Cap agent de policia dels grups d’atenció a les víctimes i que patrullen el carrer volen ni poden amagar-ho. Cada cop hi ha més agressions sexuals i abusos sexuals a Catalunya. Les dades també ho avalen. Aquest estiu a Barcelona, i segons les dades que ha cuinat la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra i que han fet públiques avui, els abusos sexuals s’han disparat a la capital de Catalunya, creixent un 63,5% amb relació a les dades de l’estiu de 2019, el darrer que serveix de mirall, tenint en compte l’aturada de la pandèmia. Sempre segons aquests dades oficials, els mesos de juliol i agost s’han denunciat 121 abusos sexuals. Pel que fa a les agressions sexuals, se n’han registrat 47, el que significa un petit descens amb relació a les dades de 2019, però molt més altes que les de 2021.
D’aquestes dades, però, sobta el nombre de detinguts. Segons les dades de la policia catalana i de la policia de la ciutat, s’han detingut un 70% més de persones que l’any 2019, tot i que aquestes dades deixen entre veure que no s’ha pogut resoldre ni la meitat dels fets delictius contra la llibertat sexual de les dones. S’han detingut 77 persones, 53 per abusos sexuals i 24 per agressions sexuals.
Més de la meitat de casos, sense resoldre
Tenint en compte que s’ha registrat 168 fets, sumant les dues tipologies, i que només s’han detingut 77 persones, més de la meitat de les agressions i abusos sexuals contra dones aquests mesos de juliol i agost a Barcelona han quedat sense resoldre.
Per fer front a aquest repunt de violència sexual, que s’ha registrat sobretot, en entorns d’oci, les dues policies han activat durant aquest estiu operatius concrets per ser més àgils a l’hora de donar resposta als avisos i incidents que es registren en aquests llocs, durant la nit, quan una persona és atacada. També s’han fet recorreguts segurs per poder tornar de festa amb tranquil·litat, amb més presència policial i també conduint la gent per llocs més il·luminats i segurs.
Les punxades, el temor de l’estiu
D’aquests fets delictius contra la llibertat sexual n’hi ha per submissió química -ús de drogues per anul·lar la voluntat de les víctimes-, però cap relacionada amb les famoses punxades que han centrat part de l’actualitat aquest estiu. Cap dels anàlisis que s’han fet a les víctimes que han presentat punxades en discoteques o locals d’oci de la ciutat de Barcelona han donat positiu per drogues i cap s’ha relacionat amb cap delicte posterior, ni sexual ni contra el patrimoni.
Treuen pit d'un estiu "més segur"
Més enllà d’aquestes detencions, en el balanç global de delinqüència, la policia assegura que hi ha hagut un 12% menys de fets delictius a la capital catalana aquest estiu en comparació amb el d'abans de la pandèmia. Dos delictes que disminueixen considerablement són els furts, de 23.932 a 18.567 (un 22,4%), i els robatoris violents al carrer, de 2.223 a 1.953 (un 12,5%).
En el marc del Pla Tremall contra la multireincidència s'han detingut 117 multireincidents un total de 472 vegades i se'ls han imputat 617 fets per furts i robatoris violents. Aquestes dades cal llegir-les amb prudència. Una enquesta del mateix Ajuntament de Barcelona assegura que el 80% de la gent no denuncia en creure que no servirà de res, un fet que, evidentment, fa baixar les xifres oficials de fets delictius a la capital de Catalunya.