Aigües de Barcelona ha presentat aquest divendres el balanç de l’any 2021, sobre la seva activitat, basant-se en els indicadors d’acció social, ambiental, transparència i governança. A l’acte “Amb S de social”, el seu conseller delegat, Felipe Campos, ha explicat la seva aportació de valor durant el 2021 amb projectes i iniciatives dirigides a millorar el desenvolupament sostenible de l’entorn metropolità de Barcelona i la qualitat de vida de les persones, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat.
Campos ha destacat que, en termes de contribució social, “la companyia garanteix l’accés i subministrament d’aigua a totes les persones, amb especial atenció a les que viuen en situació de vulnerabilitat, a través de la tarifa social, que ja ha beneficiat més de 53.000 llars”. Això inclou "pensionistes, aturats i persones en situació de vulnerabilitat, així com els 23 protocols contra la pobresa energètica signats amb els diferents ajuntaments”.
Campos ha insistit aquest divendres que Aigües de Barcelona es compromet en “la transformació social”, i ha recordat que la companyia implementa 32 programes que fomenten l’ocupació en set municipis amb la col·laboració de 26 entitats socials del Tercer Sector, per millorar la qualitat de vida de 1.138 persones, beneficiàries directes”. Una d’aquestes iniciatives és el programa ONA, desenvolupat amb Creu Roja i ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona, que combina la cobertura de necessitats bàsiques amb l’acompanyament per millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de persones beneficiàries de la tarifa social de l’aigua.
És per tot això que el conseller delegat de la companyia ha insistit en la necessitat de crear aliances a través de la col·laboració publicoprivada i amb les entitats socials per afrontar els reptes socials i econòmics que deixa la crisi sanitària de la covid-19: “Estem col·laborant en 199 iniciatives socials, 28 projectes de cocreació que beneficien 145 entitats. A més, a través del pacte social que impulsem a 17 municipis, hem desplegat 75 taules de treball per consensuar i implementar 34 programes en curs”.
De fet, cal tenir en compte que, en relació al seu compromís en la salut del planeta, Aigües de Barcelona va aprovar el darrer mes de novembre la seva política d’acció climàtica i el full de ruta per donar resposta a l’agenda climàtica global i a les polítiques locals, basada en la neutralitat climàtica, l’adaptació al canvi climàtic i la implicació i capacitació dels grups de relació. Entre les principals fites ja assolides pel que fa a acció climàtica, destaquen la reducció de la petjada de carboni en un 50,62%, des del 2015 fins al 2020, i la regeneració de 38 hm3 d’aigua durant el 2021 (equivalents a 11.250 piscines olímpiques), fet que ha permès alliberar l’ús de recursos d’aigua convencionals, mantenir el cabal ecològic del riu Llobregat, injectar aigua regenerada als pous de recàrrega per evitar la intrusió salina o fer-la servir per a usos agraris. Finalment, el conseller delegat ha assegurat que Aigües de Barcelona desenvolupa la seva acció social i ambiental “des de la transparència, l’equitat i la inclusió, eixos que determinen la nostra governança”.