Els Mossos segueixen fent passos en la línia per seguir ocupant tots els espais de Catalunya i aplicar totes les competències de policia nacional i integral; algunes, que segueixen sent negades i protegides per l'Estat amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. A falta de lligar-ho amb un acord polític que reconegui aquestes competències que ja preveu la llei, els Mossos han fet la posada de llarg d'una gran comissaria a la zona de l'aeroport del Prat que servirà de base d'operacions de la policia catalana a tota la zona d'influència d'aquest important equipament que serveix de porta d'entrada de milions de turistes i de milions de quilos de mercaderies cada any. L'acord està per signar i d'aquí que Mossos faci passos per anar-se dotant de capacitat operativa a la zona per a quan el document ja sigui rubricat i oficial. El govern basc, per la seva banda, ja ho té signat amb Marlaska, en una reunió que s'ha signat avui en la reunió d'una Junta de Seguretat.
Aquest dimecres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el director general de la Policia, Pere Ferrer, el comissari en cap, Eduard Sallent, i altres comandaments regionals i d'especialitats del cos policial, han visitat la comissaria de més de 4.000 metres quadrats que ja està en marxa i que servirà per acollir l’Àrea Regional de Seguretat Aeroportuària, l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria, depenent de mitjans aeris. L'espai també acollirà en les setmanes vinents l'Àrea TEDAX i la Unitat Canina. Aquest desplegament, a tocar d'una infraestructura de màxima importància per la policia catalana, no és casual. És un pas més per guanyar força operativa i capacitat de reacció quan se signi l'acord, ja embastat, que reconeixerà que els Mossos són la policia integral i que, per tant, tenen totes les competències, també a la zona aèria, una zona que, per la falta d'acord polític, ara per ara controla la Guàrdia Civil.
Policia de referència, desplaçant la Guàrdia Civil
Els Mossos d'Esquadra seran la policia de referència, com a titular de la seguretat ciutadana i l'ordre públic, a tot l'espai aeroportuari, també als altres aeroports del país, Reus, Alguaire i Girona. Ara aquesta competència l'executa la Guàrdia Civil des de després dels controls de passatgers i quan sigui ferm l'acord passarà a ser dels Mossos d'Esquadra. Les competències exclusives de la Guàrdia Civil, la vigilància duanera, i de la Policia Nacional, amb el control de l'estrangeria, no seran transferides, i seguiran sent executades pels dos cossos policials espanyols.
La inauguració d'aquesta nova comissaria, que no és un espai per rebre denúncies ni està oberta al públic, serveix de zona logística on tindran la base aquestes unitats concretes, les que més serveis fan a l'aeroport i a la zona d'influència. Des d'aquest espai sí que es podran controlar totes les càmeres de seguretat de l'aeroport i dels voltants i també la cúpula de ferro anti-drons que els Mossos tenen en funcionament sobre l'espai de l'aeroport del Prat.
"Es dobla el nombre d'efectius i es concentren en un edifici, que es troba en un entorn que dona una facilitat d'accés més elevada", ha afegit el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, posant en relleu la proximitat amb vies ràpides per moure's amb major agilitat a través de la regió metropolitana sud. "L’aeroport és una infraestructura estratègica pel país des del punt de vista de viatgers i de desenvolupament econòmic i cal treballar amb un sistema de reforçament d’hores perquè hi hagi més capacitat de treball", ha assegurat el comissari en cap. Sallent ha afirmat també que per donar resposta a les necessitats de creixement de demanda de l’aeroport als mesos d'estiu, "durant la segona quinzena d’agost s'incorporaran 27 efectius més dels Mossos d’Esquadra per reforçar el grup de seguretat destinat a prevenir el delicte a l’exterior".
Mossos, a tot arreu
Quan l'acord entre el departament d'Interior i la Direcció General de la Policia amb el Ministeri de l'Interior sigui ferm, serà la policia catalana qui assumirà les investigacions i farà de policia judicial a tot l'entorn de l'aeroport, també a la zona aèria i pistes, segons les competències habituals. Qualsevol fet penal -crims, drogues o terrorisme, per exemple- que pugui passar a la zona d'embarcament o a les pistes, serà investigat per la policia catalana, i serà el cos de referència judicial. En el cas de l'ordre públic, el sistema serà idèntic. Eventuals aldarulls a la zona de pistes seran responsabilitat dels Mossos d'Esquadra i de les dues unitats d'intervenció de la policia catalana, l'ARRO -que tindrà base a l'aeroport- i la Brigada Mòbil.
Si bé tècnicament no s'assoleix cap competència nova, sinó que es reconeixen competències que fins ara estaven segrestades per la Guàrdia Civil, el pacte pendent entre el departament i el ministeri, que es podrà signar d'aquí a poc temps, ja preacordat entre les parts, ha generat malestar a l'Institut Armat, que ja han posat el crit al cel. La Guàrdia Civil, de moment, mantindrà el control de les fronteres i la Policia Nacional el control de la immigració il·legal. Que l'acord va endavant, asseguren fonts d'Interior, és que AENA, que gestiona l'aeroport, ja ha cedit aquest gran espai -tres sectors connectats entre sí que formen una gran nau amb espais de treball, lavabos, vestidors, espais per a arxiu i una sala tècnica, així com magatzems i pàrquings- als Mossos d'Esquadra per aquest futur desplegament total de la policia catalana a l'aeroport del Prat.
El País Basc ja ho té signat
Avui s'ha conegut que el Ministeri de l'Interior, a diferència de Catalunya, ja ha acceptat oficialment i ha signat l'acord amb el govern basc per fer efectiu aquest control dels aeroports i dels ports per part de l'Ertzaintza, un fet que encara no s'ha reconegut amb els Mossos d'Esquadra. La Junta de Seguretat, presidida per Marlaska, el ministre espanyol, s'ha reunit aquest dimecres amb el conseller basc Zupiria i s'ha fet oficial l'acord. A Catalunya l'acord s'haurà d'esperar a tenir nou president i nou govern. La Direcció General de la Policia i el ministeri ho van pactar i s'havia de rubricar en una Junta de Seguretat que va saltar pels aires amb la convocatòria electoral forçada pel president Pere Aragonès a principi de 2023 quan va ser incapaç d'aprovar els pressupostos.