L’any 2022 ha estat l’any amb més boscos afectats per sequera registrats a Catalunya des que se’n tenen dades, el 2012. L’informe DeBosCat 2022, la xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya, ha registrat 33.072 hectàrees amb signes de patiment per sequera i calor extrema.
L'informe mostra que les comarques de la meitat nord de Catalunya han estat les més afectades durant l’any 2022. La comarca amb més superfície nova afectada és el Pallars Sobirà, amb més de 2.600 hectàrees. La segueixen de lluny Osona i el Berguedà amb 1.300 i 1.200 hectàrees, respectivament. D’altra banda, fixant el focus en aquells boscos que l’any 2021 ja van quedar tocats i que aquest any 2022 han empitjorat, apareixen al rànquing la Noguera i el Pallars Jussà. En general, si es mira tota la superfície registrada, tant la nova com la reincident, les comarques amb més afectació són la Noguera, el Berguedà, Osona, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, que totes sobrepassen les 3.000 hectàrees.
Canvi de tendència
El 2022 és el segon any d’una sequera que, per la seva intensitat i durada, està esdevenint una de les més rellevants de les darreres dècades. A més, va tenir un estiu extremadament calorós, amb nombroses onades de calor. Aquests fets expliquen que el nombre d’hectàrees noves registrades per primera vegada aquest any passat ha estat dels més alts de tota la sèrie, amb 10.477 hectàrees noves. L'any 2021 va ser un any molt sec en què es va trencar la dinàmica dels anys 2018, 2019 i sobretot 2020 (un any especialment plujós), on els boscos s’estaven recuperant de la sequera de l’any 2016.
Alerta desesperada de l'ONU
Les sequeres cada cop més intenses i llargues no són una casualitat. Són la conseqüència del canvi climàtic el qual està completament desfermat. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet un crit d'alarma: "el canvi climàtic està fora de control". Aquestes declaracions arriben quan la primera anàlisi de dades oficials mostren que les temperatures mitjanes d'aquesta setmana han estat rècord en la història. De manera que, tot apunta que acabem d'acabar la setmana més calorosa globalment des que es tenen registres. "Si persistim a retardar les mesures clau que calen, crec que estem entrant en una situació catastròfica, com demostren els dos últims rècords de temperatura", ha dit António Guterres, en referència als rècords mundials de temperatura batuts dilluns i dimarts, segons recull The Guardian. La temperatura mitjana de la Terra s'ha situat aquests dies al voltant dels 17 °C, segons informa Climate Reanalyzer de la Universitat de Maine.