Aquest dissabte al matí ha tingut lloc l'acte de desgreuge al monument a la Sardana, situat al districte barceloní de Sants-Montjuïc. Concretament, s'han ballat sardanes davant del monument mutilat. A l'acte hi ha assistit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha agraït a les entitats sardanistes de Barcelona tot el que fan "per mantenir viva per tots els barris de la ciutat la flama de la sardana i de la nostra cultura". En un tuit, Borràs ha expressat que "la sardana, com a exponent de la cultura popular catalana, és part de la nostra identitat i ens defineix com a poble".

sardanes laura borràs

Acte de desgreuge al monument a la Sardana / Laura Borràs

L'escultura, que es caracteritza per vuit persones ballant, va ser destrossat la nit de l'11 al 12 d'octubre del 2020, coincidint amb la Festa Nacional d'Espanya. Tanmateix, no és la primera vegada que el monument és víctima d'un acte vandàlic, ja que el 2014 algú va amputar els braços de quatre ballarins. En aquella ocasió, el Departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic va abonar 6.500 euros per reparar les extremitats superiors, així com reforçar l'obra. A més, el 2002 ja es va haver d'actuar en aquesta escultura, ja que una de les figures va ser robada i es va haver de substituir per una altra.

Monument a la sardana mutilat / EFE

El monument a la Sardana té les mans mutilades / EFE

Tot i que des de l'Ajuntament de Barcelona van assegurar que la restauració seria immediata, ha passat més d'un any. A més, des de Twitter, el compte oficial d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament fa mesos que dona la mateixa resposta als usuaris que reclamen la reparació de l'escultura. A tall d'exemple, el darrer que trobem data del 31 de maig: "Actualment s'està acabant d'ultimar l'execució d'un projecte de restauració integral del conjunt escultòric del monument a la sardana de Montjuïc. Principalment, es repararan i recol·locaran els dos conjunts de braços i mans originals que s'han pogut recuperar. També es col·locaran sis còpies en pedra natural dels conjunts de braços i mans entrellaçades que falten. Addicionalment, es repararan les fissures i es reintegraran petits elements de l'escultura amb materials adequats".

Resposta ajuntament Ecologia TUIT

"El cost aproximat rondarà els 30.000 euros i el calendari s'acabarà de definir pròximament, un cop es tingui tancat i contractat el projecte", van assegurar des del consistori. 

El monument, que està situat en una de les entrades dels jardins Joan Brossa, va ser inaugurat el 19 de març de 1966. L'obra és de Josep Cañas, que va utilitzar pedres d'Ulldecona per esculpir cada una de les figures, que mesuren al voltant de dos metres d'alçada. A més, al centre hi ha una roca de Montserrat a través de la qual es vol simular el munt que realitzen els sardanistes amb les seves pertinaces. Així mateix, a l'escultura s'hi pot llegir el poema Les fulles seques, d'Àngel Guimerà, que Enric Morera va donar vida amb música en una popular sardana. També hi ha la inscripció del poema La Sardana, de Joan Maragall.

 

Imatge principal: El mal estat del monument a la Sardana / EFE