El primer pas ja està fet i els alumnes que enguany s'examinen de la Selectivitat 2022 ja poden dir que han superat el primer examen d'aquestes tres jornades: el de llengua castellana. Hi ha hagut dues paraules que han fet ballar el cap a més d'un: 'adverbi focal' ('adverbio de foco' en castellà). Un adverbi focal es caracteritza perquè les expressions a les quals modifica representen un element rellevant o que contrasta amb altres. El focus de l'adverbi depèn de la seva posició, però també de l'entonació i el context immediat. Per exemple: El doctor visita només els dimarts. L'examen de català també ha estat carn de mems.

 

Ara bé, l'examen de castellà de les PAU 2022 s'ha dut a terme sense grans polèmiques en aquesta prova. “Ni fàcil ni difícil, esperable i assequible”, comenten estudiants que s’acaben d’examinar a la Zona Universitària de Barcelona. La majoria dels consultats per ElNacional.cat indiquen que han preferit fer l’opció B de l’examen. Lamenten que “no han preguntat tan sobre gramàtica i sintaxi com esperàvem”.

 

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE 

🔎Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions

Segons han explicat alguns joves a ElNacional.cat, l'opció B ha estat la més escollida ja que molts l'han considerat més senzilla que la A. Igual que l'adverbi focal, a les xarxes socials alguns estudiants han comentat que hi havia dues paraules més que els semblaven complicades: 'epanadiplosi' i 'anadiplosi'. Aquestes dues figures retòriques s'havien treballat durant el curs, han explicat alguns dels joves, però a d'altres els han semblat d'allò més desconegudes. L'anadiplosi i epanadiplosi són recursos literaris poètics. L'anadiplosi repeteix la mateixa paraula (o grup) al final d'un vers i al principi del següent. En canvi, l'epanadiplosi és la repetició del mot a l'inici i final de la mateixa oració.

Calculadora de la Selectivitat 2022: Simulador de notes de tal

Nada, de Laforet, un clàssic de la selectivitat

L'examen de llengua castellana i literatura de les PAU ha inclòs un text d'Ignacio Martínez de Pisón, preguntes sobre figures retòriques, una redacció sobre els límits de l'humor i qüestions al voltant de Nada de Carmen Laforet. La prova, amb la que ha començat la Selectivitat d'aquest any que torna a ser de tres dies, ha preguntat a l'opció A de l'examen qüestions al voltant d'un fragment de María bonita, de Martínez de Pisón, inclosa una sobre figures retòriques en la que apareixia l''anadiplosi' i l''epanadiplosi'.

En aquesta opció també s'ha plantejat als alumnes preguntes sobre La Fundación, d'Antonio Buero Vallejo, així com una redacció que girava al voltant de la descripció detallada d'un establiment. A l'opció B de l'examen es preguntaven qüestions de comprensió lectora al voltant d'un text sobre les paraules d'Ignacio Bosque, publicat a Archiletras, a més de preguntes sobre la novel·la Nada de Laforet.

La redacció plantejada als alumnes que han escollit aquesta opció versava sobre argumentar a favor o en contra de posar límits a l'humor a través de lleis que els regulin. En la part comuna lingüística s'han realitzat preguntes sobre seqüències gramaticals i oracions compostes i subordinades.