El terratrèmol d’aquesta matinada al centre del Marroc, amb epicentre a Ighil, a 60 quilòmetres a l’est de la ciutat de Marràqueix, ja és considerat com el més fort de la història del país, de magnitud 7 i amb un balanç provisional a mig matí de dissabte d’un mínim de 630 morts. Aquest sisme però, té un precedent històric que, tot i ser de menys magnitud, 5,7, va tenir un balanç de víctimes desastrós, d’almenys 15.000 morts i 12.000 ferits, que va tenir lloc a l’entorn de la ciutat d’Agadir, al sud del país, el 29 de febrer del 1960, i que fins ara era recordat com el més tràgic de la història marroquina.  

🔴Terratrèmol al Marroc avui, DIRECTE | Última hora i mapa de la tragèdia a Marràqueix

Considerat com el més destructiu dels sismes marroquins, el terratrèmol de la ciutat costanera d’Agadir va suposar la mort de gairebé un terç de la població i va deixar més de 35.000 persones sense habitatge a causa d’un hipocentre molt proper a la ciutat i molt poc profund, fet que es va sumar a la poca consistència dels edificis del moment. El tremolor va tenir lloc poc abans de la mitjanit, per la qual cosa, com ha passat novament, va sorprendre la majoria de la població a les seves llars, per la qual cosa la majoria de les víctimes ho van ser per l’enfonsament dels propis habitatges.

Imatge de la destrucció d'Agadir, pocs dies després del terratrèmol / Universal Studios

El terratrèmol del 29 de febrer de 1960 d’Agadir va arribar precedit per altres sismes el dia 23 i el mateix 29 a migdia. Es va donar la circumstància, a més, que es va produir durant el mes de ramadà -que s’avança unes dues setmanes cada any perquè es regeix segons el calendari lunar, més curt que el solar- i el rei Mohamed V -avi de Mohamed VI- com a imam i, per tant, autoritat espiritual, va emetre una dispensa especial als treballadors de rescat que els alliberava de l’obligació d'abstenir-se de menjar i beure. Entre els desastres patrimonials es va incloure l’enfonsament de la kasbah d’Agadir, una fortalesa que s’havia mantingut en ruïnes durant segles però que no va resistir l’embat del sisme. 

Els danys van ser pitjors en la infraestructura de la ciutat, amb la destrucció de totes les xarxes d’aigua i clavegueram subterrànies. De fet, es calcula que la destrucció va afectar un 70 per cent de la ciutat i Mohamed V va fer una crida d’ajuda a tot el país i amb l’aleshores príncep hereu i posteriorment rei Hassan II, es va desplaçar a la zona. Així mateix, unitats de les armades francesa i dels Estats Units van afegir-se a les tasques de rescat. Finalment, el 2 de març, la ciutat va patir un tsunami.