L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) ha anunciat un nou acord de col·laboració, impulsat a través de l’esport, amb la companyia logística Serveto. És una aliança que, segons l’entitat, serveix per “continuar millorant la qualitat de vida dels menors i adolescents amb càncer i les seves famílies” i ha sigut possible gràcies al projecte “Marxa a Marxa”, la marca creada per l’operador logístic amb l’objectiu d’ajudar a fundacions diverses. En concret, per la carrera esportiva “Lleida-Milà X AFANOC”, un repte de més de 1.200 quilòmetres que pretén visibilitzar i fer valdre la labor de l’AFANOC.
En els darrers 22 anys, l’AFANOC ha ajudat a més de 20.500 famílies, una xifra que es tradueix en 79.200 beneficiaris a tota Espanya i en 5 països diferents. L’entitat està present als hospitals referents en oncologia pediàtrica de Barcelona i compta amb seus Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona.
En el marc de la nova aliança, el gerent d’AFANOC, Narcís Serra, juntament amb el membre de la junta directiva Pepe Cañete i la responsable de comunicació, Maite Golmayo, han rebut al CEO de Serveto, Josep Serveto, a la Casa dels Xuklis. Es tracta d’un allotjament temporal i gratuït, situat a Barcelona i a pocs metres de la unitat d'Oncologia Infantil de l'Hospital de la Vall d’Hebron, que acull a nens i adolescents amb càncer i a les seves famílies durant els tractaments. D’altra banda, els Xuklis “són uns éssers màgics invisibles que tenen la capacitat d'absorbir els mals rotllos que provoca el càncer infantil a l'entorn familiar. A La Casa dels Xuklis la família se sent completament acollida”, ha explicat Golmayo. L’immoble és el projecte més ambiciós de l’associació i es manté gràcies a col·laboracions altruistes, patrocinis amb empreses, subvencions públiques i donatius.
L'atenció psicoemocional d'AFANOC
Així mateix, l’AFANOC ofereix atenció psicoemocional per ajudar les famílies a gestionar tots els canvis que apareixen a partir del diagnòstic de la malaltia. Aquest servei consisteix en activitats enfocades al benestar, com ara musicoteràpia, massatges oncològics o teràpia psicomotriu; activitats socioeducatives com les colònies d'estiu, contacontes o tallers de manualitats; i un destacat esforç en l'àmbit del treball social.
Per la seva part, Josep Serveto ha afegit que “es necessita un propòsit tan fort com el d’AFANOC per a recórrer els 1.200 quilòmetres del repte que ens hem marcat, però sentim que posar el nostre petit granet de sorra és la nostra responsabilitat com a companyia”. Des de l'operador logístic no han dit quin és l’import econòmic de la donació com a tal, però sí als nens que ajuda.