La notícia sobre que l'Assemblea Nacional de Gàmbia havia votat favorablement a un projecte de llei d'una proposta per derogar la prohibició de la mutilació genital femenina, ha sorprès arreu del món. Si s'aprova aquest projecte, Gàmbia es convertiria en el primer país del món a eliminar aquesta prohibició. Arreu del globus s'han concatenat les reaccions de rebuig a aquesta iniciativa, incloent-hi a Catalunya. Des de la Comissió de Dones Advocades de l’Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) i des de La Comissió de Dones i d’Igualtat de l’Associació Intercol·legial de Col·legis professionals de Catalunya s'ha mostrat el rebuig a aquesta iniciativa legislativa a través d'un comunicat.
"Resulta inconcebible que avui dia, any 2024, a Gàmbia hi hagi un projecte de llei per derogar la prohibició de l’ablació genital femenina. Aquest projecte de llei que ha estat votat a l’Assemblea Nacional del país (formada eminentment per homes), per 42 membres a favor dels 47 que en formen part, ha permès admetre a tràmit parlamentari aquest projecte.", denuncien en el seu comunicat, on s'assenyala directament al legislador que ha presentat el projecte, Almameh Gibba.
Gibba justifica aquest projecte de llei al·legant que la prohibició d'aquesta pràctica va en contra de la cultura gambiana. "Ni la religió ni la cultura són motius per anar en contra dels drets fonamentals. El dret de les dones i les nenes a viure sense violència és un dret fonamental. No hem d’oblidar tampoc que aquestes pràctiques es realitzen a nenes, futures dones, i que només elles tenen dret a decidir sobre si mateixes", es rebat al comunicat, on s'apunta que els drets humans no depenen de cultures.
L'impacte de la mutilació genital femenina a Gàmbia
Segons dades d'Unicef, al voltant del 46% de les nenes de 14 anys o menys han estat sotmeses a mutilació genital femenina a Gàmbia, país de menys de tres milions d'habitants. Aquest percentatge augmenta fins al 73% en nenes i dones entre els 15 i els 49 anys. Gairebé quatre milions i mig de nenes a tot el món s'arrisquen a patir aquest any la mutilació genital, "una violació atroç dels drets humans bàsics", va afirmar el febrer passat el secretari general de l'ONU, António Guterres.
Aquesta pràctica està anant a més, més de 230 milions de nenes i dones vives avui han patit alguna mena de mutilació genital femenina, en comparació als 200 milions que es xifraven el 2016. Per si aquesta tendència a l'alça no fos suficient per al crit d'alarma que ha fet Unicef en publicar aquestes dades, les xifres també mostren que les nenes són mutilades cada cop més joves. Des d'Unicef, s'informa que cada cop més famílies opten per mutilar les nenes a una edat més primerenca, a vegades als dos anys, per reduir l'impacte físic i el trauma psicològic que pateixen les noies més grans.