L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha presentat aquest dilluns el document L'estat de l'LGTBI-fòbia a Catalunya, on es recullen les agressions que s'han denunciat a l'entitat durant l'any 2020. En aquest període les violències contra les persones LGTBI ha crescut un 18,12% respecte al 2019. L'Observatori ha registrat 189 incidències a tot el territori. Un factor que destaca l'OCH és l'impacte de la pandèmia en el col·lectiu, la qual ha generat un context on "les discriminacions vinculades a problemes de convivència en habitatges i comunitats de veïns i veïnes s’han incrementat durant la pandèmia".
La pandèmia no és l'únic factor que pot haver jugat un paper fonamental en el creixement del nombre d'incidències que ha registrat l'Observatori. Hi ha dos aspectes que poden ser fonamentals: la creixent violència cap al col·lectiu o el creixement del número d'afectat que es decideixen a denunciar.
Perfils dels agredits
En el seu informe l'OCH exposa que la mitjana d'edat de les persones agredides volta els 33 anys. També mostra com els homes gais continuen sent el grup del col·lectiu que més incidències reporta, arribant al 73% de les registrades l'any passat. El segon grup que més incidències va registrar, les més afectades van ser les dones trans.
Les agressions denunciades per lesbianes es van reduir tres punts durant el 2020. Les incidències en el col·lectiu de bisexuals i intersexuals es manté estables i, segons recorda l'OCH, "continuen sent molt invisibles".
La majoria de les incidències es van concentrar als mesos de gener, juliol i agost i majoritàriament en cap de setmana, el 41%. Un percentatge similar al nombre d'agressions que es produeixen a l'espai públic.
El 70% a la província de Barcelona
Si bé les agressions es dispersen per tot el territori la província de Barcelona concentra més de la meitat de les agressions, fins al 70%. Del total de 189 incidències a Catalunya, 133 es van registrar a la província de Barcelona, 7 a la de Girona, 6 a la de Tarragona i dues a la de Lleida. Les altres 37 denúncies restants es van ser interposades per agressions virtuals, les quals no es poden situar fàcilment al mapa, ja que tant la víctima com l'agressor poden trobar-se en territoris diferents.
Continuen les agressions
Les agressions al col·lectiu LGTBI continuen aquest 2021, fins i tot amb episodis extremadament violents com les tres agressions consecutives que van succeir l'últim cap de setmana de maig. L'OCH va respondre a aquesta escalada de violència amb una concentració que va aplegar a unes 300 persones al barri de Sant Antoni de Barcelona.
En la concentració es van cartografiar sobre un mapa de Catalunya els indrets on hi ha hagut agressions LGTBI-fòbiques des de principi d'any. Entre els assistents s'hi trobaven la consellera de Drets Socials, Violant Cervera i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui uns dies abans havia anunciat la creació d'una nova unitat especial de contra delictes d'odi que, entre altres, abordar els crims contra el col·lectiu LGTBI.