El judici pel "cas Castor" ha començat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Castelló, on avui està previst que declarin dos directius d'Escal UGS. Són els principals acusats d'un cas que tractarà de determinar la responsabilitat dels processaments en més de 500 terratrèmols que va causar la injecció de gas en la plataforma submarina Castor, situada davant de les cases de Vinaròs (Castelló) i clausurada des del 2017.
El primer a declarar ha estat Recaredo del Potro, expresident d'Escal UGS, que ha acceptat respondre les preguntes de totes les parts. Ha assegurat a la Fiscal que ni tenia tasques executives ni tenia poders i que aquests requeien en el coordinador i director general de la companyia, Carlos Barat.
Un makrojudici
A més dels dos acusats, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, expresident d'Escal UGS i el conseller delegat de l'empresa concessionària, respectivament, declararan, al llarg d'onze sessions, un total de 189 testimonis, 6 testimonis perits i 35 perits.
Els dos acusats han arribat als jutjats sobre les 09.30 hores al costat dels seus advocats, i han declinat fer declaracions davant els nombrosos mitjans de comunicació que s'han desplaçat a Castelló a seguir el judici.
L'advocada del bufet BCV Lex, Esther Abellán, que representa a l'Associació d'afectats per la plataforma Castor (Aplaca) com a acusació particular, ha informat en declaracions als periodistes que demanaran una indemnització de 15.000 euros per a cadascun dels 123 veïns afectats pels sismes.
El cas Castor
Els fets van ocórrer al setembre de 2013, quan la injecció de gas sota terra en la plataforma Castor enfront de la costa de Vinaròs va provocar una sèrie de sismes, més de 500, que van notar veïns de les províncies de Castelló i Tarragona. Alguns d'ells van ser sentits per la població i nou van causar "danys de consideració" en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu, a la província de Castelló, i Amposta i Sant Carles de la Ràpita, a la de Tarragona, assenyala l'acte d'obertura de judici oral del jutjat de Vinaròs.
Un total de 123 afectats per aquests sismes provocats pel projecte Castor reclamen a l'empresa concessionària Escal UGS 1.845.000 euros pel danys morals produïts per "l'onada de pànic generalitzat" conseqüència dels 552 sismes que es van detectar a les poblacions afectades. L'acusació popular, exercida per l'Associació Nacional Arca Ibèrica demana set anys de presó per als dos directius de l'exconcessionari Escal UGS pels presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient "amb risc greu de perjudici per a la salut de les persones i greu risc de deterioració irreversible o catastròfic".
Les sessions han començat aquest dilluns i continuaran els dies 19, 20, 21, 25, 26 i 27 d'octubre, amb proves testificals, i els dies 2, 8, 9, 10 i 15 de novembre, amb testimonis, perits i, en l'última sessió, amb les conclusions i informes de les parts.