El cas d'Íñigo Errejón ha obert la porta a més denúncies que podria posar fi a l'espiral del silenci. A través de les xarxes socials, s'ha produït una allau de missatges de dones que denuncien haver rebut missatges obscens per part del cineasta barceloní Eduard Cortés, director de la mítica sèrie Merlí, així com d'una de les sèries que ha aconseguit més popularitat a Netflix Ni una más, que precisament aborda la violència sexual. Les publicacions a les xarxes han recordat que diverses actrius espanyoles han acusat Cortés pels seus comportaments. La recopilació i publicació dels testimonis ha estat feta per la directora espanyola Silvia Grav, qui a través de les xarxes ha alçat la veu i ha denunciat que tant ella com altres dones han estat víctimes d'Eduard Cortés. Grav ha publicat que fa 10 anys Cortés va estar assetjant-la a través de les xarxes quan ella només tenia 19 anys i ell 55. La directora i fotògrafa ha afirmat que mai van quedar en persona, però durant 4 anys va estar intentant aproximacions sexuals. 

Assetjament a les xarxes

"Aquest senyor es va passar anys fent-me grooming (ciberassetjament pedòfil) quan jo tenia 19 i el 55, (encara tinc les converses) prometent-me ajudar-me professionalment i aquí continua dirigint pel·lis i sèries a Espanya. Vaig tenir una mica d'intuïció i mai vaig quedar en persona encara que va insistir. Estic 1000% segura que no soc l'única, quatre anys intentant aproximacions sexuals contínues són un patró, no un cas aïllat", va escriure en el seu compte d'Instagram Silvia Grav. La directora va detallar que Cortés es va acostar a ella a través d'un compte de Facebook, que ja està eliminat: "va esborrar el compte de Facebook des del qual feia aquest tipus d'avanços probablement veient-les-hi venir. El seu perfil era Gato Del Cerro. Si sabeu més històries d'algú que ha passat per una cosa semblant feu-m'ho saber, pot ser anònim". 

Després que Grav hagi decidit compartir el seu testimoni, li van arribar molts missatges al seu perfil on altres dones explicaven que el director també havia mostrat comportaments similars amb elles, per demostrar-ho han adjuntat captures de pantalla de les converses que van mantenir amb Cortés. La majoria dels missatges són insistents per part del director i fent insinuacions sexuals aprofitant la seva posició de poder. L'actriu i música, Norah Alexandra Vega, ha decidit unir-se a l'onada de denúncies i ha publicat una història a Instagram on apareixia un missatge del director que deia "Em dic Eduard i soc de Barcelona i em dedico al cinema". “Així va començar”, detalla l'actriu. “Anirem per la banda sexual, et sembla bé?”, li escriu a ella. “No ho sé Eduard”, respon ella després de diversos missatges d'ell. “Encara no ens hem assegut a prendre un cafè i ja vas així a sac”. “És que no vull que ho vegis com una cosa personal”, contesta ell. Quan ella li pregunta per les seves intencions, ell proposa “treure la teva part més sexual. Exposar-la. Estudiar-la. I després ja veurem”. Eduard Cortés aprofitava la seva posició com a directori i oferia càstings a actrius joves a través de les xarxes socials i les converses acabaven amb termes sexuals. 

Missatges a menors

Moltes de les dones que han denunciat aquesta actitud han destacat que tenien només 20 anys, mentre ell superava els 50. Fins i tot, l'artista visual Eva Fàbregas, ha assegurat que va rebre missatges quan era menor d'edat. Silvia Grav va publicar més captures de missatges amb més missatges anònims al seu compte. "A mi em va fer el mateix des del mateix compte.... també tinc les converses de text... em va entrar amb el mateix, fer-me un càsting... les converses acaben sent sexuals". A través d'aquests missatges Cortés introduïa en les converses temes com la masturbació, el sexe o la nuesa amb pretextos com que per a ell “tot és freudià”.

La majoria dels testimonis han estat anònims, però hi ha algunes dones que han alçat la veu com la fotògrafa Bárbara Traver que ha assegurat "aquest mateix energumen em va dir a mi fa més de 10 anys que em donaria un paper en una de les seves pel·lícules si me n'anava al seu hotel aquella mateixa nit". 

'Ni una más'

Una de les últimes produccions de Cortés que més popularitat ha aconseguit ha estat la minisèrie de Netflix Ni una más, on es tractaven les agressions sexuals a dones. L'estrena de la sèrie va produir una divisió d'opinions entre els que reconeixien el paper important d'aquest tipus de produccions i els que, en canvi, criticaven que alguns temes que es tractaven a la història es banalitzaven, i fins i tot, es reconeixia que estaven fets "des d'un punt vista d'un home". La influencer Júlia Salander va ser una de les veus més crítiques, i a través d'un vídeo a les seves xarxes detallava els punts que considerava que no s'havien tractat de forma correcta. Ara, després de l'allau de denúncies, Salander ha recordat la seva anàlisi.

critica ni una mas 2
Captura de pantalla / @salander33 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!