L'Agència Europea del Medi Ambient ha alertat que hi ha zones dels mars europeus que pateixen nivells d'oxigen molts baixos. En el cas del mar Mediterrani, les zones amb més oxigen es troben les Illes Balears i Alacant. Què implica aquesta manca d'oxigen? Les baixes concentracions d'oxigen a l'aigua és un perill per l'ecosistema d'aquest. 

"L'aparició de concentracions reduïdes d'oxigen a les aigües properes al fons marí està augmentant, en gran part a causa d'una combinació de causes naturals i pressions induïdes per l'home, com ara l'excés d'aportacions de nutrients i el canvi climàtic", informa l'organització. Més del 25% de les àrees avaluades mostren concentracions reduïdes (<6 mg/l), que cauen per sota del llindar necessari per mantenir la vida marina amb un estrès mínim. En aquests barems es troben algunes de les aigües de la costa alacantina i balear. De fet, no hi ha cap altra zona en tot el Mediterrani que tingui pitjors valors que aquests. 

En canvi, en el conjunt d'Europa sí que hi ha altres aigües en una situació molt més greu com les del mar Bàltic i el mar Negre, tots dos mars semitancats. . Allà, les zones esgotades d'oxigen són causades per la barreja vertical restringida de les capes d'aigua, intensificada per l'eutrofització i l'escalfament de l'oceà. 

Ocurrència de concentracions reduïdes d'oxigen a les aigües costaneres i marines d'Europa (mitjana dels anys 2011 2022)
Ocurrència de concentracions reduïdes d'oxigen a les aigües costaneres i marines d'Europa (mitjana dels anys 2011 2022)

Creix el nivell del mar Mediterrani més ràpid 

La zona del mar Mediterrani és una de les més afectades pel canvi climàtic en diversos àmbits. Per exemple, un informe publicat per l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia Italià (INGV) alerta que el nivell del mar Mediterrani està pujant tres vegades més ràpid del que s'havia previst fins ara. 

La gran diferència entre els càlculs anteriors i aquest nou informe no recau només en la mala gestió de la crisi climàtica, sinó en què no s'han tingut en compte alguns aspectes com l'enfonsament de la terra. "La subsidència, és a dir, el lent moviment descendent del sòl a causa de causes naturals o antropogèniques, exerceix un paper crucial en l'acceleració de la pujada del nivell del mar al llarg de les costes, desencadenada per l'escalfament global des de 1880", va explicar Marco Anzidei, investigador de l'INGV.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.