El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab), Jesús M. Sánchez, ha “aplaudit la voluntarietat” del govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per posar mitjans als jutjats de la ciutat per intentar aturar el lladres multireincidents, però ha mostrat la seva preocupació per la inconcreció del pla de xoc, del qual el ministre de Justícia, Félix Bolaños, va anunciar la creació de cinc jutjats nous, la setmana passada, en un acte conjunt de les tres administracions. “No es crearan nous jutjats perquè ara s’aprovarà la creació dels tribunals d’instància. Llavors d’on sortiran els jutges? I els fiscals?”, ha preguntat Sánchez, en una trobada amb periodistes, aquest dimarts. Un jutjat -on hi ha un jutge, un fiscal, un lletrat de l’administració de la Justícia i uns set funcionaris- "pot costar un milió d’euros” ha precisat.
Per contra, el degà ha lamentat que les administracions no han acceptat legislar perquè es puguin revisar contractes en casos excepcionals, com va ser la pandèmia, el volcà de la Palma o ara al País Valencià amb la DANA, amb l’anomenada clàusula rebus sic stantibus. “Ningú ens escolta”, ha confessat.
De jutjats unipersonals a tribunals d'instància
Pel que fa al qüestionament de nous jutjats, el degà de l’Advocacia es refereix al Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’Eficiència del Servei Públic de Justícia, que ha de substituir els jutjats unipersonals en una nova organització (els tribunals d'instància), que s’ha d’aprovar en el Congrés dels Diputats la setmana vinent, malgrat que no té data d’implantació.
El degà també ha qualificat “d’autèntic drama” el col·lapse que viuen actualment els jutjats catalans, i ha destacat els del Social, on ja assenyalen judicis pel 2027 i ha assegurat que "tracten temes de drets fonamentals, com són els acomiadaments laborals”.
“Un efecte dissuasiu”
Sánchez ha explicat que va ser l’Ajuntament de Barcelona qui els va encarregar que estudiessin i fessin propostes legislatives per fer front als furts i robatoris a la ciutat, que es va fer a través de la comissió de normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. La llei orgànica del 2022 va crear un tipus agreujat de furt, castigat amb penes de 6 mesos a 18 mesos, però comprovar que la persona tingui tres condemnes fermes i amb objectes sostrets de més de 400 euros, ha bloquejat els jutjats, amb més feina i sense recursos. “El sistema judicial no està preparat per trobar tres sentències, tot i que ara s’han fet millores en els aplicatius”, ha manifestat el degà dels advocats de Barcelona.
El català i el procés
Ara, la reforma que s’impulsa és que es castiga amb penes de presó els lladres de mòbils. “Des de l’Advocacia de Barcelona no volem més presons preventives, sinó que la reforma legal tingui un efecte dissuasiu i els lladres marxin de Barcelona”, ha confessat Sánchez. Actualment, el Congrés dels Diputats torna a debatre un enduriment contra els lladres, proposats per Junts.
Davant la falta de jutges i magistrats a Catalunya, el degà dels advocats proposa dues mesures: un complement econòmic per als jutges que treballen aquí, com es fa a Canàries, mesura ja exigida pel president del TSJC, Jesús María Barrientos; i la segona que es potenciï el quart torn, que són els juristes de reconegut prestigi, sense passar oposicions.
“Tots els jutges que han vingut a Catalunya no han tingut problemes amb el català, el parlen molt bé, i en l’època del procés va haver-hi problemes puntuals d’alguns jutges”, ha assegurat. Sánchez també ha recordat que el Suprem, en sentència, va ordenar que les institucions amb col·legiació obligatòria, han de mantenir la seva neutralitat i respecte a tots els posicionaments.
“La justícia és garantista i de base neutra”, ha assegurat el degà, que ha afegit que més d’un 50% dels 5.000 jutges i magistrats que hi ha a l’Estat espanyol no està inscrit en cap associació judicial.
Nous torns d’ofici
Sánchez també ha anunciat que no es presentarà a les noves eleccions al deganat de l’Icab, que es convocaran d’aquí a sis mesos. “He complert els vuit anys que marquen els estatuts i ha d’entrar-hi gent nova”, ha declarat. En aquesta recta final, ha anunciat noves accions de l’Icab, com la creació d’una escola d’oratòria, oberta a diferents professionals, i la creació d’un torn d’ofici per a persones vulnerables i amb discapacitat. També s'ha dotat ja el torn d'ofici per a la 2a oportunitat.