S'ha interromput aquest dissabte al matí el servei de trens de l'R4 de Rodalies entre Vilafranca del Penedès i Castellbisbal a causa d'un acte vandàlic: tres trens d'aquesta línia s'han ruixat amb pintura de dalt a baix per fer uns grafitis que, d'acord amb les imatges que aporta Rodalies en les seves xarxes socials, abasten tot el lateral dels combois, incloses portes i finestres. L'acte incívic s'ha produït aquesta nit de dissabte a diumenge al voltant de Martorell, i afecta tres dels primers trens que haurien d'haver sortit la jornada d'avui a primera hora, segons ha informat Renfe, que ha habilitat un servei alternatiu per carretera.

 "Aquesta nit, s'han perpetrat actes vandàlics en tres trens disposats per realitzar el servei a l'R4. Aquests fets impossibiliten prestar el servei amb normalitat entre Vilafranca i Castellbisbal i per aquest motiu s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera en el tram afectat", ha anunciat el servei de Rodalies a través d'una publicació a la xarxa social 'X'. Tot seguit, l'operador ferroviari ha recordat que l'any passat aquesta "xacra" del vandalisme amb grafitis va suposar un cost a la ciutadania de més de 10 milions d'euros a Catalunya en reparacions.

rodalies r4 twitter vandalitzat trens grafitis grafiti tren renfe 2
Tren de l'R4 vandalitzat / Rodalies

 

Els grafitis als trens costen 11,6 milions d'euros cada any a la ciutadania

El 2023 el vandalisme grafiter als trens de Rodalies va suposar un cost d'11,6 milions d'euros a Catalunya, que representa gairebé 32.000 euros al dia. En concret, Catalunya acumula el 50% del total d'actes vandàlics d'Espanya durant tot l'any passat. A més, es van denunciar fins a 2.340 intrusions de grafiters a les instal·lacions —una mitjana de més de sis actes vandàlics al dia—, segons va denunciar Renfe el passat febrer. A banda de la neteja, en aquesta xifra de gairebé 12 milions d'euros se sumen les despeses indirectes com la inversió en seguretat, tant en personal com de sistemes de videovigilància. "L'any passat es van emprar 7.500 hores de treball de neteja de grafitis i els vàndals van pintar prop de 70.000 m² de superfície en trens", va assenyalar l'operadora ferroviària en un comunicat sobre la qüestió.

Renfe recordà llavors que són els usuaris "els que pateixen les conseqüències" dels trens vandalitzats: amb retards i trens suprimits per manca de visibilitat o grafitis en els elements de seguretat que impedeixen la circulació, frenades d'emergència per pintades enmig d'un trajecte o l'olor d'aquest producte químic que resulta molt molest als viatgers. La neteja de grafitis va provocar l'aturada durant 7.500 hores de trens de forma no prevista per la neteja de grafitis. Finalment, Renfe assegurà que la presència de personal de seguretat ha evitat que les pintades siguin de major dimensió, a més d'avortar 492 incursions grafiteres l'any passat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!