Adif rectifica i torna a col·locar el nom propi i oficial en valencià a la retolació de la nova estació d'Alta Velocitat d'Elx, inaugurada el febrer d'aquest any. Fins ara, segons havia denunciat Plataforma per la Llengua, a l'edifici només hi apareixia el nom castellanitzat de la localitat, Elche, fet que incompleix la llei.
En un comunicat, l'entitat per la defensa de la llengua catalana explica que per esmenar la situació va contactar amb el senador Carles Mulet, de Compromís, que el passat mes de març va realitzar un conjunt de preguntes sobre la manca d'ús del nom Elx en la nova estació. Concretament, es va demanar quan pensava instal·lar la denominació pròpia a la façana de l'estació i als senyals verticals de l'exterior, i quin havia estat el cost de la primera retolació incorrecta.
A banda, Plataforma per la llengua també va presentar reclamacions a favor de l'ús del nom d'Elx a l'empresa Adif i a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana. Així mateix, es va reclamar que el nom català tingués la mateixa mida i ocupes el mateix volum que la denominació castellana.
La llei obliga a incloure el nom valencià
L'obligatorietat que la denominació original catalana estigui a l'estació l'estableix l'article 138 del Reglament general de circulació. Aquest apartat assenyala que "els nuclis de població i altres topònims han de ser designats en la seva denominació oficial i, quan fos necessari a efectes d'identificació, en castellà".
En canvi, en els panells de senyalització de les vies públiques i inscripcions es dona prioritat al castellà. Específicament, el text marca que han de "figurar en castellà i, a més a més, en la llengua oficial de la comunitat autònoma reconeguda en el respectiu estatut d'autonomia".
No és l'únic cas
L'entitat recorda que no és un cas únic i que ja ha intervingut en altres casos en què s'ha acabat introduint la retolació en valencià en infraestructures que depenen de l'administració de l'estat espanyol. Per exemple, dels senyals informatius de l'aeroport de València.
Actualment, l'entitat també està denunciant casos de discriminació lingüística a Castelló i Castalla, on s'ha instal·lat nova retolació només en castellà. En aquest cas, recorden que la "legalitat vigent empara el fet de garantir l'ús normal i oficial del valencià" i que "el foment de la nostra llengua pròpia, per part de les institucions públiques valencianes, està avalat per l'article 7 de la Llei 4/1983 d'ús i ensenyament del valencià, que proclama el valencià com a llengua pròpia del territori, i per tant també de l'Administració Local."