Aigües de Barcelona ha reduït un 42,86% les seves emisions de CO2 respecte l'any 2015. Les principals mesures adoptades per la companyia per aconseguir aquesta disminució, han estat la compra d’energia lliure d’emissions, mesures d’eficiència energètica, la producció d’energia verda i la mobilitat sostenible.
Des del 2012 es calcula la petjada de carboni de la companyia, revisada i verificada d’acord amb la norma ISO 14064, seguint la guia de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. La generació pròpia d’energia provinent de fonts alternatives als combustibles fòssils ha ajudat a reduir la petjada de carboni i a donar una segona vida als residus que es generen en gran volum.
Ampliada la flota de vehicles elèctrics
Aigües de Barcelona entén que la substitució dels vehicles de combustió per vehicles elèctrics és una de les millors alternatives per reduir les emissions de CO2 i combatre així el canvi climàtic. Per això, l’any 2014 va iniciar la transició de la flota de vehicles convencionals (cotxes de combustió) a cotxes 100% elèctrics i la transformació de les infraestructures dels edificis. Des d’aleshores, s’ha anat ampliant progressivament la flota de vehicles elèctrics fins a un total de 132 l’any 2019, la qual cosa ha comportat també l’ampliació de la infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics.
Igualment, la companyia aposta per reduir el volum de residus gestionat i reduir el consum de recursos no renovables. Actualment, hi ha tres estacions depuradores d’aigües residuals que generen biogàs a partir dels fangs generats, un residu ric en matèria orgànica. Totes tres fan servir l’energia produïda en els mateixos processos de la planta, fet que redueix les emissions de metà. En aquest sentit, s’han generat 11.673.328 kWh d’energia tèrmica amb cogeneració de biogàs i 21.026.593 kWh d’energia elèctrica, el que correspon al consum d’energia de 150 dies d’aquestes tres estacions depuradores.
Residu zero
Aigües de Barcelona fomenta, segons una nota de la companyia, per la filosofia del residu zero, amb el repte de disminuir progressivament la generació de residus fins a reincorporar les matèries al cicle productiu o als sistemes naturals.
Així, s’ha aconseguit un 70,87% de valorització dels residus generats a les potabilitzadores i un 97% de valorització dels residus generats a les depuradores. També s’ha aconseguit reciclar el 85,78% de les terres extretes de les rases a les obres de canalització que es duen a terme a la via pública.