L'empresa Aigües del Pirineu S.L., l'envasadora de l'aigua de la Font d'Arinsal que va causar el brot de gastroenteritis que va afectar milers de persones a Catalunya, ha anunciat avui el tancament definitiu de la planta, clausurada des del 27 d'abril, i la retirada de 121.000 ampolles.
Segons ha informat el Govern andorrà avui, els diferents productes embotellats es trobaven distribuïts al territori andorrà i també al mercat espanyol, majoritàriament al territori català –a través d’aigua envasada distribuïda per l’empresa Eden– però també a altres comunitats autònomes.
Acomiadament de “10 famílies”
L'empresa ha anunciat a través d'un comunicat el tancament definitiu de la planta, que des del passat 27 d'abril està clausurada, perquè la salut de les persones "està per damunt de qualsevol altra consideració". El tancament de la planta comporta, tal com han exposat des de l'empresa andorrana, "la ruïna econòmica i financera de la nostra empresa i l'acomiadament de 10 famílies".
En la nota, Aigües del Pirineu "lamenta profundament i demana disculpes a les persones afectades pel brot de gastroenteritis" i assegura: "en tot moment, el personal i l'empresa han estat a disposició de les autoritats per facilitar la informació requerida, tant per a la inspecció de la font com de les nostres instal·lacions per poder obtenir mostres de la font i analitzar les línies d'envasament i producte acabat".
A més, l'envasadora ha insistit que, des del moment que es va iniciar l'activitat, s'ha complert amb la normativa vigent i s'han superat tots els controls sanitaris. Paral·lelament, el Ministeri de Salut d'Andorra ja ha rebut els resultats de l'analítica de verificació de les mostres recollides a la planta el dia 21 d'abril i que van ser enviades al laboratori de Salut Púbica de Girona de la Generalitat de Catalunya. L'informe ha tornat a confirmar una presència lleu d'un norovirus a la font i a diversos lots dels diferents formats d'envasament.
Excepcionalitat del cas
Donada l'excepcionalitat del cas, el ministeri andorrà, dins del marc de la cooperació sanitària, ha mantingut durant els últims dies, contactes i intercanvis amb diferents agències i estaments especialitzats a França per poder obtenir suport d'alt nivell científic i tècnic.
L'objectiu, han exposat des del Govern andorrà, "és avançar en la investigació de les causes que han pogut vehicular el virus i contaminar la font", tenint en compte que la planta havia estat totalment rehabilitada de nou quan Aigua del Pirineu S.L. va reiniciar el projecte de captació.
De fet, han recordat que abans de reobrir la planta, entre les moltes actuacions realitzades, es va reforçar el perímetre immediat de la captació i es va situar el punt de captació de l'aqüífer al subsòl a una profunditat pròxima als 100 metres.
Per la seva banda, el comú de la Massana ha dut a terme proves de filmació per imatge per confirmar l'estanquitat de les xarxes residuals del nucli d'Arinsal i en l'anàlisi no s'ha detectat cap incidència que pugui fer sospitar que s'hagin produït possibles vessaments que s'hagin pogut infiltrar.