"La diversitat cultural i religiosa és el principal element vertebrador de la cohesió i pau social, els millors anticossos de l’odi". Amb aquestes paraules l'actriu Carme Sansa, encarregada de conduir l'acte interreligiós per condemnar els atemptats terroristes i retre homenatge a les 15 víctimes mortals, ha reivindicat la pluralitat de Barcelona i Catalunya.
Una setmana després dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, la capital catalana ha acollit un acte "plural, respectuós i inclusiu" en què s'ha posat en valor la diversitat de Catalunya. "Avui més que mai volem que la nostra diversitat sigui la nostra fortalesa. Des de totes les conviccions i maneres d’entendre el món que conformen la nostra ciutat diem, amb el cap ben alt, que no tenim por", ha assegurat l'actriu.
Així, l'esdeveniment ha volgut ser un "mirall de la Barcelona diversa, oberta, democràtica i acollidora" però també ha respost al perfil de les víctimes dels atemptats, de fins a 34 nacionalitats diferents. Mostra d'aquesta pluralitat han estat els assistents a l'esdeveniment: jueus, ortodoxos, catòlics, evangèlics, musulmans, de tradició laica, atea, comunitats budistes, taoistes, sikh, baha'i, testimonis de Jehovà, església de Jesucrist dels sants dels últims dies (mormons) i comunitats hinduistes.
Responent a la diversitat dels assistents, l'acte també ha estat una fusió entre les diverses cultures. La música de l'Orquestra Àrab de Barcelona ha estat l'encarregada d'obrir la cerimònia, on després s'han llegit diversos articles de la Declaració Universal de Drets Humans i fragments de la Bíblia, l'Alcorà, un text budista i de la Torà.
L'acte s'ha tancat amb la composició d'un ram elaborat amb 15 poms de flors -en representació dels 15 morts pels atemptats- que posteriorment s'ha traslladat, entre aplaudiments, a la Rambla. "Aquesta convivència és la que els atemptats han volgut destruir i la nostra millor resposta és la pau i el reconeixement a les nostres diferències com a nexe d'unió", ha destacat Sansa.
L'acte s'ha celebrat a les 18 hores al Museu Marítim de Barcelona i ha estat encapçalat pel president del Govern, Carles Puigdemont, el ministre de Justícia, Rafael Català, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi han assistit els consellers Meritxell Borràs, Raül Romeva i Antoni Comín, entre d'altres, així com el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, a més d'altres autoritats municipals.
Un poema de Federico García-Lorca ha estat l'encarregat de cloure l'esdeveniment. "La calle más alegre del mundo, la calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones del año, la única calle de la tierra que yo desearía que no se acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre: Rambla de Barcelona".