L’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha patit en els últims dies un intent de ciberatac, segons ha informat el mateix mitjà. L'atac, però, no ha tingut conseqüències sobre el sistema ni ha afectat el seu servei, ja que es va poder detectar a temps. Els sistemes de detecció i vigilància de l'Agència de Ciberseguretat van identificar divendres passat a la tarda l'existència d’una "intrusió il·legítima" als sistemes digitals de l’ACN, fet que va activar l’alerta i la intervenció dels equips tècnics i de coordinació davant ciberincidents.
L'ACN ha explicat que, des del moment en què es va tenir coneixement de l’atac, es va desplegar un "pla de disrupció i erradicació de l’atacant", i alhora es van activar mecanismes que permetessin no afectar l’activitat operativa. Així, els tècnics de l’Agència de Ciberseguretat i l’ACN van treballar conjuntament per resoldre aquest intent de ciberatac i també per reforçar la seguretat dels equips del personal de l'agència per evitar futurs o atacs derivats. Això va permetre mantenir el servei públic de l’ACN durant tot el cap de setmana, fins que diumenge es va donar per resolta la incidència.
Més de 3.000 milions de ciberatacs en l'últim any
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que depèn de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, ha gestionat més de 3.000 milions d’incidents relacionats amb ciberatacs durant l’últim any. Segons l'últim informe tecnològic de l'organisme, a Catalunya, els ciberatacs van augmentar el 2022 un 50% respecte de l'any anterior.
El sector públic va ser un dels principals objectius, ja que les publicacions d’incidents cibernètics en aquest sector van augmentar més d’un 150% respecte del 2021. Alguns dels casos més destacats van ser un atac de ransomware a cinc servidors i 400.000 fitxers del campus virtual de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que es va resoldre ràpidament; i un ciberatac a institucions relacionades amb l'hospital Vall d'Hebron.
El cas més recent i paradigmàtic a Catalunya, però, probablement és el de l'Hospital Clínic de Barcelona, que el passat mes de març va patir un ciberatac per part del grup RansomHouse, que va robar 4,5 terabytes d’arxius als servidors de l’hospital i les entitats vinculades. Des de llavors ha publicat tres paquets d’arxius amb l'objectiu de pressionar les autoritats catalanes perquè paguin un rescat de 4,5 milions de dòlars. Entre la informació publicada hi ha informació personal de pacients, treballadors, directius i proveïdors del centre sanitari.