🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.
Científics del moviment Rebel·lió Científica (RC) i de Rebel·lió i Extinció (XR) s'han encadenat aquest dissabte a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, en una acció on també han tenyit de negre un dels estanys que es troba davant del Museu de les Ciències per denunciar el "fracàs" de la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28). Davant d'això, han reclamat la creació d'una "assemblea ciutadana permanent estatal" per "accelerar i millorar la participació en la transició ecològica urgent", segons han informat les dues organitzacions en un comunicat.
☀️ COP28 | L'ansietat climàtica, per què cada cop afecta més gent?
En aquesta protesta, els científics i activistes han tenyit amb un líquid innocu i ecològic l'aigua que hi ha davant del Museu de les Ciències de València, per convertir-la en un mar negre. També han desplegat una pancarta amb el lema 'Unides davant el fracàs climàtic' per protestar contra "les falses promeses i el greenwashing" a la COP28, així com els "retards en l'acció dels governs". Dues persones també s'han encadenat per mostrar el rebuig a aquesta cimera internacional, que se celebra a Dubai.
Una portaveu de Rebel·lió Científica ha assegurat que "les negociacions de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic han fracassat durant 30 anys" i ha alertat que "no podem esperar més". Així, ha ressaltat que "per aconseguir un món que sigui sostenible i just, cal un canvi radical del procés polític cap a la democràcia participativa". "Necessitem reduir dràsticament el nostre consum de recursos naturals mitjançant un decreixement just i equitatiu, respectant els límits planetaris", ha defensat.
Així mateix, els activistes han denunciat la "presència rècord dels lobbies dels combustibles fòssils" a la trobada internacional, "incloent-hi el mateix president de la COP28, que és el cap de la principal companyia petroliera del país". "El sultà ha provocat més d'un escàndol per promoure arguments negacionistes i fer servir la cimera per aconseguir contractes que expandeixen la producció del gas i petroli", han assenyalat. També han retret als governs que es plantegin "continuar invertint milers de milions de dòlars cada any en la producció de combustibles fòssils". En aquesta línia, han subratllat el cas de l'Estat espanyol, "que ha subvencionat aquesta indústria amb més de 10.000 milions el 2022".
El manifest del món científic
Més de 1.000 científics han signat una carta per instar la població a "passar a l'acció" i llançar un missatge "coherent amb la urgència del moment" davant l'alarmant situació climàtica. "L'any dels rècords de temperatures i de la multiplicació dels fenòmens extrems, es batrà el rècord d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI)", remarca l'escrit.