Adeu a la prohibició del topless i la lactància a les piscines públiques. L'associació Mugrons Lliures ha reproduït a les xarxes socials la carta que el Departament d'Igualtat i Feminismes havia fet arribar a tots els ajuntaments per advertir que prohibir a les dones usar les piscines municipals amb el tors nu, alletar els infants o limitar l'accés a les instal·lacions amb vestits de bany integrals constitueix una "discriminació". Tot, coincidint amb la polèmica aturada d'un concert de Rocío Saiz per ensenyar els pits.
La missiva es va fer arribar als consistoris al març d'enguany, abans de la preparació de les campanyes d'obertura de piscines públiques "com a acció preventiva". Així, en la carta es considera que la prohibició del topless i la lactància "són accions que exclouen una part de la població de l'accés a determinats serveis i vulneren la lliure elecció de cada persona sobre el seu propi cos". És d'aquesta manera que les ordenances municipals que regulin aquestes pràctiques "no seran d'aplicació", motiu pel qual l'escrit remarca que els ajuntaments hauran de modificar-les perquè s'adeqüin a la llei d'igualtat i no-discriminació aprovada pel Parlament el desembre del 2020. Després de sis anys lluitant contra la "discriminació" que suposa que les dones no puguin portar el tors nu, Mugrons Lliures ha agraït ara a la conselleria de Tània Verge les directrius clares donades als ens locals.
🔴 FINALMENT! “No seran d’aplicació les ordenances que prohibeixin les pràctiques descrites.” La Generalitat ha vetat als ajuntaments les normatives discriminatòries a les piscines públiques! S’HA ACABAT anar-hi amb por de ser expulsada! Tens impressora? (Segueix) pic.twitter.com/tsM8TFnLor
— Mugrons Lliures (@mugronslliures) June 25, 2023
Durant el 2022, l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació de la conselleria "ha tingut coneixement de diferents casos de discriminació a les piscines d'ús públic". Per tot plegat, la carta recorda que les administracions públiques "han de vetllar per garantir el dret a la igualtat de tracte i la no-discriminació" que estableix la llei. L'oficina rebrà els avisos possibles d'incompliment de la llei, amb sancions que poden anar dels 300 als 500.000 euros de multa (en funció de la gravetat de l'incompliment).
Què es considera discriminació? "Qualsevol distinció, exclusió, restricció o preferència basada en algun dels motius a què fa referència l'article 1 que tingui per objecte o per resultat anul·lar o menyscabar el reconeixement, el gaudi o l'exercici, en condicions d'igualtat, dels drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones". És a partir d'aquí que la missiva d'Igualtat i Feminismes assenyala que el que cal respectar és la condició imprescindible que el vestit de bany sigui adequat per a l'activitat aquàtica, que garanteixi la higiene personal i la salut pública i que en tot cas cobreixi els genitals de la persona. Això vol dir que ha de quedar prohibit l'ús de roba de carrer per al bany i s'ha de permetre l'ús de vestit de bany integral, per exemple. "Aquesta peça de roba està fabricada amb polièster, el mateix material que es fa servir per a qualsevol banyador", apunta la carta.