest acord que no els agrada que aquestes places tinguin una temporalitat de tres anys, però que sí que veuen amb bons ulls que després d’això les places esdevinguin vacants i que el sistema pugui comptar amb aquest tipus de treballadors. “Fins ara hi havia més de 300 famílies patint perquè ni l’alumnat ni les famílies sabien si hi hauria la continuïtat de tot aquest personal”, ha manifestat Iolanda Estrada, del sindicat UGT.
Picada d’ullet de Cambray als sindicats
Segons Josep Gonzàlez-Cambray, aquest acord pot suposar un bri d’esperança per arribar a un acord amb els sindicats que en els darrers mesos han collat el conseller d’Educació perquè fes cas a les seves demandes. “L’acord d’avui suposa un punt d’inflexió perquè puguem estendre aquest acord amb els sindicats”, ha afirmat durant la roda de premsa d’aquest divendres. Es preveu que el proper mes de setembre -si no es produeix abans un acord entre el Departament i el comitè de vaga- es produeixin noves mobilitzacions per demanar la reversió de les retallades i un millor marc laboral per als mestres i professors.