Amb una puntualitat més suïssa que italiana, a les 10 del matí ha començat la cerimònia per acomiadar el papa Francesc, que va deixar aquest món el passat 21 d’abril, i que avui ha rebut el reconeixement unànime a la plaça Sant Pere, i posteriorment, sepultura a la basílica de Santa Maria la Major, on va deixar escrit que volia descansar en pau. L'últim adeu a papa Francesc, a l'home Jorge Mario Bergoglio, ha estat un comiat multitudinari, en el que han participat 400.000 persones -segons fonts del ministeri de l'interior italià- entre el funeral i el recorregut el seguici pels carrers de Roma, que ha tingut una cerimònia fúnebre solemne, emotiva i respectuosa, amb una plaça Sant Pere que s'ha omplert de gom a gom. Allà també s’han congregat els més alts càrrecs de l’Església catòlica i 150 delegacions internacionals, amb caps d’estat i de govern, reis, prínceps, representants de les màximes institucions; amb noms tan destacats com Donald Trump, Volodímir Zelenski, Javier Milei, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni i la líder de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i amb una delegació espanyola encapçalada pels reis Felip VI i Letícia, les vicepresidentes María Jesús Montero i el ministre Félix Bolaños i en el que també ha format part el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. La missa exequial, presidida pel cardenal Giovanni Battista Re, degà del col·legi Cardenalici, va ser profundament respectuosa i va estar carregada de simbolisme, amb lectures en diversos idiomes i un ambient de recolliment i silenci commovedor.

"Compromís incansable" amb la pau
Una cerimònia senzilla, amb pocs elements d’ostentació, en la qual ha quedat palesa la profunda admiració i l'afecte que el papa Francesc va despertar al món sencer, i en la que s’ha destacat la figura reformista i propera del papa, la seva lluita pels pobres i el seu legat d’humilitat i compromís social. I on s’ha recordat el seu “compromís incansable” amb la pau, davant dels líders mundials, i després que precisament Trump i Zelenski s’haguessin trobat a soles, cara a cara, en l’emblemàtic escenari de la basílica de Sant Pere per parlar de com posar fi a la guerra d’Ucraïna i Rússia. "El papa Francesc ha alçat la seva veu, incessantment, implorant la pau i convidant a la sensatesa i a la negociació. Segons ell, la guerra és una derrota dolorosa i tràgica per a tothom. Construir ponts i no murs és una exhortació que va repetir moltes vegades", ha assenyalat el cardenal Re, en la lectura de l'homilia. El degà del Col·legi Cardenalici també ha assegurat que "l'intens pontificat" de Jorge Mario Bergoglio "ha tocat ments i cors". "L'última imatge pública del Papa seguirà per sempre als nostres ulls i al nostre cor", ha recalcat Giovanni Battista Re.

Ordre protocol·lari en francès
El fèretre del papa Francesc ha estat carregat a les espatlles dels sediaris pontificis, que l’han portat a pas solemne fins a l’altar habilitat davant la basílica de Sant Pere, sota un sol de justícia. A primera fila s'han situat els presidents de l'Argentina, pàtria del Papa, i d'Itàlia, per la seva condició de bisbe de Roma. Després s'han col·locat els representants de cases reials i els altres presidents per ordre alfabètic francès, idioma tradicional de la diplomàcia vaticana, tot i que el llatí és la llengua oficial de la Santa Seu i l'italià s'utilitza àmpliament el dia a dia del Vaticà. El públic de la plaça de Sant Pere del Vaticà ha aplaudit Zelenski quan ha aparegut a les pantalles gegants instal·lades per seguir les exèquies, en diversos punts estratègics al voltant de la plaça de Sant Pere i en zones properes de Roma.

El seguici fúnebre recorre Roma
Un cop finalitzada la cerimònia eclesiàstica, que ha durat al voltant de les dues hores, s’ha donat pas a un seguici fúnebre que s’ha realitzat amb un papamòbil blanc obert per mostrar el cos del papa als milers de fidels que s’han plegat en el recorregut, que ha passat per diversos llocs emblemàtics de Roma. La comitiva ha sortit de la Ciutat del Vaticà per la Porta del Perugino s’ha dirigit cap a la Basílica de Santa Maria la Major en un trajecte que havia de durar entre 30 i 40 minuts i que havia d’anar a 10 km/h, però que ha fet la sensació que el vehicle anava més de pressa del que es preveia.

Pope Francis’ final procession, on his way to Santa Maria Maggiore! pic.twitter.com/n55wSRA5lz
— Darius Arya (@DariusAryaDigs) April 26, 2025
Ritu d'inhumació privat
Un cop ha arribat a Santa Maria la Major, ha estat rebut per grup de migrants, persones sense sostre, presos i del col·lectiu trans, representants d’aquells col·lectius que han estat tradicionalment més marginats per l’església, i que Francesc va defensar i va voler integrar. "Els últims de l'Evangeli seran els últims a acollir-lo", ha afirmat la Santa Seu. En l’instant previ a l'enterrament, diversos nens van dipositar flors en honor al papa Francesc, complint així un dels darrers gestos de comiat abans de la seva inhumació a l'interior del temple, a la nau esquerra, entre la Capella Paolina, la qual alberga la Verge Salus Populi Romani, i la de la família Sforza. Francesc ha rebut sepultura amb un ritu d’inhumació de caràcter privat, només envoltat de la família i persones de la màxima confiança, que ha acabat amb un rosari públic en el seu record. Les seves restes ja descansen en un sepulcre senzill, amb una làpida en la qual es pot llegir 'FRANCISCUS' (el seu nom en llatí) i amb una representació de la seva creu pectoral a la paret, tal com ell havia disposat en vida. La tomba del papa es podrà visitar a partir d’aquest diumenge.
